logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zamknięcie wszystkich zaworów automat. Salus 091FLRF uszkodzi Vitodens 100?

xantriel 17 Gru 2018 21:18 606 3
REKLAMA
  • #1 17634272
    xantriel
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
    Chciałbym się dowiedzieć czy mam poprawnie wykonaną instalacje. Na zasilaniu znajdują się 3 zawory automatyczne typu zamknij otwórz sterowane regulatorami pokojowymi salus bezprzewodowy 091FLRF. Są to małe mieszkania. Każde z osobnym Ciepłomierzem. Jednostką napędową czyli kotłem gazowym jest vitodens 100. Moje najważniejsze pytanie brzmi czy coś może stać się z kotłem gdy wszystkie zawory będą zamknięte? Kocioł jest sterowany bez termostatu. Czyli z nastawa 50 st.
    Proszę o opinie. Jeśli jest źle chciałbym prosić o sugestie jak to zrobić poprawnie.
    Pozdrawiam
    Czy zamknięcie wszystkich zaworów automat. Salus 091FLRF uszkodzi Vitodens 100?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17634700
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    xantriel napisał:
    Moje najważniejsze pytanie brzmi czy coś może stać się z kotłem gdy wszystkie zawory będą zamknięte? Kocioł jest sterowany bez termostatu.

I tu jest błąd. Przekaźnik odbiornika salus powinien załączyć dodatkowy przekaźnik od danego elektrozaworu i jednocześnie drugi przekaźnik -załączyć kocioł.
    Można to zrobić najprościej ( ale uwaga na pomyłki w odseparowanych stykach- grożą uszkodzeniem kotła) na 3 przekaźnikach DPDT . Bezpieczniej na 6 oddzielnych przekaźnikach.
  • REKLAMA
  • #3 17634719
    xantriel
    Poziom 2  
    Mógłbym prosić o rozwinięcie tego? Jak to zrobić?
    Chciałbym, żeby dobrze to działało. Schemat mile widziany.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 17636674
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Odbiornik salus załącza cewkę przekaźnika z dwoma niezależnymi stylami ( lub dwóch przekaźników z jednym stykiem) Jeden styk załącza w tym samym czasie dany elektrozawór, a drugi startuje kocioł. Tyle opisu, i to powinno Cie nakierować. jeśli ie zrozumiałeś, to znak, byś się nie brał za to sam, bo mogą być poważne szkody.
REKLAMA