Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Sony Xperia XZ1 Compact nie działa internet

19 Gru 2018 17:03 1614 5
  • Poziom 5  
    Witam.
    Mam problem z internetem w telefonie. Nie mogę otwierać większości stron w przeglądarce ("ta witryna jest nieosiągalna"), sklep play, aplikacja bankowa wyrzucają brak internetu . Działa mi jednak youtube, messenger, wyszukiwanie w google. Próbowałem to już naprawiać na wiele sposobów. Pobierałem wielokrotnie ustawienia internetu, przez telefon, ze strony Orange, wpisywałem sam. Usuwałem dane przeglądarki. Przeinstalowałem system (nie jestem pewien ale problem wystąpił chyba w okolicy aktualizacji do Androida 9.0). Pobierałem apki do zmiany serwerów DNS (czytałem, że to może mieć coś wspólnego). Dzwoniłem do pomocy technicznej Orange. Usłyszałem, że zresetują mi kartę SIM, a jeśli nie pomoże to trzeba wymienić na nową ponieważ karta ma już swoje lata. Dzisiaj wymieniłem kartę i to też nic nie pomogło.
    Wiem, że na forum jest podobny temat ale tam autor napisał, że pozbył się problemu pobierając ustawienia ze strony operatora, a u mnie to nie pomaga...
    Jeśli ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem będę ogromnie wdzięczny ponieważ nie mam już pomysłu jak temu zaradzić.
  • Poziom 29  
    Czy próbowałeś na innej przeglądarce niż systemowa?
  • Poziom 5  
    Próbowałem na Chrome i na Dolphinie. Zarówno na jednym jak i na drugim nie działa. To znaczy google wyszukuje normalnie ale większość stron (praktycznie wszystkie) nie działają.
    Myślę, że to nie jest raczej wina przeglądarki bo nie działają też niezależne aplikacje typu sklep play, aplikacja banku itp.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Sprawdz w ustawieniach APN jaki protokol jest wybrany. IPv4 czy IPv6 (na to by wskazywal fakt, ze dziala google a inne strony nie). Zmien na IPv4, zrestartuj telefon dla pewnosci i sprawdz jeszcze raz. SONY dla Orange czesto blednie ustawialy domyslnie tylko IPv6.
  • Poziom 5  
    @blahfff
    Działa!
    Chwała Ci kolego za podrzucenie mi pomysłu. Już miałem się poddać ale po Twoim poście postanowiłem jeszcze raz spróbować. Internet ciągle nie chciał mi działać na IPv4 bo w zakładce "APN" miałem "internetipv6".
    Nazwa: (dowolna)
    APN: internet
    proxy: nie ustawiono
    port: nie ustawiono
    Nazwa użytkownika: nie ustawiono
    Hasło: nie ustawiono
    MMSC: nie ustawiono
    MMS Proxy: nie ustawiono
    Port MMS: nie ustawiono
    MCC: 260
    MNC: 03
    Typ uwierzytelniania: PAP
    Typ APN: default,supl
    Protokół APN: IPv4
    Protokół roamingu APN: IPv4
    Trzeba więc ręcznie wpisać te ustawienia. Żadne resety ustawień albo pobieranie z internetu nic nie pomogą. Po wpisaniu ustawień które podałem wyżej wszystko działa jak trzeba.
    Dziękuje za pomoc. :)
  • Poziom 34  
    RayXX napisał:
    @blahfff
    Internet ciągle nie chciał mi działać na IPv4 bo w zakładce "APN" miałem


    Faktycznie, zapomnialem, ze SONY mialo tez to skopane w profilu. Co ciekawe, IPv6 dla Orange PL jest czesto ustawiane domyslnie conajmniej od czasow Xperii ARC (LT18).