logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik wyświetlacza LCD w LINE POD X3 Live - problemy z pikselami

audio-m 03 Sty 2019 14:22 519 0
REKLAMA
  • #1 17672762
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Witam. Z góry prosze o wyrozumiałość, tematyka komunikacji wyświetlaczy LCD nie jest mi dobrze znana, jeśli umieściłem swój temat w złym dziale prosze o przesunięcie.
    Posiadam procesor gitarowy LINE POD X3 Live w którym został uszkodzony mechanicznie sam wyświetlacz LCD (płytka sterująca cała). Ponieważ moduł ten nie jest dostępny w żadnym serwisie (nawet autoryzowanym) pozostało mi szukać innego rozwiązania. Natknołem się na podobny temat tu: https://electronics.stackexchange.com/questio...nd-finding-replacement-for-lcd-display-module, sugerując się tamtymi opisami zakupiłem taki moduł wyświetlacza:12864C..pdf (179.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Po zamianie pinów 17-20 ( inny rozkład niż w orginalnym module) wyświetlacz zadziałał "prawie" dobrze, ale losowo w rożnych punktach miał braki pikseli lub nadkładał. Zwłaszcza przy przełączaniu sekwencji informacji wyświetlanych na ekranie zauważalna jest taka prawidłowość, że za każdym razem gdzie indziej są jakieś nieprawidłowości (krzaki). Dało się z tego korzystać jakiś czas, ale w po pewnym czasie całkowicie zaczął wyświetlać "krzaki".
    Pytanie jest zasadnicze, czy oznacza to , że zakupiony moduł nie będzie się komunikował prawidłowo? Jak to interperetować?
    A może zakupiony moduł jest uszkodzony?
    Proszę o jakieś konstruktywne wskazówki.
  • REKLAMA
REKLAMA