logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Highscreen MS 1779P - zwężony w poziomie, grzeje C5048

Diodak.fm 20 Lut 2006 22:41 1775 5
REKLAMA
  • #1 2328063
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam. Monitor nie zaskakiwał tzn. próbkowała przetwornica. Na zwarciu był tranzystor przy trafie C 5048. Po wymianie monitor rusza lecz obraz jest zwężony w poziomie i straszniei się grzeje Tranzystor WN, wyłączam po ok 30sek. aby nie spalić. Obraz jest jakby troszkę zawinięty i zwężony widać to po OSD. Dłużej nie testowałem ale prawdopodobnie spalił by się po ok 1 min. pracy. Gdzie szukać usterki. Czyżby cewki miały przebicie i za duży pobór ??? Kondendatory elektrolityczne wyglądają na OK. Czy może być C zwijany wpięty w bazę tranzystora ??? Proszę o poradę, gdzie szukać usterki ???
  • REKLAMA
  • #2 2328824
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    masz uszkodzenie :
    -albo w ubw. sterowania Hota czyli w bazie ... lub cofajac sie dalej st.wstepny ,trafo.
    - albo wymień kondensator kolektorowy
    ( nalezy to Zawsze robic jak wymieniasz Hota !!!! )

- albo cos z zasilaniem Hota

p.s
    Highscreen MS 1779P FCC ID : HSUTRLDH 1764
    schemat troche ok.75% podobny do Belinea 103040 / Royal DH-1764
    tutaj sobie poszukaj
    https://gullfoss2.fcc.gov/cgi-bin/ws.exe/prod...its&application_id=93221&fcc_id=HSUTRLDH-1764
  • REKLAMA
  • #3 2328949
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    HOT-a Wymieniłeś, a reg. napięcia chyba nie - bo to zwężenie jest pewnie z tego?
    Ponadto Elektrolity w +B też należało by wymienić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2422702
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Rozumiem że HOT to tranzystor WN. Tak został wymieniony, przy nim zostaly wymienione 2 kondensatory elektrolityczne. Nadal się grzeje. Po włączeniu objaw jest następujący:
    WN jest, kineskop rusza i pojawia się obraz, jest normalny, po ok 2-3sek obraz zaczyna się zwężać i w okolicach środka pojawia się jaśniejszy pas, geometria się rozchodzi a obraz zwęża się coraz bardziej, tranzystor WN robi się bardzo gorący i wyłączam go. Myslę że zwęża obraz bo tranzystor WN gubi parametry od temperatury pracy i dlatego zwęża obraz. Wygląda na to że jest gdzieś zwarcie, tylko gdzie? Proszę o pomoc. Przetwornica jest OK a elektrolity przy niej też wymieniłem choć były dobre...
  • REKLAMA
  • #5 2424183
    Keszel3
    Poziom 14  
    Nie napisałeś czy sprawdziłeś reg. nap. B+ i czy wymieniłeś kond. kolektorowy jak pisali koledzy wyżej. Do sprawdzenia kondensator w bazie HOT-a, jeśli taki jest i kondensator filtrujący( elektrolity) przy trafku sterującym, oraz dioda w sterowaniu HOT-a. Ale myślę że masz podrabiany 2sc5048, kup z innego źródła, a najlepiej wymontować z innego złoma.
  • #6 2428216
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Kondensatory elektrolityczne przy małym trafku wszystkie wymienione. Gdzie jest regulator B+ i który to kondensator kolektorowy, na kolektorze 2SC5048 nie ma żadnego elektrolitu. Podmieniałem nawet Tranzystor i wstawiłem zamiennik BU2527AX na jednym monitor nie ruszył i pstrylkał przekaźnik a na drugim ruszył lecz działał krócej niż na C5048 potem zaczął zwężać obraz i go wyłączyłem aby nie spalić. Wniosek z tego że C5048 jest najmocniejszy. Na C5048 działa dobrze ok 30sek. potem zawęża obraz i C5048 sią mocno grzeje, wyłączam aby nie spalić. Po podłączeniu komputera obrazu nie zwęża lecz po ok 30sek. bardzo gdzeje tranzystor i wyłączam aby nie spalić. Obraz z monitora jest prawidłowy ( GEOMETRIA OK ). Może ktoś wie jaki w nim występuje oryginalnie tranzystor, być może ktoś usiłujący go naprawić przede mną wstawił C5048 i teraz się na tym wzoruję, Czyżby C5048 był za słaby, czy jest gdzieś zwarcie ???
REKLAMA