logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GPRS-A Satel - czy współracuje tylko z czujnikami DS-T1

edi6412 22 Gru 2018 10:09 1746 9
  • #1 17643417
    edi6412
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Zamierzam kupić moduł uniwersalny GPRS-A firmy Satel. Interesuje mnie głównie monitoring temperatury. Zastosowano tu magistrale 1-wire z 8 dedykowanymi czujkami DS-T1. Zastosowano w nich czujniki DS18b20. Mam pytanie, czy będą w module pracowały wszystkie czujniki tego typu? Czy też firma Satel przerabia je, aby tylko w module działały ich firmowe czujki? Telefonicznie uzyskałem rozbieżne opinie, a czujki oryginalne są bardzo drogie. 8 takich czujek znacznie przewyższa cenę modułu.

Poprawiłem tytuł tak by zawierał skrótowo opis usterki/ problemu. Przy zakładaniu kolejnego tematu na forum proszę to uwzględnić [suworow]
  • #2 17643527
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Po prostu czujki DS18B20. Sprawdzone.
  • #4 17647249
    dariusz.bembenek
    Specyfikacja 1-wire to spokojnie nawet kilkaset metrów, natomiast praktyka bywa różna w zależności od wielu czynników. Odległość 30m to liczba, która bez problemu powinna być spełniona. Instalator nie musi stosować rezystora podciągającego, ponieważ to jest już wewnętrzna sprawa modułu GPRS-A (czyli sprawa producenta). A przewód?
    Z tego co wiem, to standard 1-wire nie definiuje tego dokładnie, natomiast tutaj skrętka uchodzi za bardziej "niezawodną" w stosunku do przewodu prostego.
  • #5 17647598
    edi6412
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Lepiej skrętka ekranowana, czy bez ekranu? W satelu polecali zwykłe przewody, może dlatego tylko działa im do 30 m. Do tej pory eksplatowałem inny moduł GSM Integral +, w którym magistrala działała mi do 50 m na 5 parowej skrętce ekranowanej. Niepotrzebne przewody połączyłem z masą. Musiałem podciągać 2 ostatnie czujniki. Czujniki często jednak nie zgłaszały się. Na niekorzyść tej instalacji z pewnością wpływało 6 m odgałęzienia do jednego z czujników. Jak korzystałem z tego odgałęzienia (do kotłowni) musiałem jednak skrócić całą magistralę o jeden czujnik. Zastosowano tu stare czujniki DS18s20. Co ciekawe w tej poprzedniej firmie (Megaelektronik) polecono mi właśnie zrobić instalacje na skrętce, a jak już ją wykonałem namawiano mnie na zwykły przewód telefoniczny.
  • #6 17648033
    dariusz.bembenek
    edi6412 napisał:
    Lepiej skrętka ekranowana, czy bez ekranu?

Tak jak wspomniałem wcześnie, standard w tym temacie nie podaje konkretnego rodzaju przewodu. Nie prowadziłem też testów z UTP/FTP/STP itp. Wiem natomiast, że przewód ekranowany/foliowany, ale bez właściwie podłączonego ekranu, może potencjalnie szkodzić transmisji.
  • #7 17648176
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Z mojego doświadczenia z czujnikami DS18b20 wynika, że najlepiej sprawdzał mi się przewód elektryczny prosty 3x1mm2. Pole przekroju może być nawet mniejsze tzn. 0,7 mm2. Jednak nie podłączałem ich do GPRS-A. A łączylem ich na jednej magistrali w topologi równoległej ale nie w gwiazdę tylko od jednego do drugiego. Osiągnąłem magistralę lekko ponad 100m ze stabilnym działaniem na niej sześciu czujników. Na skrętce też robiłem i tu już przy odległości ponad 50 metrów miałem problemy. Jednak nie wiem czy to była wina skrętki czy środowiska pracy.
  • #9 17648425
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Przekrój ma drugorzędne znaczenie. Największe znaczenie ma środowisko gdzie się on znajduje oraz jego pojemność. Prądy płynące są niewielkie. Naprawdę ciężko jednoznacznie określić czy będzie dobrze czy nie. Musisz po prostu sprawdzić sam metodą prób i błędów. We własnych projektach możesz do woli dobierać np. rezystory podciągające tutaj chyba takiej możliwości nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup modułu GPRS-A firmy Satel do monitorowania temperatury z czujnikami DS-T1, które wykorzystują czujniki DS18B20. Pojawiły się wątpliwości, czy moduł będzie współpracował z innymi czujnikami tego typu, czy tylko z dedykowanymi przez Satel. W odpowiedziach potwierdzono, że czujniki DS18B20 działają z modułem GPRS-A. Dyskutowano również o długości magistrali 1-wire, która w praktyce może wynosić do 30 m, a także o typach przewodów do zastosowania, gdzie skrętka ekranowana jest preferowana. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi przewodami, podkreślając, że najważniejsze są warunki środowiskowe i odpowiednie podłączenie rezystorów podciągających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA