logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie OS bez formatu - Jak wyczyścić system bez formatu a zachować tylko z

lmrb714 26 Gru 2018 13:46 5127 7
  • #1 17652135
    lmrb714
    Poziom 9  
    Witam Szanownych Użytkowników.
    Potrzebuję wyczyścić system (Windows 10 po 7 pro en x64) z wszelkich śmieci, resztek po odinstalowanym oprogramowaniu, ustawień użytkowników i kont, historii internetowej itp. Natomiast potrzebuję pozostawić zainstalowane oprogramowanie w trybie funkcjonowania wraz z aktualnymi ustawieniami (głównie klucze licencyjne i pluginy). Komputer chcę przekazać innej osobie, więc chciałbym nie pozostawić żadnych wrażliwych danych... Jak tego dokonać szybko, sprawnie i bezpiecznie bez formatowania i reinstalacji całego oprogramowania?
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #3 17652673
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Na śmieci nic nie zrobisz. Na odświeżenie systemu (ale to ma syns tylko przy uszkodzonym systemie) instalacja nakładkowa (aktualizacja do tej samej wersji). Czyli zostaje ręczne usunięcie wszystkiego co zbędne, defragmentacja oraz coś w stylu nadpisania pustego miejsca (Ccleaner ma taką opcję) żeby kogoś nie podkusiło odzyskiwanie usuniętych plików.
  • #4 17653494
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    helmud7543 napisał:
    Na śmieci nic nie zrobisz. Na odświeżenie systemu (ale to ma syns tylko przy uszkodzonym systemie) instalacja nakładkowa (aktualizacja do tej samej wersji). Czyli zostaje ręczne usunięcie wszystkiego co zbędne, defragmentacja oraz coś w stylu nadpisania pustego miejsca (Ccleaner ma taką opcję) żeby kogoś nie podkusiło odzyskiwanie usuniętych plików.

I to wszystko (bez defragmentacji), a nawet znacznie więcej zapewnia PrivaZer.
  • #5 17656897
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    PrivaZer to jakiś śmieć nie program do czyszczenia systemu. W celu sprawdzenia tego programu to tak mi wyczyściło w systemie, że po uruchomieniu systemu wystarczy że ruszę myszką i i już mam bluescreena z błędem oooooo51i nię mogę nawet przywrócić systemu do wcześniejszego punktu. Nie polecam tego wynalazku.
  • #6 17657084
    over5
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Hello,

windows 10 have tool for removal temporary file, open settings-system-storage try this or right click on hdd which you want clean choose properties and clean disk. Creat new user profile and your profile delete in control panel, dont forget check c:\users.
  • #7 17657229
    lucrum.cesans
    Poziom 11  
    Ocena: 94
    W programie CC Cleaner masz opcję czyszczenia wolnej przestrzeni, tj. nadpisywania dysku.

Narzędzia > Wymazywanie dysku.
    Tu wybierz opcję "Tylko wolne miejsce".
  • #8 17657832
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    krzychupar napisał:
    PrivaZer to jakiś śmieć nie program do czyszczenia systemu. W celu sprawdzenia tego programu to tak mi wyczyściło w systemie, że po uruchomieniu systemu wystarczy że ruszę myszką i i już mam bluescreena z błędem oooooo51i nię mogę nawet przywrócić systemu do wcześniejszego punktu. Nie polecam tego wynalazku.

Całe szczęście, że nie wyzerował ci jeszcze twardego dysku!
    A tak na serio, odnoszę wrażenie, że pomimo tak bogatego doświadczenia popełniłeś wiele istotnych błędów i dodatkowo szerzysz niczym nieuzasadniony (no może własną nieudolnością) defetyzm. Zadam więc ci kilka retorycznych pytań:
    1. Czy przy pierwszym uruchomieniu program nie proponował dostosowania do twoich potrzeb?
    2. Czy po zapisaniu swoich preferencji i przejściu do głównego menu nie były dostępne zaawansowane opcje, wśród których można wybrać np. zapisywanie zmian w rejestrze i (lub) tworzenie punktu przywracania?
    3. Czy po kliknięciu w głównym menu OK nie miałeś możliwości wyboru spośród 14 pozycji do skanowania i dodatkowo utworzenia punktu przywracania, zapisania rejestru, a nawet zaniechania czyszczenia rejestru?
    4. Czy po zakończeniu skanowania nie można było klikając na daną grupę sprawdzić, co zostało wykryte i w razie potrzeby odptaszkować ją?
    5. Czy to tak trudno zapoznać się z zakładką Support -> User's Guide na stronie "https://privazer.com/en/index.php" i z udostępnionymi tam poradnikami?
    I na koniec:
    1. Zapamiętaj proszę, PrivaZer nie usuwa istniejących punktów przywracania.
    2. Oczywiście te kilkadziesiąt pozytywnych recenzji w porównaniu z twoją opinią "Nie polecam tego wynalazku" nie ma żadnego znaczenia.
    3. Kod błędu 0x00000051 to dopiero połowa informacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na oczyszczenie systemu Windows 10 z niepotrzebnych danych, resztek po oprogramowaniu oraz historii użytkownika, jednocześnie zachowując zainstalowane aplikacje i ich ustawienia. W odpowiedziach polecane są różne narzędzia, takie jak PrivaZer, CCleaner oraz wbudowane funkcje Windows do usuwania plików tymczasowych. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko związane z używaniem PrivaZer, wskazując na problemy z systemem po jego użyciu. Sugerowane są również manualne metody, takie jak usunięcie zbędnych plików oraz utworzenie nowego profilu użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA