logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE26EH4500: Jak przywrócić ustawienia ADC/WB w menu serwisowym?

rskubi 19 Gru 2018 18:59 2505 7
REKLAMA
  • #1 17638340
    rskubi
    Poziom 2  
    Dzień dobry mam problem z ustawieniami w menu serwisowym w ADC/WB coś przestawiłem i obraz w telewizji analogowej jest ciemny i fioletowy, czy ktoś pomoże mi wybrnąć z tego problemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17638533
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4474
    Po jakiego walca tam wchodzisz i majdrujesz? W menu serwisowym - Factory Reset.
    Załączniki:
    • Samsung U71A, U71B.pdf (8.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 17638805
    rskubi
    Poziom 2  
    Masz rację pierwszy i ostatni raz się w coś takiego bawię 2 dni siedzę, bo przestało mi działać jakiś czas temu wifi w telewizorze nie widział żadnej sieci, postanowiłem się za to zabrać, w samsungu powiedzieli że prawdopodobnie trzeba zrobić aktualizację, więc zrobiłem ładnie się zainstalowało lecz wifi nie działa dalej. Wtedy wyczytałem o tym menu serwisowym no i z niewiedzy wybrałem ADC/AV CALIBRATION no i rozstroiło kolory przy telewizji analogowej, tv cyfrowa wygląda raczej oki, i nie wiem jak teraz przywrócić ustawienia (z przed grzebania) w tym menu fabrycznym, (factory reset) nie chce przywrócić wartości fabrycznych. No i jestem w kropce
  • REKLAMA
  • #5 17643914
    rskubi
    Poziom 2  
    Samsung UE26EH4500: Jak przywrócić ustawienia ADC/WB w menu serwisowym? Samsung UE26EH4500: Jak przywrócić ustawienia ADC/WB w menu serwisowym? Samsung UE26EH4500: Jak przywrócić ustawienia ADC/WB w menu serwisowym?
    Proszę o podpowiedź co tu mam nie tak ustawione
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17644131
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Instrukcja serwisowa, dział trobleshooting, tam jest tabela z nastawami fabrycznymi.
  • #7 17644295
    rskubi
    Poziom 2  
    bartekke napisał:
    Instrukcja serwisowa, dział trobleshooting, tam jest tabela z nastawami fabrycznymi.

Nie do końca wszystko jest w tej instrukcji po 3 dniach walki udało mi się uzyskać
    ADC/WB -> AV CALIBRATION - SUCCESS :) już opisuje jak do tego doszedłem
    ściągnąłem szachownicę 4x4 w systemie PAL
    z tego linku http://wiki.samygo.tv/index.php?title=Calibra...EDKMr1tYJoD4bpHdBP6sF9jv_B-jVehS1iqbqGzamC9OY
    następnie zmieniłem wartości w ADC TARGET -> 1st_AV_low - 64, 1st_AV_High - 880
    a w ADC RESULT 1st_Y_GH - miałem 50 po wybraniu AV CALIBRATION wysokczyło success a ta wartość 50 zmieniła się automatycznie na 256. Nie wiem do końca czy reszta ustawień jest ok ale jest postęp, dziękuję za podpowiedzi z instrukcjami serwisowymi nie do końca z nich wziąłem te konkretne parametry ale naprowadziły mnie na trop
  • #8 17644347
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Ustaw tak jak w tabelce instrukcji serwisowej i powinno być ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ustawieniami ADC/WB w telewizorze Samsung UE26EH4500, co spowodowało ciemny i fioletowy obraz w telewizji analogowej. W odpowiedziach zasugerowano przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez Factory Reset, jednak to nie rozwiązało problemu. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że po modyfikacji ustawień w menu serwisowym, udało mu się uzyskać sukces w kalibracji AV, zmieniając wartości w ADC TARGET i ADC RESULT. Wskazówki dotyczące korzystania z instrukcji serwisowej oraz konkretne parametry kalibracji pomogły w poprawie jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA