Witam. Posiadam Arduino w wersji Mega 2560 oraz moduł A-GSM II Shield GSM/GPRS/SMS/DTMF v.2.105 - do Arduino i Raspberry Pi - wersja z wlutowanymi złączami. Połączyłem je zgodnie z instrukcjami producenta (obraz w łączniku) i pobrałem testowe oprogramowanie, jednak nie funkcjonuje poprawnie. Mianowice mogę sczytać numer IMEI modułu, sprawdzić sygnał, jednakże moduł nie rozpoznaje karty SIM w czym może być problem?
Albo pin albo ta karta nie gra z tym modemem. Pisząc o różnych kartach pisałeś o różnych operatorach? Testowałem podobny modem na PLUS i ORANGE, działały OK jeśli miały wyłączony PIN, niektóre karty nie mają możliwości dezaktywacji PIN. Antenę podłączyłeś oczywiście przed podłączeniem zasilania?
Poszukaj noty katalogowej układu na jakim jest moduł GSM , prawdopodobnie trzeba zasilacza o większej wydajności prądowej , tak jak to było z SIM800 ten potrzebuje 2A do logowania
Obejrzałem ten moduł w sklepie bootland, ma opis, że dual sim. Próbowałeś w drugim slocie karty? Generalnie jak nie rozpoznaje karty to szukaj kogoś, kto ma starą kartę prepaid od X lat, może coś z nowymi jest nie halo. Zasil moduł z porządnego zasilacza minimum dla USB ma podane 5V/1A, najlepiej ładowarka telefonu z 2A, krótki dobrej jakości przewód. Do odpalenia to nawet nie powinno wymagać Arduino, wkładasz kartę, podłączasz antenę, ewentualnie jakieś zworki by ustawić w tryb aktywny i powinien po podłączeniu zasilania podłączyć się do sieci, powinny to sygnalizować jakieś ledy, no niestety nie znalazłem do tego modelu opisu jak powinny migać, czy w ogóle jakieś są na płytce. Zwykle szybciej miga jak jest nie podłączony, potem zwalnia do około mignięcie/2s gdy zalogowany do sieci. Zauważyłeś na tym swoim obrazku pin 2 wygięty poza slot UNO? Modułu z bootland ma instrukcję obrazkową: Link.
✨ Użytkownik posiada Arduino Mega 2560 oraz moduł A-GSM II Shield, jednak napotyka problemy z rozpoznawaniem karty SIM. Mimo że moduł odczytuje numer IMEI i sygnał, nie identyfikuje karty SIM. Użytkownik sprawdził kartę SIM w telefonie, a także próbował z innymi kartami, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwość wyłączenia kodu PIN oraz na konieczność użycia zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej. Użytkownik podłączył zasilacz 12V 2,5A, ale problem nie ustąpił. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie portów UART oraz napięcia logicznego modułu. Użytkownik nie sprawdził jeszcze tych portów, a specyfikacja wskazuje na napięcie pracy od 2,8V do 5V. Wskazano również na możliwość problemów z nowymi kartami SIM oraz na konieczność przetestowania drugiego slotu karty. Wygenerowane przez model językowy.