logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Harman/Kardon hk3700 - połączenie z TV przez Euro>3xRCAA

Wittorio123 29 Gru 2018 17:23 912 8
REKLAMA
  • #1 17660707
    Wittorio123
    Poziom 6  
    Witam,

Posiadam telewizor Toshiba 40l1333dg i chciałbym podłączyć do niego amplituner Harman/Kardon hk 3700 poprzez złączę Euro> 3xRCAA. Jednakże podczas łączenia poprzez poszczególne wejścia amplitunera nie słychać praktycznie nic, dopiero gdy głośność jest skręcona praktycznie na maxa, wtedy można dosłyszeć lekkie odgłosy. Niestety ten model nie ma złącza optycznego.
    Lepsza słyszalność występuje jedynie na PHONO, ale towarzyszą temu straszne szumy.
    Niestety w instrukcji zarówno do telewizora jak i amplitunera nie znalazłem żadnego rozwiązania dla tego problemu.

Czy istnieje inna droga do tego żeby dźwięk był czysty i słyszalny ?
  • REKLAMA
  • #2 17660735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17660749
    Wittorio123
    Poziom 6  
    Jest możliwość przełączenia na adapterze między IN a OUT, na telewizorze jest ustawiona na OUT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17661977
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Moim zdaniem, lepszy efekt kolega uzyska wykorzystując wyjście słuchawkowe tego telewizora. Wg specyfikacji telewizor posiada takowe wyjście.
    Do połączenia potrzebny jest typowy przewód mini-jack stereo->2xCINCH.

Jeżeli kolega zdecyduje się na to rozwiązanie to proszę pamiętać:
    - telewizor ma oddzielne ustawienia głośności dla słuchawek - należy ustawić je na nie więcej niż 50% maksymalnego ustawienia, a dalej regulować głośność wzmacniaczem.
    - do połączenia kolega może użyć dowolne wejście analogowe z wyłączeniem gniazda Phono.

O ile jakość dźwięku nie będzie odpowiadała, to można rozważyć użycie konwertera DAC. Telewizor ma stosowne wyjście tj. cyfrowy dźwięk audio.
    Te rozwiązanie jest bardziej eleganckie w porównaniu do wersji ekonomicznej, którą opisałem powyżej.
  • #5 17662632
    Wittorio123
    Poziom 6  
    Dziękuje za pomoc !

Wypróbuje w pierwszej kolejności wersję ekonomiczną a jeżeli jakoś dźwięku będzie średnia spróbuje z konwerterem. Jednakże mam jeszcze jedno pytanie - odnośnie DAC. Czy wszystko będzie grać jeżeli na przykładowym konwerterze mamy wejście IN na optyczny a OUT na RCA ? Analogowe wejścia na amplitunerze są oznaczone wszystkie na IN stąd też moje pytanie.

Załączam przykładowy konwerter Harman/Kardon hk3700 - połączenie z TV przez Euro>3xRCAA
  • REKLAMA
  • #6 17663054
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wszystko będzie Ok.
    Zawsze łączy się wyjście (Out) z wejściem (In).
  • REKLAMA
  • #7 17666214
    Wittorio123
    Poziom 6  
    Wszystko gra i buczy, kupiłem trochę lepszy kabel Jack >2 cinch i jakość dźwięku jest bardzo dobra :)

Ostatnie pytanko tylko [b]@Polon_us, czemu głośność słuchawek musi być ustawiona na połowę a reszta wzmacniaczem?
    Dzięki za pomoc :)
  • Pomocny post
    #8 17666242
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wittorio123 napisał:
    czemu głośność słuchawek musi być ustawiona na połowę a reszta wzmacniaczem?

Nie musi być tak ustawiona. Przyjąłem umownie taką wartość.
    To kwestia bezpieczeństwa wzmacniacza/kolumn. Zbyt silny sygnał podany na wzmacniacz z gniazda słuchawkowego może doprowadzić do przesterowania, w konsekwencji do uszkodzenia głośników i/lub wzmacniacza.

Ale nikt nie zabrania koledze zwiększenia poziomu sygnału. Ale to na własną odpowiedzialność.
  • #9 17666702
    Wittorio123
    Poziom 6  
    Podłączenie innego rodzaju kabla, poleconego przez innego użytkownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem amplitunera Harman/Kardon hk3700 do telewizora Toshiba 40l1333dg za pomocą złącza Euro>3xRCAA. Dźwięk jest słaby, a przy ustawieniu głośności na maksymalną wartość słychać jedynie lekkie odgłosy. Użytkownik zauważył, że lepsza jakość dźwięku występuje na wejściu PHONO, ale towarzyszą temu szumy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kierunku przejściówki Euro-RCA oraz wykorzystanie wyjścia słuchawkowego telewizora z odpowiednim kablem mini-jack stereo do 2xCINCH. Użytkownik zdecydował się na to rozwiązanie, a po zakupie lepszego kabla jakość dźwięku poprawiła się. Zwrócono również uwagę na konieczność ustawienia głośności słuchawek na maksymalnie 50% dla bezpieczeństwa wzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA