logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki PAPIER do wydruku okładek na pudełka do płyt CD ??

Zakar 04 Wrz 2005 21:31 11805 8
REKLAMA
  • #1 1791896
    Zakar
    Poziom 11  
    Witam
    Mam pytanie jaki papier jest uzywany do drukowania okładek na płyty CD ?
    Taki zeby wygladal jak ten z oryginalnych okładek CD .
    Chodzi mi o ten śliski ? Słyszałem , ze to jest papier kredowy ale czy kredowy jest śliski ? Jaka grubosc powinna byc takiego papieru. Ja mam drukarke hp deskjet 940c i chciałem wydrukowac cos podobnego do tych oryginalnych okładek . Czy wogole moja drukareczka podoła takiemu zadaniu ? Czy w grę wchodzi tylko laserówka ?

Prosze o pomoc info i rady.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 1792102
    Ahcinga
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jest to papier kredowy lub półkredowy, zależy od grubości, ale to napewno nie na laserowej (nie utrwali się), atramentowa też raczej nie (długo zasycha).
    Papier kredowy jest do maszyny do pisania i druku ofsetowego.
    Pozdrawiam
  • #3 1792131
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam,

jeśli chodzi o papier kredowy to drukarka atramentowa odpada
    (tusz będzie się rozmazywał po śliskiej powierzchni papieru).
    Drukuj laserowo na papierze kredowym o odpowiednio dobranej gramaturze- w tym przypadku im cieńszy papier tym lepiej.

Gdybym się w coś takiego bawił to tak właśnie bym robił ;)

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Ahcinga napisał:
    ale to napewno nie na laserowej (nie utrwali się)

???
    W takich przypadkach nie ma innego wyjścia jak tylko laserówka
    -sam drukowałem w kolorze zdjęcia na kredowym i wszystko było OK!
    Natomiast atramentówką nawet nie zawracaj sobie głowy... nic z tego nie wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #4 1792206
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    patrx napisał:
    Witam,

jeśli chodzi o papier kredowy to drukarka atramentowa odpada
    (tusz będzie się rozmazywał po śliskiej powierzchni papieru).
    Drukuj laserowo na papierze kredowym o odpowiednio dobranej gramaturze- w tym przypadku im cieńszy papier tym lepiej.
    ...

Ze zbyt cienkim papierem lub grubym może być problem.
    Najlepiej używać papier o grubości od 70 do 90 (0.07 - 0.09).
    Cieńszy papier może się zacinać a grubszy może być za sztywny aby drukarka mogła go wciągnąć.
    W instrukcji drukarki powinno być napisane na jakiej grubością papieru może drukować.
  • REKLAMA
  • #5 1792226
    Ahcinga
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    patrx napisał:
    Ahcinga napisał:
    ale to napewno nie na laserowej (nie utrwali się)

???

Wydruk z laserowej na papierze kredowym jest mało trwały.
    Jak wydrukujesz, to zegnij kartkę lub pociągnij paznokciem po wydruku a zobaczysz o co mi chodzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1792236
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    JA drukuje na hp122c jak mi sie nazbiera tego kilka (a raczej to troszke trwa bo w sumie filmow nie ogladam a mp3 nie kolekcjonuje) to drukuje na Papierze foto (A3) a potem wycinam ale przy wiekszych ilosciach raczej odpada ze wzgl na koszty (ja mam jeszcze kilka arkuszy a ze fotek nie drukuje to mi na troszke jeszcze starczy). Ale efekt jest niezly bo papier ma polysk jakosc jest bardzo dobra (znacznie lepsza od zwyklego poapieru) a atrament sie nie rozmywa, lasera nie mam a biorac poprawke na ilosc jaka drukuje dla mnie jest to pocja optymalna
  • #7 1792386
    Zakar
    Poziom 11  
    Tommy a jaka grubosc tego papieru foto ?

Moze byc cos takiegoAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    ??
  • #8 1792771
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    jest w miare sztywny ale grubosci nie jestem w stanie ocenic bo to juz koncowka i nie mam z tego opakowania zeby przeczytac.
    Za ten z allegro to ja ci gwarancji nie dam bo nigdy nie wiesz co dostaniesz choc raczej papiery hp sa dobre i o ile masz orginalny tusz to wszystko wychodzi okej. ale jeszli uzywales jakiegos refila to juz moze sie okazac ze na danym papierze cos bedzie nie tak.
    Najlepiej isc do jakiegos papierniczego (w miare dobrego) i kupic po arkuszu i przetestowac (gdzieniegdzie sprzedaja na sztuki a papierow foto jest wiele rodzajow roznia sie mp polyskiem, osobiscie sie na tym nie znam, ja na sztuki zawsze folie kupuje bo uzywam jej na tyle malo ze ryze mial bym na 5 lat ). Jak juz bedziesz wiedzial jaki papier najepszy to wtedy patrzysz an opakowanie z jakiego to babka wyjmuje i kupujesz taki sam w jakims hipremarkecie albo hurtowni .
  • #9 1792796
    Zakar
    Poziom 11  
    uzywam tuszu HP przeznaczonego do mojego modelu drukarki.
    Ten papier z allegro jest lekko błyszczacy .Wiec juz sam nie wiem.
    Moze sprobuje .

ALe
    w necie znalazłem jeszcze informacje , ze na okładki płyt CD jest przeznaczony ten papier [http://www.centrumpapieru.pl/info.php?id=326]
    Nazwa jego : papier hp premium heavyweight A4

Co Wy o tym myslicie ?

Podsumowanie tematu

✨ Do drukowania okładek na pudełka do płyt CD zaleca się użycie papieru kredowego lub półkredowego o gramaturze od 70 do 90 g/m², co zapewnia odpowiednią sztywność i kompatybilność z drukarką. Papier kredowy ma śliską powierzchnię, jednak tusz z drukarek atramentowych może się na nim rozmazywać i długo schnie, dlatego do takich zastosowań lepsza jest drukarka laserowa, która zapewnia trwały wydruk na kredowym papierze. Drukarki atramentowe, takie jak HP Deskjet 940c, mogą mieć problemy z jakością i trwałością wydruku na papierze kredowym, choć alternatywnie można użyć papieru fotograficznego o połysku, który dobrze współpracuje z atramentem i daje efekt zbliżony do oryginalnych okładek, jednak jest droższy. Przy wyborze papieru warto testować różne rodzaje i gramatury, najlepiej kupując pojedyncze arkusze w dobrych sklepach papierniczych. Papier HP Premium Heavyweight A4 jest również polecany do tego typu zastosowań, zwłaszcza przy użyciu oryginalnych tuszy HP. Należy zwrócić uwagę na specyfikację drukarki dotyczącą obsługiwanej grubości papieru, aby uniknąć problemów z podawaniem arkuszy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA