logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie moge zainstalowac SQL MSDE 2000 z WF-Kaper pod XP SP2 HE

doxent 02 Wrz 2005 23:06 3574 5
REKLAMA
  • #1 1787577
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Probowalem pewnej ksiegowej pomoc zainstalowac WF-Kapera pod XP SP2 Home Edition. Program wymaga zainstalowania SQL serwera MSDE. W wersji orginalnej jest to MSDE 2000. Konczy sie to komunikatem o niemoznosci postawienia serwera. Instalator mysli ze 2 minuty na 2 kreski przed koncem po czym zwija spowrotem (rolls back) i wychodzi z komunikatem "Setup failed to configure server". Probowalem roznych ustawien ale nic nie skutkuje. Komputer chodzi na sieci bez problemu. Windows jest praktycznie swiezo zainstalowany. Inne programy chodza bezproblemowo, dziala platnik na accesie itp.
    w errorlogu jaki tworzy instalator sql'a na ostatniej linii pojawia sie zapis
    SQL Server is terminating due to 'stop' request from Service Control Manager.
    Z czym ten problem moze byc zwiazany ? Pozatym jak proboje zainsalowac niezaleznie sciagniete MSDE to cos "pierdzi" mi o kodowaniu i o zabezpieczeniach zwiazanych z haslem po czym wychodzi. Ten z instalacji Kapera chociaz cos proboje zainstalowac po czym sie cofa i odinstalowuje. Dokladnie komunikatow nie pamietam bo robilem tu u klientki wiec nie mam tego pod reka.
    W manualu niestety nie ma nic na ten temat a do supportu WA-Pro ciezko sie dodzwonic.
    Jak temat ruszyc ?
  • REKLAMA
  • #2 1787769
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Proszę zajrzeć tutaj
    http://www.tech-archive.net/Archive/SQL-Server/microsoft.public.sqlserver.msde/2005-01/
    i odnależć dyskusję na temat Setup failed to configure server.
    Tam kolega znajdzie m.in.odniesienie do strony
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;816499&Product=sql

Jako moderator zwracam koledze uwagę, że to, co kolega napisał o informacji nt. błedu traktuję jako lekceważenie swojego problemu, a co więcej, lekceważenie użytkowników forum. Na przyszłość tego typu teksty będę usuwał z forum i przyznawał "nagrodę". Jeżeli kolega chce poważnej pomocy, to w poważny sposób prosze przekazywać nam informacje o błędach, albo nie przekazywac ich wcale.
  • REKLAMA
  • #3 1788186
    doxent
    Poziom 21  
    jankolo napisał:

Jako moderator zwracam koledze uwagę, że to, co kolega napisał o informacji nt. błedu traktuję jako lekceważenie swojego problemu, a co więcej, lekceważenie użytkowników forum. Na przyszłość tego typu teksty będę usuwał z forum i przyznawał "nagrodę". Jeżeli kolega chce poważnej pomocy, to w poważny sposób prosze przekazywać nam informacje o błędach, albo nie przekazywac ich wcale.

Nie mialem niestety komunikatu bezposrednio przed oczami wiec pisalem z pamieci bo problem wystepuje na odleglym komputerze. Mysle ze jasno i dokladnie chcialem przedstawic o co mi chodzi a kazdy kto sie zetknal z problemem bedzie wiedzial o co chodzi. Z reszta na google widzialem tysiace zapytan ale kilka bezskutecznych rozwiazan i niektore probowalem przecwiczyc ale bezskutecznie niestety.
    a jako pierwsze na mysl przyszlo mi rozwiazanie ktore jest wlasnie wyzej wymienione

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;816499&Product=sql

wykonalem to dokladnie co tam napisali a i tak setup nie wykonuje tego co trzeba.

dodatkowo wywalalem potem klucz z rejestru HKLM/Software/Microsoft/SQL
    i analogiczny HKCU i tez nic.
    (uwaga pisze z pamieci wiec moze byc niedokladnie ale kazdy bedzie wiedzial o co chodzi)
  • REKLAMA
  • #4 1788208
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    doxent napisał:
    jak proboje zainsalowac niezaleznie sciagniete MSDE to cos "...." mi o kodowaniu i o zabezpieczeniach zwiazanych z haslem po czym wychodzi.

Czy kolega nie sądzi, że te informacje mogą być kluczowe dla rozwiązania problemu?
  • REKLAMA
  • #5 1788229
    doxent
    Poziom 21  
    jankolo napisał:
    doxent napisał:
    jak proboje zainsalowac niezaleznie sciagniete MSDE to cos "...." mi o kodowaniu i o zabezpieczeniach zwiazanych z haslem po czym wychodzi.

Czy kolega nie sądzi, że te informacje mogą być kluczowe dla rozwiązania problemu?

nie pamietam co pisal bo nie mam tego pod reka niestety. Wszystkich urazonych przepraszam ale nie mam niestety mozgu elektronowego a zapamietanie 3 cyfr stanowi dla mnie wielki problem. Co dopiero calego zdania i to w obcym jezyku.

aha z ostatniej chwili

probowalem wpisac
    setup.exe blanksapwd=1 i idzie dalej bez tego komunikatu ale dochodzi do 2 kresek przed koncem mysli 2 minuty i cofa spowrotem i wychodzi.

Aha ten komunikat pisze mniej wiecej "A strong SA password is required for security reasons . " (pisze z pamieci) ale to nieistotne bo nie w tym jest problem.
  • #6 1790047
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Niedawno mialem podobny problem ale udalo mi sie to zainstalowac. Jezeli pojawia ci sie komunikat w rodzaju "A strong SA password is required for security reasons" to musisz uruchomic setup z odpowiednim parametrem. Niestety nie pamietam teraz jaki to parametr ale wszystko jest dokladnie opisane w pliku readme.txt dolaczanym do instalacyjnej wersji MSDE.
REKLAMA