logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZZS 2606 przecieka podczas płukania - gdzie szukać hydrostatu?

liba 23 Gru 2018 11:41 1479 11
REKLAMA
  • #1 17645971
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam,
    Na święta spotkał mnie taki problem:
    Zmywarka wykonuje poprawnie wstępne płukanie, odpompowuje wodę, ponownie nabiera wodę aż do obfitego przelania przez drzwi wprost na podłogę. Zmywarkę kontynuuje, brak błędów. Czytałem w Internetach, że to może hydrostat albo przepływomierz nawala, że czasem pomaga dmuchniecie w jakąś rurkę albo przetykanie trytką, ale to dotyczyło innych modeli zmywarek...

Proszę o konkretniejsze wskazówki, gdzie jest problem, czy ten model ma hydrostat, gdzie go szukać itp.. Zmywarka jest dość wiekowa, ale dobrze by było żeby wytrwała jeszcze troche do remontu kuchni.
    Wesołych Świąt bez awarii Wam życzę.
  • REKLAMA
  • #2 17645984
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Problemem jest zbyt duży poziom wody. Rzeczywiście może być zabrudzony wężyk od hydrostatu, jak i może kleić sam hydrostat, prawdopodobnie znajduje sie w pobliżu płaszcza weodnego.

Tutaj masz pomocny post: Link
  • #3 17646054
    liba
    Poziom 14  
    Dzięki za pomoc. Czy warto próbować przetykać wskazane w obrazku w linku wężyki bez rozbierania maszyny? Drucikiem albo sikając tam strzykawką z octem? Na grubszą naprawę będzie trzeba poczekać kilka dni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17646097
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Można delikatnie spróbować.
  • REKLAMA
  • #5 17648591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17648701
    liba
    Poziom 14  
    Dziękuję, dziękuję, ale wiecie... aktualnie kuchnia jest mocno obciążona, więc nawet prowizoryczne naprawy odpuściłem za "namową" żony. Dzięki za pomoc, dam znać później co zdziałałem.

Wszystkiego sprawnego Wam życzę.
  • #7 17649069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17654389
    liba
    Poziom 14  
    Wyczyściłem na szybko misę bez jej ściągania we wszystkich dostępnych zakamarkach powyginanym cienkim drutem, większą trytką - wyleciało sporo brudu. Potem włączyłem program mycia, po odpompowaniu wody dodałem pół szklanki sody oczyszczonej + szklanka octu i pozwoliłem tej mieszance przez 10 minut pokrążyć rurkach. No i pomogło. Dzięki za rady.
    W trakcie mycia poziom wody jest o ok. 1cm wyższy niż poziom metalowej klapki z filtrem na dnie komory mycia, czy to prawidłowy poziom?

Może kiedyś na urlopie ją wyczyszcze gruntownie, choć szczerze mówiąc nie podoba mi się ten pomysł, bo pewnie zaraz się jakiś stary plastik złamie, oring trzeba będzie wymienić itp. i się sprawa przeciągnie na pół dnia.

Mam jeszcze takie pytanie... czy moja leciwa zmywarka nie ma żadnego zabezpieczenia przed wylaniem, nieszczelnościami? Czytając inne wątki spotkałem wzmianki o czujniku (np. styropian + stycznik) na taką okoliczność, ja tego w ogóle nie mam czy tylko wylanie przez drzwi nie jest objęte zabezpieczeniem?
  • #9 17654621
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    liba napisał:
    .
    Mam jeszcze takie pytanie... czy moja leciwa zmywarka nie ma żadnego zabezpieczenia przed wylaniem, nieszczelnościami? Czytając inne wątki spotkałem wzmianki o czujniku (np. styropian + stycznik) na taką okoliczność, ja tego w ogóle nie mam czy tylko wylanie przez drzwi nie jest objęte zabezpieczeniem?

Jak najbardziej zmywarka ZZS2606 posiada zabezpieczenie przeciw zalewowe.
    Ale żeby się aktywowało woda musi trafić na podstawę zmywarki.Bywa czsami tak że pływak się "przyklei" do podstawy...
  • #10 17655166
    liba
    Poziom 14  
    Karlheinz napisał:

Jak najbardziej zmywarka ZZS2606 posiada zabezpieczenie przeciw zalewowe.
    Ale żeby się aktywowało woda musi trafić na podstawę zmywarki.Bywa czsami tak że pływak się "przyklei" do podstawy...

Zatem jeśli wyciek nastąpił przez drzwi to zabezpieczenia nie ma bo krawędź drzwi jest poza dnem zmywarki - woda wylewala się u mnie obficie prosto na podłogę. To mnie skłania żeby jednak zrobić gruntowne czyszczenie elementów związanych z pomiarem poziomu wody.
  • #11 17657617
    karrlos
    Poziom 8  
    Sprawdź czy dysza świeżej wody (ta obrotowa) jest szczelna> jeżeli ustawi się w jednej pozycji i leje na drzwi to uszczelka tego nie ogarnie.
  • #12 17658964
    liba
    Poziom 14  
    Sprawdzałem, wszystko wygląda dobrze.

Dzięki za pomoc. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Amica ZZS 2606, która podczas płukania przelewa wodę przez drzwi. Wskazano, że przyczyną może być zbyt wysoki poziom wody, zanieczyszczony wężyk hydrostatu lub niesprawny elektrozawór. Użytkownik otrzymał porady dotyczące przetykania wężyka hydrostatu oraz czyszczenia miski zmywarki. Po przeprowadzeniu szybkiego czyszczenia i użyciu sody oczyszczonej z octem, problem częściowo ustąpił. Użytkownik zadał pytanie o zabezpieczenie przed wylaniem, na co odpowiedziano, że zmywarka ma zabezpieczenie, ale musi być aktywowane przez wodę na podstawie urządzenia. Użytkownik zauważył, że woda wylewała się przez drzwi, co sugeruje konieczność gruntownego czyszczenia elementów pomiaru poziomu wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA