logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja TP-Link Archer C5 v4 jako Access Point z modemem Inea

Mario20051988 24 Gru 2018 01:30 1449 11
REKLAMA
  • #1 17647883
    Mario20051988
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam. Mam pytanie czy router tp link archer c 5 v4 posiada mozliwość pracy jako acces point, ponieważ chciłbym go podłączyc w ten sposób do modemu inea, który pracuje w trybie bridge. Z tego co wyczytałem to powinno ustawić siec LAN poza zakres swojego modemu w moim przypadku ten od Inea i tak robiłem przydzieliłem ip takie jakie uzyskiwałem jak podłączyłem modem inea bezposrednio pod ps4 czyli 109.173.1.102. Nastepnie wyłączałem dhcp w funkcji lan i probowalem zapisać zmiany ale otrzymałem komunikat że adres ip sieci lan nie może być w tej samej sieci co wan. I z tego co czytałem pozniej powinno się podłączyc modem inea do lanu routera i z lan routera pod ps4, tylko że nic nie idzie zrobić. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17648177
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Z modemu od Inei podłącz pod WAN tp-linka i włącz DHCP, dalej z LAN tp-linka do ps4.
  • #3 17648221
    Mario20051988
    Poziom 5  
    Tak mam połączony na tą chwile...tylko, czy jest możliwosc ustawienia tego routera jako acces point?
  • REKLAMA
  • #4 17648372
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Pytanie co chcesz osiągnąć ? Masz drugi router ?
  • REKLAMA
  • #6 17650309
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5327
    Mario20051988 napisał:
    Mam pytanie czy router tp link archer c 5 v4 posiada mozliwość pracy jako acces point, ponieważ chciłbym go podłączyc w ten sposób do modemu inea, który pracuje w trybie bridge.

Jeśli sprzęt operatora jest w trybie modemu (bridge), to przez AP połączy się z internetem tylko jedno urządzenie (to, które pierwsze zaloguje się do sieci).
    Powinni być tak - modem (operatora) -Twój router - to co chcesz jako AP.
  • REKLAMA
  • #7 17650347
    Mario20051988
    Poziom 5  
    Czyli jak mam modem operatora inea w trybie bridge to swój router który jest zaraz za modemem mogę zrobić jako acces point czy musi pozostac jako router
  • #8 17650360
    KOCUREK1970
    @Mario20051988
    Podłącz modem operatora pod Twój router do WAN i będziesz miał i router i wifi z niego.
    AP strikte z tego nie będzie - ale będzie routowanie i wifi.

W sumie po co Ci tam AP?
  • #9 17655952
    Mario20051988
    Poziom 5  
    Mam podłączony w podany przez Ciebie sposób i już tak go zostawię...szukam po prostu różnych rozwiązań bo nie wiem co jest przyczyną, że granie online na ps4 w pro evolution soccer jest katorgą ,ponieważ praktycznie co mecz występują lagi no i wiadomo, że wtedy non stop bęcki. Mam neta 600/600 od Inea po światłowodzie ale na lapku wyciąga mi ok 600/850 także rewelka a na ps4 jak testuje to non stop skacze i najczęściej mam 250/80 także tragedia. Próbowałem już wszystkiego przekierowanie portów na ps4, dmz i upnp i dalej tragedia dodam, że połączenie oczywiście po kablu. Jeszcze ma takie pytanie bo już nie mam sił na takie granie online i myślę sprzedać ps4 i kupić komputer gamingowy tak do 5000 zł tylko czy rozgrywka online na pc przy takiej prędkości łącza będzie znacznie lepsza czy też różnie bywa.
  • #10 17656458
    KOCUREK1970
    Mario20051988 napisał:
    dalej tragedia dodam, że połączenie oczywiście po kablu.

Pomiń TP Linka, podłącz się pod sprzęt operatora bezpośrednio i testuj.

Wstaw też info z WinMTR-v092 - zobaczymy gdzie gubi pakiety.

Mario20051988 napisał:
    Jeszcze ma takie pytanie bo już nie mam sił na takie granie online i myślę sprzedać ps4 i kupić komputer gamingowy tak do 5000 zł tylko czy rozgrywka online na pc przy takiej prędkości łącza będzie znacznie lepsza czy też różnie bywa.

Możesz kupić i komputer za 200 tys zł - niczego to nie zmieni.
    Prędkość łącza nie ma nic do grania przez internet - liczy się ping, ile skoków musi wykonać dany pakiet, przez jakie łącza, punkty styku przejść zanim od Ciebie trafi do serwera z grą.
  • #11 17656660
    Mario20051988
    Poziom 5  
    Podłączałem już wcześniej sprzęt inea bezpośrednio pod ps4 ale wtedy działało to jeszcze gorzej jeśli chodzi o lagi czasami mnie wywalało z rozgrywki. Zmienia się tylko nat z 2 na 1 ale prędkość taka sama jak pod routerem. Przy takim połączeniu nie sprawdzę tym programem, który poleciłeś ponieważ sprzęt od inea jest w trybie bridge i nie ma wtedy funkcji wi fi żebym mógł się połączyć z laptopem i to sprawdzić. Sprawdziłem tym programem w dwóch konfiguracjach. Pierwsza: sprawdziłem na laptopie podpiętym do modemu inea bezpośrednio i wtedy 0 % strat opóźnienie średnie 2ms. Druga: podłączyłem modem inea pod mój router tp link i następnie z tp link pod konsole i sprawdziłem na tym programie to max straty 1% ping sredni 10ms a najgorszy ping 1613 . Dodam tylko, że mam przydzielony publiczny adres ip.
  • #12 17656695
    KOCUREK1970
    Mario20051988 napisał:
    Przy takim połączeniu nie sprawdzę tym programem, który poleciłeś ponieważ sprzęt od inea jest w trybie bridge i nie ma wtedy funkcji wi fi żebym mógł się połączyć z laptopem i to sprawdzić

Zatem drepczesz w miejscu.
    Mario20051988 napisał:
    Podłączałem już wcześniej sprzęt inea bezpośrednio pod ps4 ale wtedy działało to jeszcze gorzej jeśli chodzi o lagi czasami mnie wywalało z rozgrywki.

Dlatego bez sprawdzenia tego kolejne działania są bezcelowe.
    Tego sprawdzić nie chcesz, piszesz teraz o wifi (choć tu też nie wiadomo co się w eterze wifi dzieje) - jak Ci pomóc?

Najpierw to:
    KOCUREK1970 napisał:
    Wstaw też info z WinMTR-v092 - zobaczymy gdzie gubi pakiety.

Test na połączeniu kablowym.
    Następnie to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    I też zamieść tu dane pomiaru sieci wifi.

Bez tego i szklana kula nie pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość skonfigurowania routera TP-Link Archer C5 v4 jako Access Point (AP) w połączeniu z modemem Inea pracującym w trybie bridge. Odpowiedzi sugerują, że router może działać jako AP, ale z ograniczeniami, ponieważ w trybie bridge modem Inea pozwala na połączenie tylko jednego urządzenia z internetem. Użytkownik ma problemy z opóźnieniami w grach online na PS4, mimo posiadania szybkiego łącza światłowodowego. Wskazówki obejmują testowanie połączenia bezpośrednio z modemem oraz sprawdzenie strat pakietów, co może pomóc w diagnozowaniu problemów z lagami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA