logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja makra VBA z Elektroda - zwiększenie do 100 wierszy przy duplikatach

asia.asia 17 Gru 2018 12:37 618 9
REKLAMA
  • #1 17632966
    asia.asia
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam
    Znalazłam takie makro i prosiłabym o jego edycję.
    Zasada pozostaje taka sama, tylko zmienia się ilość danych do porównania. Chcę, żeby makro dopisało do 100 wierszy jak znajdzie duplikat. Wiem, że program będzie działał bardzo wolno. Mówi się trudno.

Link
  • REKLAMA
  • #2 17633878
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    asia.asia napisał:
    Chcę, żeby makro dopisało do 100 wierszy jak znajdzie duplikat.

A dokładnie jak to miałoby wyglądać?
    W tamtym przykładzie duplikaty były dopisywane do kolejnych kolumn.
    Tutaj każdy miałby być w nowym wierszu?
    Najlepiej załącz jakiś przykład.

andie
  • #3 17634237
    asia.asia
    Poziom 5  
    Andie napisał:
    asia.asia napisał:
    Chcę, żeby makro dopisało do 100 wierszy jak znajdzie duplikat.

A dokładnie jak to miałoby wyglądać?
    W tamtym przykładzie duplikaty były dopisywane do kolejnych kolumn.
    Tutaj każdy miałby być w nowym wierszu?
    Najlepiej załącz jakiś przykład.

andie

Tak samo ma być tylko dopisywane do większej ilości kolumn. Nawet i do 100 kolumn.
  • REKLAMA
  • #4 17634574
    Andie
    Poziom 22  
    Twój opis niestety nie jest jednoznaczny. Tutaj duplikaty są grupowane po wartości z kolumny A, i dla każdego nowego wyrazu (z kol. A) wstawiany jest kolejny wiersz. Czy tak pogrupowane zestawy duplikatów, zamiast wstawiania do nowego wiersza, mają być kopiowane do kolejnej wolnej kolumny pierwszego wiersza?
    Załącz proszę przywołany plik z uzupełnionym (wg Twoich potrzeb) arkuszem WYNIK_DUPLIKATY.
  • #5 17634905
    asia.asia
    Poziom 5  
    Spakowałam dwa przykłady.
    W drugim przykładzie w kolumnie A, arkusza1 cyfra 5 pojawia się w tej samej kolumnie(A) a nie pojawia się w innych arkuszach "arkusz2 i arkusz3". Też jest brana za duplikat.
    Potrzebuje edycji kodu która pozwoli mi na dodawanie większej ilości kolumn(np 100) jak makro znajdzie duplikat w kolumnie A. Zdaje sobie sprawę że będzie długo chodziło to makro.

Dodano po 47 [sekundy]:

plik spakowany z przykładami
    Załączniki:
    • przykłady.rar (326.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • przykłady.rar (326.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17636518
    Andie
    Poziom 22  
    Możesz testować :)
    Załączniki:
    • przykładx.zip (84.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 17638166
    Andie
    Poziom 22  
    A z czym jest problem? Może sie uda temu jakoś zaradzić.
  • #10 17638188
    asia.asia
    Poziom 5  
    Jest ok. Moja wina. W kolumnie a zostawiłam pusta komórkę i wtedy makro przerywa działanie. Moja winna! 😌

Dodano po 16 [minuty]:

Jest ok. Moja wina. W kolumnie a zostawiłam pusta komórkę i wtedy makro przerywa działanie. Moja winna! 😌

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w edycji makra VBA, które miało umożliwić dodawanie do 100 wierszy w przypadku wykrycia duplikatów w kolumnie A. W dyskusji pojawiły się pytania dotyczące sposobu działania makra oraz jego edycji, a także przykłady plików z danymi. Użytkownik zauważył, że makro działa wolno, ale jest świadomy tego ograniczenia. Po kilku próbach i wskazówkach od innych uczestników, użytkownik zdołał uzyskać działające rozwiązanie, choć napotkał problemy związane z pustymi komórkami w kolumnie A, które przerywały działanie makra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA