logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?

Thalgo 31 Gru 2018 20:13 1965 8
REKLAMA
  • #1 17666897
    Thalgo
    Poziom 10  
    Witam,.

jak zrobić takie formatowanie warunkowe aby program sam wykrywał i wykonywał zadanie, że: jeżeli w obszarze C1:H12 znajduje się jakieś pole z tłem zielonym, wtedy w kolumnie A komórka (odpowiadająca rzędowi z zawartym zielonym tłem) wypełni się zielonym kolorem?

Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?Zrzut ekra....01.16.jpg (142.66 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17673222
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Witam!
    Fajne zadanie sobie wymyśliłeś :cunning:

Wg mojej wiedzy jest to niewykonalne w Openoffice w trybie typowego formatowania warunkowego :not:
    Zamiast tego mogę Ci zaproponować jednak pewien substytut, który w tworzonej automatycznie kopii tabeli będzie nadawał tło zgodnie z Twoimi założeniami :please: dając efekt jak na zrzucie
    Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?2019-01...png (34.26 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Całość wraz z specyficzną funkcją użytkownika :idea: , oraz złożonymi formułami w załączonym pliku :spoko:
    ZamFWP...7z (12.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17673735
    Thalgo
    Poziom 10  
    O kurteczka! Ale skomplikowana ta funkcja użytkownika - muszę przeanalizować... Dziękuję! :-D
    Aczkolwiek nie do końca mi to załatwia sprawę... To co „wymyśliłem” ;-) to wykaz farb. Dany kolor może być produkowany przez różnych producentów, a ci z kolei dla tego samego koloru stosują różne własne oznaczenia firmowe. I tak np. (z tego mojego zrzutu ekranu) puszeczka z kolorem „red brown” u producenta X ma oznaczenie „H47”, u producenta XX - „MMP-012”, a u jeszcze innego XXX - „XF-64”. Ten konkretny kolor posiadam od producenta XXX - dlatego „XF-64” jest na zielono. W zaproponowanym przez Ciebie rozwiązaniu widzę, że posiadam kolor „red brown” ale NIE widzę od jakiego producenta, dlatego że cały rząd wypełnia się na zielono...
    Nie twierdzę, że to musi być rozwiązanie z wykorzystaniem „formatowania warunkowego”, nie wiem, nie jestem aż tak biegły w funkcjach... Mało tego - być może podszedłem do tematu od d... strony :-) na zasadzie skojarzeń, że gdzieś kiedyś widziałem jak działa „formatowanie warunkowe” i MOŻE d się to tu wykorzystać... Skoro napisałeś, że się nie da - a widząc skomplikowanie zaproponowanej funkcji widzę, że mam do czynienia z fachowcem - to nie mam żadnego powodu Ci nie wierzyć, tylko podziękować za sprowadzenie na ziemię :-)
    Druga rzecz - na Twoim zrzucie ta funkcja wygląda normalnie, po otwarciu w moim LibreOffice (6.1.4.2) daje taki wynik: Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?
  • REKLAMA
  • #4 17673895
    Prot
    Poziom 38  
    Thalgo napisał:
    po otwarciu w moim LibreOffice (6.1.4.2) daje taki wynik
    :cry:
    Wprawdzie mój plik tworzyłem na Apache OpenOffice (4.1.5), lecz winien on równie dobrze (zgodnie z przyjętymi przeze mnie założeniami - de facto błędnie odczytałem Twoje potrzeby) pracować w Twojej aplikacji o ile: z moim plikiem przeniósł się utworzony specjalnie "styl użytkownika" nazwany "Green" (sprawdź zakładka Format-Style i formatowanie ?), oraz nie masz zablokowanych makr (sprawdź Narzędzia - Makra - Zarządzaj makrami - OpenOffice Basic ? )
    Thalgo napisał:
    być może podszedłem do tematu od d... strony

Nie jest to duża tabela - przygotuj plik dla dwóch producentów tak jak on powinien wyglądać - dokładnie to może zaproponuję coś innego do automatyzowania nowych :D
  • #5 17673969
    Thalgo
    Poziom 10  
    Chyba wszystko jest w LO ustawione OK - zrzuty...
    Ale spróbuję zainstalować OO, dlatego że już gdzieś kiedyś słyszałem o tym, że niby to i to jest Open Source ale jednak 100% kompatybilności między nimi nie ma...
    A oto plik „zadania domowego” ;-).

PS. dlatego dodałem pustą kolumnę „B” bo właściwie wystarczy jak tylko ona - w odpowiednim rzędzie dla danego koloru - „zabarwi się na zielono”...

Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc? Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?
    Załączniki:
    • wykaz_farb.ods.zip (13.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 17674042
    Thalgo
    Poziom 10  
    A to ciekawe... Ten sam OO, o którym pisałeś i taki wynik:
  • #7 17674158
    Prot
    Poziom 38  
    Thalgo napisał:
    Ten sam OO, o którym pisałeś i taki wynik

Spróbuj jeszcze zresetować całą aplikację :!: zamknij całkowicie i uruchom od nowa aplikację i ten plik. U mnie też tak było początkowo ze względu na wersję językową zainstalowanej aplikacji - stąd ta nazwa stylu Green :please:

Jak widać na Twoim zrzucie koloruje prawidłowo całe wiersze w których wystąpił jakiś "zieleniec" w obserwowanych kolumnach :D

BTW Ty pracujesz na MAC-u :?:

Dodano po 53 [minuty]:

Thalgo napisał:
    dlatego dodałem pustą kolumnę „B” bo właściwie wystarczy jak tylko ona - w odpowiednim rzędzie dla danego koloru - „zabarwi się na zielono”.

Wybacz ale tym bardziej nie rozumiem czemu wprowadzasz ten zielony kolor :?: :cry: w wierszach dla których wg nazwy można wyszukać odpowiedni kolor tła - patrz zrzut
    Jak ustawić formatowanie warunkowe dla koloru tła w LibreOffice Calc?2019-01-0..1).png (15.39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17674850
    Thalgo
    Poziom 10  
    Wpadłem na coś takiego, ale trzeba będzie chyba zminić koncepcję: nie na zielono, to co mam, tylko wogóle wpisywać oznaczenia producenta tylko tego co mam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak ustawić formatowanie warunkowe w LibreOffice Calc, aby komórki w kolumnie A przyjmowały zielony kolor tła, gdy w obszarze C1:H12 znajduje się komórka z zielonym tłem. Odpowiedzi sugerują, że standardowe formatowanie warunkowe może nie być wystarczające, a zamiast tego proponowane są alternatywne metody, takie jak użycie stylów użytkownika oraz makr. Użytkownik zauważa, że różni producenci stosują różne oznaczenia kolorów, co komplikuje zadanie. W dyskusji pojawiają się również sugestie dotyczące zresetowania aplikacji oraz zmiany koncepcji w celu uproszczenia procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA