logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Publiczny adres IP w Tmobile

didotom 11 Sty 2019 10:00 24111 21
REKLAMA
  • #1 17692396
    didotom
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Próbuje odpalić publiczny adres IP, operator teoretycznie mi włączył w taryfie biznesowej publiczne IP, APN ustawiłem tak jak zalecali, jednak czy z Was ktoś ma wiedzę jak to działa w sieciach gsm,

inny IP podaje mi operator, na Wan-ie, inny IP na statusie mam,
    odczytując na twojeip.wp.pl też mam inny IP,

na łączu z którego korzystam na codzien z www.airamx.pl mam publiczne IP, które jest IP mojego rutera, na który po prostu mogę zalogować się zdalnie, a na ruterze i przekierować porty które mnie interesują i nie ma z tym problemu,

jednak w t-mobile jest jakiś problem, na infolinii niestety nie mają wiedzy.

wcześniej ten ruter Huawei działa w plusie i nie było problemu po publicznym IP logowania się na kamerę za ruterem.
  • REKLAMA
  • #2 17692424
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Sprawdź IP np na twojeip.wp.pl, następnie uruchom ponownie router i po uzyskaniu połączenia sprawdź ponownie ten adres, głównie chodzi o to czy jest taki sam czy się zmienia.
  • #3 17692494
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Zobacz czy na pewno dobry APN masz.
  • REKLAMA
  • #4 17692810
    didotom
    Poziom 16  
    makosuu napisał:
    Zobacz czy na pewno dobry APN masz.

wziąłem inny modem z tmobila dedykowany,
    ustawiłem APN Data
    (wczesniej nazwe dawalem też data na modemie z plusgms i nie działało pewnie przez to)

teraz na modemie
    huawei b525s-23

już pokazuje mi na twojeip.wp.pl
    publiczny adres prawidłowy taki jak mam mieć,
    ale ten modem, nie ma opcji DMZ, ta wersja od tmobila
    a z kolei jak robie przekierowanie
    portu konkretnego jak i zakresów to i tak nie działa z zewnątrz.

Dodano po 2 [minuty]:

Vytautas_YT napisał:
    Sprawdź IP np na twojeip.wp.pl, następnie uruchom ponownie router i po uzyskaniu połączenia sprawdź ponownie ten adres, głównie chodzi o to czy jest taki sam czy się zmienia.

tak był zły adres sprawdzałem, ale prawdopodobnie w APN miałem ustawiony data nazwę,
    na drugim ruterze dałem w ustawieniach APN, tylko APN - data i pojawił się prwidłowy adres na twojeip.wp.pl, i juz niby jest stały,
    tylko przekierowanie portów nie działa, a z kolei na modemie huawei b525s-23
    (choć w google jak patrze menu to oryginale jest bardziej rozbudowane i ma więcej opcji m.in. DMZ)
    a tu
    nie ma opcji DMZ. Podłączanie ponownie z plusa modem, tam przynajmniej było DMZ
  • REKLAMA
  • #6 17692820
    didotom
    Poziom 16  
    Vytautas_YT napisał:

już mam ten sam, ale wciąż nie działa dostęp z zewnątrz, myślałem, że T-mobile blokuje port rtsp 554 bo to znany temat, ale jak zmieniałem na kamerce rtsp np na 8888 i przekierowałem 8888 do 8888 to tez nie ileci obraz.

Ciekawe moze ten publiczny ip jest jeszcze za jakimś proxy? czy wam udało się ustawić model tak aby dało się z zewnątrz zalogować na jakies urządzenia, porty?

