logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR 771EE - Zaginanie taśmy dolnej krawędzi, jak wyregulować?

Pawcio25 01 Kwi 2003 20:18 1459 5
REKLAMA
  • #1 164717
    Pawcio25
    Poziom 11  
    Magnetowid vhr 771ee zagina tasme dolną krawędz co może być tego przyczyną (nie każdą kasete) jak mogłbym go wyregulować zeby chodziło ok
  • REKLAMA
  • #2 164720
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Przyjrzyj sie torowi przesuwu tasmy zeby sprawdzic gdzie nastepuje te zaginanie. Najprawdopodobniej rolka dociskowa do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 165528
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    w tych magnetowidach wymieniam rolkę i zarazem naciągam bardziej sprężynke od dźwigni naciągania taśmy - po lewej stronie - tak by mocniej do tyłu ściągała taśme - jak jest za luźno to potrafi dźwignia skakać i wtedy gnie taśme. [Można skrócić sprężynke lub dać sztywniejszą, krótszą]
    W moich przypadkach pomaga . Ale niezbędna jest wymaiana roli przy zastosowaniu tego zabiegu.
  • REKLAMA
  • #4 166256
    Pawcio25
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za wskazówki a czy może dysponujecie jakimiś serwisówkami do tego magnetowidu :cry:
  • REKLAMA
  • #5 2978506
    elvis1987
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Ja mam podobny problem tylko, że z grundikiem. Zauważyłem, że źle kaseta się układa na ostatniej rolce. Za nisko układa się taśma i gnie dolną część taśmy. Też jakoś mam to wyregulować? są jakieś śrubeczki do regulacji..?
  • #6 3162657
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    własnie przerabiam ten smutny temat.
    Moze byc tak ze rolki dociskowe cofaja sie za pozno i tasma nie jest wciagana o kasety przed zamknieciem klapki kasety. omawiana sytuacja wystepuje przy wyjmowaniu kasety
    wesołe moze byc to ze do wymiany bedzie tylko pasek obok serwomotoru. potem trzeba wyregulowac mechanike co wcale nie jest takie proste (mi sie jeszcze nie udało).
    Moze byc tez tak ze zuzyl sie pasek na silniku napedowym, i nie wciaga tasmy do kasety bo slizga. ale wtedy beda widoczne wady wizji na ekranie. ten z kolei jest dostepny od dołu, tam nie trzeba regulowac nic.
REKLAMA