logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Tab 2a8 50L: - nie działa stabilizator ekranu

Rudder 05 Sty 2019 23:02 1278 15
REKLAMA
  • #1 17678824
    Rudder
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Cześć
    W moim Tablecie Lenovo Tab 2a8 50L nie działa stabilizator ekranu. Gdy mam włączony stabilizator ekranu i postawie tablet w poziomie to się on nie obraca.
    Jaka jest przyczyna tej usterki i czy da się ją naprawić ? Tzn. co się psuje w tym modelu tabletu że przestaje działać stabilizator ?
    Dodam tylko że jak pobiore aplikację ze sklepu Play Google do obracania ekranu i kliknę obróć to się on automatycznie obraca do poziomu.
  • REKLAMA
  • #2 17678843
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1666
    Przywróć ustawienia fabryczne. Może to być spowodowane jakimiś błędami w oprogramowaniu. Sprawdź też czy masz zaznaczoną opcje obracania ekranu.
  • #3 17679001
    Rudder
    Poziom 18  
    nutergsm napisał:
    Przywróć ustawienia fabryczne.

nutergsm napisał:
    Sprawdź też czy masz zaznaczoną opcje obracania ekranu.

Zrobiłem tak i nie działa. Dlaczego ? Dodam tylko że ten Tablet kiedyś dałem do serwisu i nie naprawili tego stabilizatora ekranu.
  • #4 17679569
    nutergsm
    Winny może być sam czujnik.
    Skoro jeden serwis nie naprawił, to zanieś do innego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17679694
    nutergsm
    Zacznij od podmiany samego czujnika. Możesz go sprzedać zaznaczając jaki jest z nim problem i już.
  • #8 17679813
    nutergsm
    Sam napisałeś, że nie działa auto obracanie ekranu, więc co to za pytanie?
  • REKLAMA
  • #10 17680129
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    Za obracanie ekranu odpowiada akcelerometr jeśli faktycznie fizycznie jest uszkodzony to prawdopodobnie opcja robienia zdjęć panoram w aplikacji Google Street View będzie nie możliwa i mniej więcej tak to możesz sprawdzić.
    Ustawienia fabryczne tym sposobem przywracałeś ?
    Przed dokonaniem hard reset warto usunąć konto google z tabletu aby nie doszło do problemu przy logowaniu.

• #12 17680406
    gradek83
    Poziom 43  
    Rudder napisał:
    gradek83 napisał:
    Ustawienia fabryczne tym sposobem przywracałeś ?

Przywróciłem i po włączeniu nadal nie działa auto obracanie.

A testowałeś w Google Street View ?
  • #13 17680528
    Rudder
    Poziom 18  
    gradek83 napisał:
    A testowałeś w Google Street View ?

Gdy włącze aparat w aplikacji Google Street View mam informację ,,Na tym urządzeniu nie można robić zdjęć sferycznych".

Dodano po 8 [minuty]:

Tak najprawdopodobniej zepsuł mi się on podczas robienia filmu na torze wyścigowym. Wówczas Tablet był za mocno rozgrzany i padał deszcz.
  • #14 17680555
    gradek83
    Poziom 43  
    Rudder napisał:
    ,,Na tym urządzeniu nie można robić zdjęć sferycznych".

Czyli jednak problem jest z akcelerometrem nie wiem jak tablet od środka wygląda i który układ to akcelerometr ale jeśli na początku to działało i tablet był w serwisie i nie dali radę tego naprawić to raczej sam tego sobie nie zrobisz jedna opcja to sprzedać go z wadliwym akcelerometr i kupić nowy albo używany taki sam z tego co widzę chodzą od 150zł w górę. Decyzję zostawiam tobie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z tabletem Lenovo Tab 2a8 50L, w którym nie działa stabilizator ekranu. Po włączeniu funkcji auto-obracania ekran nie reaguje na zmianę orientacji. Użytkownik próbował przywrócić ustawienia fabryczne, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzony akcelerometr, który odpowiada za obracanie ekranu. Wskazują również na możliwość wymiany czujnika lub sprzedaży tabletu z opisanym problemem. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale nie wie, jak to zrobić, oraz pyta o dostępność akcelerometru do wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA