logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 63MS70Tx ICC7 - brak obrazu i dźwięku, uszkodzone elementy, TDA 8178FS?

janot 03 Wrz 2005 09:48 1886 5
REKLAMA
  • #1 1788086
    janot
    Poziom 13  
    Po prawie 15 latach bezawaryjnej pracy wreszcie nawalił-w/g relacji wnuka przejawem awarii był trzask i błysk , poczym tv przestał pracować-brak obrazu,fonii i sygnału z diody. Naprawę traktuję jako hobby i ograniczam się tylko do własnego sprzętu, stąd moja praktyka jest bardzo ograniczona i potrzebuję pomocy.W konkretnym przypadku stwierdziłem: zasilacz pracuje dając napiecia Usys 145 V, 17 V i 6,8 V; brak napoęcia U2 24 V, stąd nie pracuje cały tv.Trazystor w odchyl.H jest sprawny, tranzystor sterujący TL 17(BSR 5i) uszkodzony,ponadto spalony(przerwa) rezystor szeregowy w gałęzi + 24V RP 62-0,1R(na schemacie umiejscowiony pomiędzy trafo a diodą, na płycie natomiast za diodą prostowniczą) i uszkodzone tranzystory tr 18 i TR 82-oba typu BC 636.To oczywiste usterki.Problem mam z TDA 8178FS- pomiar omomierzem pomiędzy n.5(wyjście) a n.4(masa) wykazuje 110 omów, co mnie wydaje się dyskwalifikować ten scalak(pomiar na wylutowanum scalaku). Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie mojej opinii. Jeśli ten układ jest uszkodzony to mam następny problem ze znalezienem nowego, w dostępnych (znanych) mi firmach nie ma go na składzie.Wiem, że jest podobny i chyba zamienny ST 9379F ale wymaga dodatkowych elementów, ale nieznam tej aplikacji i to jest moja druga prośba o pomoc.Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1788269
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,potwierdzam kostke masz uszkodzoną ,co do wymiany sprzedawane są KITy naprawcze i tam masz cała rozpiske i komplet elementów .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1788429
    janot
    Poziom 13  
    Krawczak napisał:
    Witaj,potwierdzam kostke masz uszkodzoną ,co do wymiany sprzedawane są KITy naprawcze i tam masz cała rozpiske i komplet elementów .Pozdr
    .
    -Właśnoe wróciłem z giełdy elektronicznej(Milowice-Sosnowiec), gdzie kupiłem STV 9379F(10,zł), były też oryginały(TDA 8178FS), ale po 55,zl.Niestety, nikt nie wspomniał o kitach, proszę więc, wskaż miejsca, gdzie można je nabyć, albo-dla mnie jeszcze lepiej, opisz co i gdzie dodać z tym zamiennikiem( lubię przeróbki).Dzięki za szybką podpowiedż i liczę na równie szybką następną.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1788507
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj kupisz np tu: www.cybor-tech.com.pl .Opis przeróbki był na elece poszukaj troche .Pozdr
  • REKLAMA
  • #5 1798785
    janot
    Poziom 13  
    Witaj ! Wbudowałem ten STV 9379f korzystając z opisu zmian zamieszczonym w SE. z 10.2004(nr.104-porada pana J.P.str.22.Zmiana sprowadza się do dodatkowego połączenia n.7 rezystorem 3,9k z n.2 i diodą Zenera BZX75C2V1 z n.4(masą) katodą do masy.Załaczyłem i ikazało się, że :wszystkie napięcia w normie; odchylanie pozime pracuje, jest fonia i wzja, reaguje na polota; brak natomiast odchylania pionowego.Chwilowo nie mam oscyloskopu wiąc nie znam przebiegu sygnału V, pomiar napięć wykazuje beak napięcia stałego na n.5 (output)-powinno być 14,5V(na TDA 8179) oeaz 0,5 V na n.1(in) a powinno być 1,2V(na TDA). czyżby nowy scalak STV był od początku uszkodzony ? A może z braku praktyki popęłniłem jakiś błąd, proszę więc o radę.Pozdrawiam
  • #6 3183264
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam ! napisz jak się skończyło z tym pionem ? Pozdrawiam i dzięki .
REKLAMA