logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć polskie strony o 1-Wire i czujnikach Dallas DS1820?

bolek 01 Kwi 2003 16:02 2106 10
REKLAMA
  • #1 164433
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Witam!

Powiedzcie mi, jakie znacie polsko języczne strony na temat 1wire i czujników dallasa (ds1820).
    Robię sobie sterowniczek do akwarium (2051 i asembler) a nota aplikacyjna producenta to dla mojego (ciemnego) umysłu za mało- a raczej za dużo... po angielsku
    :P
  • REKLAMA
  • #2 164475
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie wiedziałem żadnych polskich, ale jeśli masz jakieś konkretne pytanie to pytaj, może dam rade Ci pomóc bo projektowałem już coś na tych scalakach.
  • REKLAMA
  • #3 165035
    bolek
    Poziom 35  
    A MASZ MOZE JAKIEŚ GOTOWE PROCEDURKI DO TEGO DALLASA I ASEMBLERA 51'?

ZASTANAWIA MNIE KILKA SZCZEGÓŁÓW. PROCEK RESETUJE LINIE TO DALLLAS SIE TYLKO ODZYWA ŻE JEST, CZY OD RAZU WYSYŁA JAKIEŚ INFORMACJE?.

APLIKACJE TYLKO PRZELECIAŁEM WZROKIEM I POSATNOWIŁEM NAJPIERW CO NIECO POPYTAĆ. Z TEGO CO SIE ORIRNTUJE TO NAJWAŻNIEJSZE SĄ ODEBRANE PIERWSZE DWA BAJTY?. JAK JE PZRELICZYĆ NA TEMPERATURE, BO PODANEGO WZORU MÓWIAC KRÓTKO NIE JAŻE...
    CZY JEST JESCZE COŚ WAŻNEGO JEŚŁI CHCE TYLKO ODCZYTAĆ TEMPERATURE?
  • REKLAMA
  • #4 165062
    elektryk
    Poziom 42  
    W dokumentacji do dallasa są gotowe procedurki zalecane przez producenta. Nie znam ich, nie stosowałem, nie pisze na 51.
  • #6 182313
    bolek
    Poziom 35  
    Znów Was naciągnę na gadanie o dallas’ie
    Z aplikacji wynika że w zasadzie ważne są tylko dwa pierwsze bajty odebrane z dallasa. Jeden z nich to info o znaku temperatury, a drugi to jej wartość pomnożona przez 2. To wystarczy do wyświetlenia temperaturki, jednak trzeba ją podzielić przez 2, tylko... jak takie "skomplikowane" obliczenie z dokładnością do 0,5st C zrobić w asemblerze 51?. Z matmy jestem totalna noga, :oops: ale mam chyba pomysła:
    MOV A, LSB ; WSADZ DO ACC WARTOSC TEMPERATURY ODCZYTANEJ Z DALLASA
    MOV B , #2
    DIV AB ;W TYM MOMENCIE JEŚLI WYNIK TEMPERATURY WYCHODZI Z 5ka PO ;PRZECINKU, TO W B JEST (RESZTA Z DZIELENIA) = 1
    MOV LSB, A ;ODDAJ WARTOSC TEMPERATURY
    MOV A, B
    CJNE A, #1, NO_5 ;JEŚLI JEST RESZTA TO WSADZ TAM 5 (PO PRZECINKU)
    MOV B, #5
    AJMP DS.
    NO_5: MOV B, #0
    DS.: ACALL WYSWIETL_TMP ;WYSWIETL TEMPERATURE W FORMACIE:
    TEMP= LSB.B”C

Co o tym myślicie?. :idea: :?: A czy w udało się komuś napisać procedurę pokazującą temperature z dokładnością do 0,1st C?. :!: Domyślam się że w tedy trzeba odebrać całego scratchpad’a z DS1820, tam znajdują się 2 wartości, które są potrzebne do przeliczenie we wzorze podanym w PDFie. Nie chce jakiś linków na zachodnie strony... potrzebuje to „odgapić” :roll: od kogoś z was, kogoś komu to działa...

No i najważniejsze pytanie: zostało jakieś 150bajtow wolnego miejsca w procku. Zmieści się tam taka procedurka? (łącznie z obsługa 1wire)
  • REKLAMA
  • #8 182383
    bolek
    Poziom 35  
    już to czytałem, to się tyczy ds1822, a nie 1820. wiele mi tą podpoweidzia nie pomogłeś. jesli korzsytałeś z 1820 i zrobiłeś sobie dokłądnosc do 0,1st. C to napisz mi mniej wiecej jak to przeliczałeś- taka moja skromna prosba :(
  • #9 182389
    elektryk
    Poziom 42  
    Wg dokumentacji 1822 i 1820 mają TEN sam sposób zapisu temeperatury.
    A dokładność maksymalna to 0.0625*C. Tam masz podany dokładnie wzór na temperature (w zapisie delphi, ale na standardowych funkcjach logicznych/arytmetycznych)
  • #10 182403
    bolek
    Poziom 35  
    w jakiej cenie jest 1820 i 1822?. który z nich jest lepszy ?!@#, który łątwiej obsłużyć .
    nie mniej jednak poszukuje kogos kto to robił w asemblerze 51. a Marka81 ktoś ostatnio widzial na forum- pewnie by mi co zaradził...
  • #11 182435
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    DS1820 w Krakowie kosztuje od 21 - 25 PLN

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania polskojęzycznych źródeł informacji o magistrali 1-Wire oraz czujnikach temperatury Dallas DS1820, szczególnie w kontekście programowania mikrokontrolera 8051 w asemblerze do sterowania akwarium. Uczestnicy wskazują, że dokumentacja producenta zawiera gotowe procedury, jednak nie zawsze są one dostosowane do asemblera 51. Jeden z użytkowników proponuje sposób obliczania temperatury z dwóch pierwszych bajtów odczytanych z DS1820, gdzie pierwszy bajt to znak temperatury, a drugi to wartość pomnożona przez 2, co wymaga podzielenia przez 2 w asemblerze 8051 z uwzględnieniem dokładności do 0,5°C. Podano przykładowy kod asemblerowy realizujący to dzielenie i zaokrąglenie. Wskazano również zewnętrzne źródła procedur dla 8051 oraz link do forum elektroda.pl z dyskusją o podobnym temacie, choć odnoszącą się do modelu DS1822. Poruszono także kwestie cenowe czujników DS1820 i DS1822 oraz ich porównanie pod kątem dokładności i łatwości obsługi. Dokumentacja potwierdza, że oba modele mają ten sam sposób zapisu temperatury z maksymalną dokładnością 0,0625°C.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA