Dzień dobry mam problem z ustawieniami w menu serwisowym w ADC/WB coś przestawiłem i obraz w telewizji analogowej jest ciemny i fioletowy, czy ktoś pomoże mi wybrnąć z tego problemu?
Masz rację pierwszy i ostatni raz się w coś takiego bawię 2 dni siedzę, bo przestało mi działać jakiś czas temu wifi w telewizorze nie widział żadnej sieci, postanowiłem się za to zabrać, w samsungu powiedzieli że prawdopodobnie trzeba zrobić aktualizację, więc zrobiłem ładnie się zainstalowało lecz wifi nie działa dalej. Wtedy wyczytałem o tym menu serwisowym no i z niewiedzy wybrałem ADC/AV CALIBRATION no i rozstroiło kolory przy telewizji analogowej, tv cyfrowa wygląda raczej oki, i nie wiem jak teraz przywrócić ustawienia (z przed grzebania) w tym menu fabrycznym, (factory reset) nie chce przywrócić wartości fabrycznych. No i jestem w kropce
Instrukcja serwisowa, dział trobleshooting, tam jest tabela z nastawami fabrycznymi.
Nie do końca wszystko jest w tej instrukcji po 3 dniach walki udało mi się uzyskać
ADC/WB -> AV CALIBRATION - SUCCESS już opisuje jak do tego doszedłem
ściągnąłem szachownicę 4x4 w systemie PAL
z tego linku http://wiki.samygo.tv/index.php?title=Calibra...EDKMr1tYJoD4bpHdBP6sF9jv_B-jVehS1iqbqGzamC9OY następnie zmieniłem wartości w ADC TARGET -> 1st_AV_low - 64, 1st_AV_High - 880
a w ADC RESULT 1st_Y_GH - miałem 50 po wybraniu AV CALIBRATION wysokczyło success a ta wartość 50 zmieniła się automatycznie na 256. Nie wiem do końca czy reszta ustawień jest ok ale jest postęp, dziękuję za podpowiedzi z instrukcjami serwisowymi nie do końca z nich wziąłem te konkretne parametry ale naprowadziły mnie na trop
✨ Użytkownik zgłosił problem z ustawieniami ADC/WB w telewizorze Samsung UE26EH4500, co spowodowało ciemny i fioletowy obraz w telewizji analogowej. W odpowiedziach zasugerowano przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez Factory Reset, jednak to nie rozwiązało problemu. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że po modyfikacji ustawień w menu serwisowym, udało mu się uzyskać sukces w kalibracji AV, zmieniając wartości w ADC TARGET i ADC RESULT. Wskazówki dotyczące korzystania z instrukcji serwisowej oraz konkretne parametry kalibracji pomogły w poprawie jakości obrazu. Wygenerowane przez model językowy.