Dodano po 1 [minuty]:

Vytautas_YT napisał:
    didotom napisał:
    ale ten modem, nie ma opcji DMZ, ta wersja od tmobila

Na pewno nie ma?
    http://screenshots.portforward.com/routers/Huawei/B525s-23a/DMZ_Settings.htm

nie ma sprawdzałem zanim napisałem posta,(ten sam zrzut ekranu)
    menu zabezpieczenia (PL menu od Tmobila z ich logiem) jest dużo bardziej ubogie.
  • #8 17692838
    didotom
    Poziom 16  
    a z kolei na modemie gdzie mam DMZ
    z kolei APN nie da się ustawić data
    zostaje jakiś którego skasować nie mogę automatyczny
    i ciągle przez to mam rożne IPpo każdym rozłączeniu

huawei b593s-22 (z plus gsm tu na nim jak mailem karte z plusa działało mi zdalne logowanie się, a może nie da się apn-a zminić bo fv zrobiony pod plusgsm z ich apn, chociąż sam internet na tym modemie działa z kartą t-mobile, jednak publicznego ip nie da się uzyskać, przez brak możliwości zmiany nazwy APN)

załącznik
    Załączniki:
    • Publiczny adres IP w Tmobile apn.jpg (25.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17692847
    didotom
    Poziom 16  
    Vytautas_YT napisał:
    A jesteś w stanie otworzyć dostęp do www routera i dostać się do niego z zewnątrz?

Niestety nie da się.
  • #10 17692849
    makosuu
    Nic mi nie wiadomo o blokowaniu portu 554 przez T-Mobile. Ustaw w kamerze port RTSP spowrotem na 554, i najwyżej przy przekierowaniu wpisuj port WAN np. 10554 do portu LAN 554.
  • #11 17692946
    didotom
    Poziom 16  
    makosuu napisał:
    Nic mi nie wiadomo o blokowaniu portu 554 przez T-Mobile. Ustaw w kamerze port RTSP spowrotem na 554, i najwyżej przy przekierowaniu wpisuj port WAN np. 10554 do portu LAN 554.

Omijałem już 554 na rożne sposoby, ale sprawdzę i dam znać.
  • #12 17693037
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Nic Ci kolego omijanie nie da bo to nie działa u Ciebie na chwilę obecną tak jak powinno. Jeżeli router jak twierdzisz ma otwarty Remote Management i nie jesteś w stanie się do niego dostać z zewnątrz to dalej też się nie dostaniesz.
  • #13 17693126
    didotom
    Poziom 16  
    Vytautas_YT napisał:
    Nic Ci kolego omijanie nie da bo to nie działa u Ciebie na chwilę obecną tak jak powinno. Jeżeli router jak twierdzisz ma otwarty Remote Management i nie jesteś w stanie się do niego dostać z zewnątrz to dalej też się nie dostaniesz.

Mam wrażenie, ze w modemie z tmobile huawei, jak patrze na menu w oryginalnym firmware i na ten z tmobila, który jest mega ubogi, to odnosze wrażenie, że to celowe działanie, może względu bezpieczeństwo, bo jednak mało kto ma Publiczne IP i pewnie dlatego to nie działają przekierowania, a z kolei jak biorę modem z plusa z kartą z tmobile, gdzie to w plusie działało wszystko jak należy, to on nie ma możliwości zmiany APN na data (obsługa publicznego IP), pewnie dlatego nawet publiczne IP nie działa, tak więc po prostu muszę albo wrzucić albo oryginalny firmware (trochę kombinacji), albo zdobyć inny modem niebrandowany, tak mi się wydaję.
  • #14 17693182
    makosuu
    T-Mobile nie blokuje żadnych przekierowań w sofcie. Te opcje co zostały to działają :)
  • REKLAMA
  • #15 17693233
    didotom
    Poziom 16  
    Ciekawe dalej nie dziala na kolejnym ruterze, pomału się kończa pomysły, Publiczne IP zgodne z tym co pokazją strony np twojeip.wp.pl
    brama na kamerze jest jak adres rutera, przekierowanie portu rtsp 554 na kamerze jak w załączniku, lokalnie działa, zewnętrznie nie działa, ktos może ma pomysł?
    Załączniki:
    • Publiczny adres IP w Tmobile kamera1.jpg (200.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 17693265
    didotom
    Poziom 16  
    Przy samym DMZ czyli całym ruchu skierowanym na kamerę wewnątrz, na róznych portach http też niestety nie ma dostępu do kamery, czyli nie działa DMZ.

ten ruter to b315
    ale widzę, że inni też mieli problem
    http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-b-315-zdalny-dostep-ze-swiata

to albo tmobile blokuje porty albo w tych ruterach nie działa DMZ i przekierowania, w co raczej wątpię.
    Załączniki:
    • Publiczny adres IP w Tmobile kamera2.jpg (132.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 17693283
    makosuu
    A sprawdzasz z innej sieci czy z wewnątrz?
  • #18 17693320
    didotom
    Poziom 16  
    makosuu napisał:
    T-Mobile nie blokuje żadnych przekierowań w sofcie. Te opcje co zostały to działają :)

to nie działało przekierowanie a DMZta nie mieli

to jaki masz inny pomysł
  • #19 17693323
    makosuu
    A post wyżej przeczytałeś? Te Huaweie mają bardzo słaby soft i nie muszą mieć NAT Loopback.
  • #20 17693330
    didotom
    Poziom 16  
    makosuu napisał:
    A post wyżej przeczytałeś? Te Huaweie mają bardzo słaby soft i nie muszą mieć NAT Loopback.

ale ja spradzam zdalnie przez team vivera, wiec loopback nie ma tu nic do rzeczy

Dodano po 1 [minuty]:

makosuu napisał:

pewnie że z innej sprawdzam :) to czy ma loopback też sprawdzialem lokalnie, nie ma.
  • #21 17699650
    didotom
    Poziom 16  
    didotom napisał:
    makosuu napisał:

ale ja spradzam zdalnie przez team vivera, wiec loopback nie ma tu nic do rzeczy

Dodano po 1 [minuty]:

makosuu napisał:

pewnie że z innej sprawdzam :) to czy ma loopback też sprawdzialem lokalnie, nie ma.

problemem były rutery, wymiana na niebrandowany pomogła

temat zamknięty
    dziękuję pozdrawiam
  • #22 19165089
    kpmarcin
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Nie wiem, czy to ten sam problem, ale udało mi się znaleźć przyczynę u siebie.
    Posiadam trzy brandowane routery TMobile - Huawei 5G CPE Pro 2, B529s-23a oraz starszy B525. Wszystkie mają ten sam problem.

Posiadam usługę stałego adresu IP w T-Mobile dla Biznesu.
    Jeśli adres IP wewnętrzny urządzenia ma inną końcówkę niż ".1", wtedy przekierowanie portów nie działa (np. 192.168.1.2).
    Muszę zmienić adres IP urządzenia na jedynkę, np. 192.168.1.1 i wtedy przekierowanie portów działa idealnie.

To musi być jakiś BUG w oprogramowaniu routerów, bo nie powinno mieć to znaczenia.
    Doszedłem do tego rozwiązania poprzez metodę prób i błędów.

Mam nadzieję, że pomoże Wam to rozwiązanie lub innych osobom, które znajdą mój post.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje skonfigurować publiczny adres IP w sieci T-Mobile, jednak napotyka problemy z przekierowaniem portów i dostępem zdalnym do urządzeń. Po zmianie modemu na Huawei B525s-23 i poprawnym ustawieniu APN, publiczny adres IP został uzyskany, ale przekierowanie portów nie działa. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień APN, DMZ oraz NAT Loopback. Użytkownik zauważa, że brandowane routery T-Mobile mogą mieć ograniczenia w oprogramowaniu, co wpływa na funkcjonalność. Ostatecznie, wymiana na niebrandowany router rozwiązała problem. Dodatkowo, inny użytkownik odkrył, że przekierowanie portów działa tylko, gdy adres IP urządzenia kończy się na ".1".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA