logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV do sypialni 40-43, oglądanie pod kątem, ~2000PLN

tomek_3m 11 Sty 2019 10:59 561 14
REKLAMA
  • #1 17692516
    tomek_3m
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć,

Chciałbym Was prosić o parę konkretnych porad odnośnie wyboru telewizora do sypialni.

Najpierw ankieta:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    2,5-3m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
    Na wprost, ale ma być to telewizor zawieszony w sypialni na większej wysokości niż łóżko, więc chodzi o oglądanie pod pewnym kątem od poziomu. Chciałbym telewizor powiesić równolegle do ściany, ale ewentualne lekkie nachylenie w dół wchodzi w grę, choć naprawdę wolałbym tego uniknąć.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    W sypialni obecnie nie mam żadnego, ale mam już 55PUS7502 i ogólnie z tego Philipsa jestem bardzo zadowolony
    4. Jaką markę preferujesz?
    Brak preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    40" opcjonalnie 43" (absolutny max) ale tylko jeśli parametry i funkcje w wersji 43" będą na plus w stosunku do wersji 40", a z takimi opiniami spotkałem się szukając na elektrodzie i innych forach
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    Ma to być telewizor do użytku w 100% po sieci + okazyjnie coś z pendrive'a. Nie planuję podłączać anteny ani HDMI.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Netflix, Youtube, coś po DLNA - głównie filmy, okazyjnie jakaś transmisja sportowa w aplikacji
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    nie dotyczy
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    Tak, ten aspekt jest dla mnie bardzo ważny - nie wymagam dużego wyboru aplikacji, Netflix jest tu chyba najważniejszy, ponadto YT i możliwość odtwarzania po sieci z serwera DLNA. Chciałbym żeby SMART był dość responsywny - żeby nie zamulał przy obsłudze z pilota.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    Telewizor ma być głównie używany wieczorami i ten aspekt też jest dla mnie bardzo ważny. Z jednej strony wspomniany już kąt oglądania, z drugiej strony chciałbym, żeby czerń była na jakimś przyzwoitym poziomie.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
    Absolutny max to 2000zł

Jeśli chodzi o modele, które znalazłem na własną rękę i już w jakimś stopniu przeanalizowałem, to lista jest następująca:
    Philips 43PUS6703
    LG 43UK6950PLB
    Samsung UE43NU7122
    Samsung UE40MU6472

Bardzo bym prosił o opinie, zwłaszcza w kontekście rzeczy opisanych w ankiecie. Zależy mi tu przede wszystkim na czerni, kątach i SMART TV. Jeżeli macie jakieś alternatywy albo podpowiedzi na temat chociażby rodzaju matrycy, za którym powinienem się rozglądać - będę bardzo wdzięczny.

Bardzo bym też prosił o konkretne argumenty, czemu akurat jakiś polecany model powinien mnie zainteresować.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 17692628
    radosuaf
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    tomek_3m napisał:
    Zależy mi tu przede wszystkim na czerni, kątach

Jedno wyklucza drugie :).
  • REKLAMA
  • #3 17692654
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    radosuaf napisał:
    tomek_3m napisał:
    Zależy mi tu przede wszystkim na czerni, kątach

Jedno wyklucza drugie :).

Wcale nie, są przecież OLEDy :)
    Tyle, że najmniejszy OLED to 55 cali i raczej 6k pln np. za LG B8.

Generalnie autor wątka musi rozpocząć od wycieczki do sklepu i sprawdzenia czy kąty w matrycach VA mu odpowiadają.
    Jak będą za małe to tak czy tak zostaną IPSy z marną czernią do wyboru...
  • REKLAMA
  • #4 17692655
    radosuaf
    Poziom 19  
    Jeśli znajdziesz jakiś za 2 tys., to daj znać :).

Przy takich wymaganiach - używana plazma + przystawka Android TV...
  • #6 17692731
    radosuaf
    Poziom 19  
    Tylko nie ST60 - tam jest jakiś filtr na panelu przeciwodbiciowy i jest problem z oglądaniem mocno powyżej lub poniżej osi telewizora. Nie wiem jaki inne serie z tego rocznika.
  • REKLAMA
  • #9 17692807
    tomek_3m
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi, wybiorę się na pewno do sklepu, ale ocenić jakości podświetlenia matrycy w tym przedziale cenowym pewnie się nie da, bo w końcu jest tam bardzo jasno.

Spróbuję najpierw zobaczyć jak wyglądają kąty w matrycach VA i jeśli nie będzie źle, to pewnie taki wybiorę. W przeciwnym wypadku poleci IPS i szukanie egzemplarza, który najmniej razi w oczy błędami w podświetleniu.

Wiem, że przy tym budżecie będzie ciężko, ale będę szukał. Czy macie może pomysły odnośnie jakichś innych modeli, na które w ogóle mógłbym zwrócić uwagę?
  • Pomocny post
    #10 17692811
    radosuaf
    Poziom 19  
    VA - Samsung NU70xx
    IPS - Panasonic FX600, Sony XF7xxx
  • #11 17693044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17705448
    tomek_3m
    Poziom 10  
    Philipsa sobie odpuszczam, po przeszukaniu netu mimo, że z obecnego egzemplarza jestem naprawdę zadowolony. W opiniach na amazonie znalazłem zdjęcie porównujące jakiś stary telewizor z serią 7303 i ono chyba mówi samo za siebie:
    Wybór TV do sypialni 40-43, oglądanie pod kątem, ~2000PLN

Opinie mówią też o problemach z aktualizacją (trzeba ręcznie ściągać firmware, chociaż to i tak nie wszystkim pomaga) i zawieszaniem się YT. Nie wiem ile w tych opiniach prawdy, ale nie chcę się wkurzać i użerać przy ewentualnym zwrocie. Poza tym jednak wolałbym coś w rozmiarze 40" niż 43".

Chyba dam szansę Samsungowi z serii NU7000.
  • #13 17705453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17705483
    tomek_3m
    Poziom 10  
    Na forum audiostereo znalazłem temat, gdzie ludzie robili zdjęcia makro matrycy, z których wynikało, że nie wszystkie matryce na rynek polski to VA. Ponadto sam się przekonałem, jak różni się jakość IPSów pomiędzy seriami u Philipsa.

Sam mam 55PUS7502 i co prawda jest przy krawędzi jedno miejsce mocniej oświetlone, co przy filmach panoramicznych trochę mnie irytuje, ale przyzwyczaiłem się już do tego, bo całościowo telewizor jest naprawdę spoko.

Swoim rodzicom kupiłem natomiast 55" ale niższą serię(nie pamiętam już dokładnie oznaczenia) i z jakością matrycy jest po prostu dramat. Zakładam więc, że podlinkowane zdjęcie jest prawdziwe, pozostałe w tamtej recenzji też wypadają kiepsko.

Ja tu nie chcę się wymądrzać, ale nie mam możliwości pójść do sklepu i obejrzeć go w warunkach zbliżonych do własnej sypialni po zmroku, więc tylko na opiniach internetowych mogę się opierać.

Odwracając sytuację, czemu uważasz, że zdjęcie nie jest prawdziwe i czemu miałbym akurat Tobie wierzyć? I to tak całkiem serio pytam.
  • #15 17706546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora do sypialni w rozmiarze 40-43 cali, z budżetem około 2000 PLN, z uwagi na konieczność oglądania pod kątem. Wskazano na preferencje dotyczące matryc VA lub IPS, z uwagi na jakość obrazu. W dyskusji zasugerowano modele telewizorów, takie jak Samsung NU70xx, Panasonic FX600, Sony XF7xxx oraz Philips 43PUS7303. Użytkownik wyraził wątpliwości co do jakości telewizorów Philips, zwracając uwagę na problemy z aktualizacjami i jakością matryc. Zdecydował się na rozważenie modelu Samsung z serii NU7000.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA