logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen Ms 15as - Przegrzewanie się HOT i blokowanie przetwornicy po wymianie

reksiomaly 03 Wrz 2005 23:12 1344 9
REKLAMA
  • #1 1789901
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Witam.
    Mam problem z tym monitorem z tego co szukałem to widze zę czesto nawala, tylko że w innych tematach nic nie jest dość sprecyzowane,ale do rzeczy.

Dostałem go z ubitym Hotem po wymianie Hot na nówke dzieje się następująca rzecz.Hot dostaje ogromnej temperatury po zaledwie kilku minutach poczym blokuje mi przetfornice po ostudzeniu znowu działa pare minut.

Wymieniłem wszystkie elki wprzy HV i w zasilaczu napięcia wporządku wymieniłem także tranzystor napięcia Hot niewiem co dalej posprawdzałem wszystko przebiegi są wporządku ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na to oprócz wyrzuć do kosza???

Dziękuje z góry za pomoc i przepraszam za wszelkie błędy.
  • REKLAMA
  • #2 1790350
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Jaki tranzystor wsatwiłeś, a jaki był? Jeśli BU to proponuję wsatwić 2SC5411. Na rynku jest dużo podrabianych tranzystorów i często jest to jedyna przyczyna nieprawidłowej pracy układu, przy założeniu, że reszta jest sprawna.
    Tutaj mozesz jeszcze sprawdzić sterowanie HOT i elementy w bazie.
  • REKLAMA
  • #3 1790486
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    witam , Connor MacLeod ma racje miałem to samo. wystarczyło wstaiwc orginalny tranzystor i działa do dzisiaj, te BU są do bani i uwalają sie bez zadnych powodów
    pozdrawiam
  • #4 1791212
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Aktualnie jest jaki D2333 klient mi go dał razem z Monitorem był nowy ponoć jakiś zamiennik orginalny ma być bu2520AF możliwe że w tym problem jest.Mam coś takiego jak Bu 2515 jescze spróbuje to podłożyć,Jaka jest możliwość że jest ubity trafopowielacz?
  • #5 1791651
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    stary niemozna BU2515 dac za BU2520 ma mniejszy prad , a trafko mogłoby byc walniete , ale raczej bu jest do bani
  • #6 1791723
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Wstaw ten co ci podałem (najlepiej) lub oryginał, ew. lepszy BU2527AX. Nie ma co kombinować.
  • REKLAMA
  • #7 1791758
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ok to wtakim razie jade po części jak coś to napisze o dalszych losach.

Pozdrawiam.
    I dzięki za pomoc

Panowie nastała pomyłka.Kurcze zamieszałem troche z tymi tranzystorami, mam jeszcze kurtisa do naprawy i się pogubiłem.

Za tego Bu2520AF mam D5703 a nie jak wcześniej pisałem Bu 2515 będzie mi to chodzić??
  • #8 1792576
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    To nie TV. Wstaw to comasz podane wyżej i już naprawdę nie kombinuj. A jak masz wątpliwości to proponuję ściągnąć z sieci datasheets do wymienionych tranzystorów i sobie porównać.
  • REKLAMA
  • #9 1792630
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    witam.
    oprócz wysokiego napięcia trafopowielacz z regóły daje jeszcze kilka innych dla elektroniki.
    sprawdź czy ci coś nie obciąża. czasami jest tak ,że poleci jakaś dioda ,robi zwarcie ale obraz jest podobny do właściwego. zbyt szybko zwala sie to na zużycie monitora a po naprawie okazuje sie ,że jednak jest lepszy...(obraz)
    pozdrawiam.
  • #10 1811792
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Witam.Podłożyłem D5703.Monitor działa.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora Highscreen MS 15AS, w którym po wymianie tranzystora HOT na nowy pojawiało się przegrzewanie i blokowanie przetwornicy. Wymieniono wszystkie kondensatory elektrolityczne w sekcji wysokiego napięcia oraz tranzystor HOT, jednak problem utrzymywał się. Dyskusja skupiła się na doborze odpowiedniego tranzystora HOT – zalecano oryginalny lub zamiennik 2SC5411 zamiast popularnych, ale zawodnych tranzystorów BU (np. BU2520AF, BU2515). Wskazano, że podróbki tranzystorów BU często powodują awarie. Zasugerowano także sprawdzenie sterowania HOT i elementów w bazie tranzystora oraz ewentualnej uszkodzonej trafopowielacza, który może powodować zwarcia i przeciążenia. Ostatecznie zastosowanie tranzystora D5703 rozwiązało problem i monitor zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA