Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lampa sygnalizacyjna LED do napędu bramy nie działa

05 Sty 2019 18:45 627 12
  • Poziom 4  
    Witam, moja lampa sygnalizacyjna LED od napędu bramy przesuwnej przestała działać. Czasami zadziałała lub bardzo słabo migała. Po otwarciu klosza lampy i odpięciu zasilania zauważyłem, że jeden kondensator jest bez obudowy. Czarna obudowa leżała obok płytki scalonej. Nie znam się na elektronice. Dziwi mnie to jak mogło się tak stać, że ta czarna obudowa odpadła. Ona jest bardzo mocno zintegrowana z wnętrzem. Teraz pytanie do Was, Drodzy Koledzy, czy to możliwe że taka awaria mogła spowodować brak migania lampy? Drugie pytanie to czy wymiana kondensatora rozwiąże problem? Proszę o pomoc.
    Lampa sygnalizacyjna LED do napędu bramy nie działa
  • Poziom 24  
    Warto wlutować nowy, powinno działać.
  • Poziom 39  
    kostello1 napisał:
    czarna obudowa odpadła


    Aluminiowa jego obudowa ?; jak tak to duże prawdopodobieństwo, że omyłkowo został wlutowany kondensator odwrotnie polaryzacją.

    Zamieść zdjęcie płytki z góry i od strony ścieżek.
  • Poziom 24  
    HD-VIDEO napisał:
    ... że omyłkowo został wlutowany kondensator odwrotnie polaryzacją....


    Jak widać wlutowany został prawidłowo, spróbuj go wymienić...
  • Poziom 4  
    Interval napisał:
    HD-VIDEO napisał:
    ... że omyłkowo został wlutowany kondensator odwrotnie polaryzacją....


    Jak widać wlutowany został prawidłowo, spróbuj go wymienić...

    Dzięki za podpowiedź. Zrobię tak jak piszesz. Proszę jeszcze o pomoc jak odpowiednio wlutowac zeby polaryzacja byla poprawna. Z gory płytki od strony rezystora widze plus, ale nie widze na płytce minusa. Rozumiem że daje plusem na kondensatorze (o ile jest tam oznaczony) w stronę opornika, a minusem w stronę tego czegoś żółtego?
  • Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź. Jednak czegoś nie rozumiem. Jak stwierdziłeś, że polaryzacja była poprawnie wykonana, skoro to ja te obudowę tego kondensatora założyłem na wnętrzności. Mogłem to zrobić inaczej niż pierwotnie była ta obudowa na kondensatorze? Faktycznie jest tam na obudowie minus, ale nie wiemy gdzie było jego pierwotne położenie.
  • Poziom 24  
    A gdzie ja to stwierdziłem? W poście powyżej napisałem jak polaryzacja kondensatora jest oznaczana. Na płytce masz oznaczony plus, więc tak należy wlutować kondensator.
  • Poziom 39  
    Kondensator jak wyżej w/g plusa oznaczonego na płytek ale uszkodzenie w taki sposób tego kondensatora jest możliwe z powodu braku ograniczenia napięcia zasilania; uszkodzona ZD1. Ew. odczytaj oznaczenie na ZD1

    Przy włączeniu uważać (chronić oczy się przed eksplozją, zamknąć tą lampę w obudowie) aby ponownie nie uszkodził się kondensator w taki sposób; mierzyć napięcie na tym kondensatorze podczas włączania zasilania, najlepiej przez chwilowe włączenie napięcia, leżeli rośnie gwałtownie powyżej 50V, jak wyżej.

    Napięcie na kondensatorze jest zależne od ZD1 i będzie w granicach 12..14V.
  • Poziom 4  
    Witam ponownie,
    dzięki za pomoc HD-VIDEO. Dziś rozmawiałem z dwoma elektronikami i powiedzieli mi to co Ty napisałeś. Uszkodzenie kondensatora jest powodem zbyt dużego napięcia. Obaj sugerowali uszkodzenie na płycie napędu z którego to jest zasilana lampa. Dziś wymieniłem kondensator i po zamontowaniu ponownym płytki w lampie niestety lampa nie zadziałała. Być może faktycznie jest to wina diody Zenera. Byłbym bardzo Ci wdzięczny gdybyś podpowiedział mi jak zmierzyć miernikiem napięcie na kondensatorze. Ja nawet nie wiem jakim prądem jest zasilana ta lampa czy 12v czy 24V napięcie AC czy DC.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Do Kolegi Interval, nie odbieraj tego co piszę jako zarzut, albo podważanie Twojej wiedzy. Nie miałem tego, broń Boże, na myśli. Nie chciałem żebyś mnie źle zrozumiał. Po prostu nie wiedziałem jak stwierdziłeś że jednak ten kondensator był dobrze spolaryzowany, bo napisałeś powyżej "Jak widać wlutowany został prawidłowo, spróbuj go wymienić..."

    Dodano po 7 [minuty]:

    Chcę podziękować za Waszą każdą radę i uwagę oraz szybkie odpowiedzi. Ja nie zawsze mam możliwość szybko odpisać i nie mam powiadamiania, poza meilem o Waszych postach dlatego tak późno odpisuję.
  • Poziom 39  
    Trzeba podać typ lampy, jest zasilana tylko z napięcia AC.

    Nie widać pojemności żółtego kondensatora ale to wygląda na wersję 230V, a nie 24VAC dioda zenera musi być sprawna (co jest napisane na tej diodzie) bo to samo się stanie z tym kondensatorem.
  • Poziom 4  
    HD-VIDEO, dziś sprawdzę co jest tam napisane na tej ZD1 i sprawdzę napięcie na zasilaniu oraz na wymienionym kondensatorze. Odnośnie typu lampy to za dużo nie powiem, bo to jest moim zdaniem typowy NO NAME. Wizualnie z zewnątrz wygląda jak lampa Nice Lucyb, tyle że nie ma logo Nice na tej czarnej obwódce.

    Dodano po 11 [godziny] 44 [minuty]:

    Witam, sprawdziłem napięcie na zaciskach 4,5 w napędzie, który zasila w prąd lampę i jest tam prąd zmienny. Oscyluje od 210V do 230V odczytany na tanim chińskim mierniku. Na zaciskach przy zasilaniu lampy, na plytce tej lampy CON 1 jest również prąd o takim napięciu. Na diodzie zenera napięcie jest już mniejsze bo 140V, też oscyluje. Natomiast na wymienionym kondensatorze było napięcie 0V. Mierzylem je od spodu płytki, na nowych lutach. Czy w dobrym miejscu wykonałem pomiar? I czy taki powinien być odczyt?

    Dodano po 22 [minuty]:

    Na diodzie zenera odczytałem symbol SJ (chyba 1, bo niewyraźnie bylo widać) i literka L na końcu. Na żółtym kondensatorze parametry na załączonym zdjęciu Lampa sygnalizacyjna LED do napędu bramy nie działa Lampa sygnalizacyjna LED do napędu bramy nie działa

    Dodano po 1 [minuty]: