logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zyxel NAS326 - brak możliwości zapisu/usuwania plików jako admin

d_usze_k 04 Sty 2019 15:21 975 3
REKLAMA
  • #1 17675379
    d_usze_k
    Poziom 2  
    Kupiłem Zyxel NAS326 a w nim 2 dyski twarde po 2TB ustawione w jbod , Dodałem 2 konta jedno dla administratora drugie dla użytkownika .
    Udostępniłem katalogi w/g statusu użytkownik tylko odczyt - admin odczyt-zapis . Nie wiem co robię żle ale obojętnie czy połączę się przez FTP czy sambę nie mogę usunąć nic z dysków nawet gdy zaloguje się jako admin . Dostaje wiadomość że system plików tylko do odczytu i nie da się nic usunąć ani wgrać na dyski . Jedynie co mogę to wgrać przez przenośny dysk podpięty przez USB do NAS-a . Co robię nie tak ?
  • REKLAMA
  • #2 17676121
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Zamieść screen z uprawnieniami każdego z użytkowników. Coś w nich jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 17677890
    d_usze_k
    Poziom 2  
    Wywaliłem wszystkie konta i grupy - wyczyściłem wszystkie uprawnienia - nadałem uprawnienia tylko dla admina do zapisu i odczytu i D...a . Obojętnie czy chcę wrzucić coś na Nasa czy to przez Ftp czy inaczej - foldery tylko do odczytu . Mam 2 NAS Dlink DNS-320lL i tam wszystko działa super . Czekam na nowy dysk 3TB - powinien być w poniedziałek - przekopiuje wszystko z NAS na dysk ustawienia fabryczne i będe mógł eksperymentować . Na razie nic nie robię by nie stracić wszystkich danych . Pozdrawiam Krzysztof
REKLAMA