logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak podlączyć transformator TS 30/1/676 do radia "IRYS&

dj master 04 Wrz 2005 20:07 4974 10
REKLAMA
  • #1 1791648
    dj master
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    posiadam radio "IRYS" w bdb stanie .. tylko jakiś idiota wylutował transforamtor "TS 30/1/676" ... i są tam dwa czerwone kabelki i dwa niebieskie ... ogólnie sie nie znam zabardzo... i prosił bym o przekazanie mi tej informacji napewno ktos wie... pozdrawiam ... :):|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1791674
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Miernik do ręki, jak wiesz gdzie jest uzwojenie pierwotne (te pod spodem, pierwsze uzwojenie), sprawdż napięcia, masz tam na wyjściu tylko 2 anodowe i żarzenia - anodowe do prostownika a żarzenie do 4,5 nóżki lamp.
    Jak dalej nie dasz rady, to podeślij mi schemat tego OR na PW, narysuję co i jak.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1792093
    dj master
    Poziom 21  
    tzn.. ja sie zabardzo nie znam .. możesz mi jakos to przedstawic rysunkowo lub troche jaśniej,,byl bym wdzieczny olbymio ..:)
  • #4 1792390
    _PREDATOR_

No to wpadłem :| , schematu Irysa nie znalazłem jak i danych tego trafa sieciowego :cry: . Nie pamiętam też jaki tam jest prostownik dwu czy jedno połówkowy (na scanie 1 od góry to jest dwupołówkowy, a drugi ten kwadratowy to jednopołówkowy).
    Znajdż za pomocą omonierza uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego poczynając od uzwojenia jak pokazuje Ci rysunek, podłącz je do sieci, pod jeden z tych prostowników (uzwojenie wtórne trafa - anodowe podłącz do prostownika) i sprawdż jakie masz napięcie na tym dużym kondensatorze przykręcanym na śrubę do masy (taki walec średnicy 2-3 cm wys, ok.12-15cm a aluminiowej obydowie, w tym OR jest tylko 1 taki podwójny, na dwa punkty lutownicze, patrząc od spodu).
    A tak przy okazji, jak byś zrobił foto od góry i od dołu tego OR (ostre i wyrażne) było by mi łatwiej Ci pomóc.
    Uzwojenie napięcia żarzenia na omomierzu winno wykazać Ci zwarcie, to jest właśnie 6.3V, podłącz je zgodnie z pokazanym rysunkiem.
    Załączniki:
    • jak podlączyć transformator TS 30/1/676 do radia "IRYS& Irys.jpg (101.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 1812826
    dj master
    Poziom 21  
    No to juz prawie rozumiem.... teraz załanczam foto transformatora ... i chodzi o to że w tym radiu wszystkie kabelki są tylko jeest taki problem ze są dwa niebieskie i dwa czerowne... :!::?:

dwa kabelki (niebieski i czerowny) wychodzą z lampy, a dwa kolejne (niebieski i czerowny) z tego telpoda... tylko teraz który do którego:|
    ...

moze wyda sie to dzicinnie latwe ..ale jestem początkującym...i nie chciałbym spalić tego radia bo jest naprawde w pieknym stanie jak na swoje 45 lat :D ...
    Załączniki:
    • jak podlączyć transformator TS 30/1/676 do radia "IRYS& zatra!.JPG (41.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1814110
    _PREDATOR_

Myślałem, że wszystko jest już jasne.
    Po prostu, weż miernik/woltomierz do ręki i sprawdż te wychodzące napięcia z transformatora i podłącz zgodnie z wcześniejszymi podpowiedziami.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #7 1916735
    dj master
    Poziom 21  
    hmm...
    a na jakim zakresie mam mierzyć
    (tzn w mierniku na jaki zarkes ustawić?)

PS: a może jakies informacje na temat tego radyjka ?
    bo nic o nim nie wiem ...
    w net'cie nic nie ma ...
    :?::?::?:
  • #8 1917082
    _PREDATOR_

dj master napisał:
    hmm...
    a na jakim zakresie mam mierzyć
    (tzn w mierniku na jaki zarkes ustawić?)

Minimum zmienne 300V

dj master napisał:
    PS: a może jakies informacje na temat tego radyjka ?
    bo nic o nim nie wiem ...
    w net'cie nic nie ma ...
    :?::?::?:

Zerknij na to:
    http://gitara.4web.pl/chopper3.htm
    Jak bardzo Ci zależy na schemacie do OR Irys to podaj maila - poszukam, jednak to potrwa parę dni.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #9 1917251
    dj master
    Poziom 21  
    Oj będe ogromnie wdzięczny za schemat ...
    jerycho10000(_at_)wp.pl lub GG; 8074643

Dziękuje za zainteresowanie !
  • #10 1917952
    _PREDATOR_

Jestem pewny, że taki schemat miałem, niestety nie mogę go odszukać, przesyłam na maila bardzo podobny inny schemat, może on Ci pomóc.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #11 1978923
    dj master
    Poziom 21  
    Bardzo Ci dziękuje ..
    pomogłeś mi bardzooo ... :)
    TEMAT ZAKOŃCZONY

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia transformatora sieciowego TS 30/1/676 do radia lampowego "IRYS". Użytkownik posiada radio w dobrym stanie, lecz transformator został wylutowany, a przewody są oznaczone dwoma czerwonymi i dwoma niebieskimi kablami, co powoduje wątpliwości co do prawidłowego podłączenia. Zalecane jest użycie miernika (omomierza i woltomierza) do identyfikacji uzwojeń pierwotnych i wtórnych transformatora oraz sprawdzenia napięć na wyjściu, zwłaszcza na anodowym i żarzeniowym. Uzwojenie żarzenia powinno wykazywać zwarcie i mieć napięcie około 6,3 V. Wskazano, że uzwojenie anodowe podłącza się do prostownika, a żarzenie do odpowiednich nóżek lamp. Brak schematu oryginalnego radia "IRYS" utrudnia dokładne wskazówki, jednak udostępniono podobny schemat na maila, co pomogło rozwiązać problem. Użytkownik został poinstruowany, aby mierzyć napięcia na zakresie minimum 300 V zmiennego napięcia. Podkreślono ostrożność, aby nie uszkodzić radia, które ma około 45 lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA