logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka książka do nauki C++ dla znających C, z naciskiem na ARM i RTOS?

figa_miga 12 Sty 2019 00:31 1224 6
REKLAMA
  • #1 17694372
    figa_miga
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Można przyjąć założenie że znam nieco C. Jeśli chodzi o ścisłość, to treść mogła by nawiązywać do ARM i RTOS.
  • REKLAMA
  • #2 17694515
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 438
    Proponuję:

"Język C++. Szkoła programowania." - Stephen Prata

"Język C++. Kompendium wiedzy." - Bjarne Stroustrup
  • REKLAMA
  • #3 17694599
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Poznać C++ można z dowolnej książki adresowanej dla PC. Jedyne na co warto zwrócić uwagę, to aby była to książka przynajmniej o C++11.

Co do używania z mikrokontrolerami i RTOSem, to realnie nie ma takiej pozycji, a przynajmniej ja o żadnej nie wiem. Tylko własna praktyka i doświadczenie, bo jednak programowanie embedded "trochę" się różni od programowania na desktopa. Trzeba samodzielnie znaleźć właściwe proporcje między ficzerami C++ a możliwościami platformy oraz realnymi wymaganiami projektu (;

W każdym razie - moim zdaniem warto używać C++ choćby tylko jako lepszego kompilatora C, bo jest on bardziej czepialski co do niekompatybilnych typów zmiennych i innych częstych pomyłek.
  • REKLAMA
  • #4 17694862
    AndrzejKor
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dzień dobry

I "Prata" i "Strup" to książki wybitne, ale trudne (przynajmniej dla mnie były) - taka cecha książek wybitnych.
    Proponuję na początek Jerzego Grębosza Opus Magnum C++11. Dostępna w Helionie, a jak się
    człowiek zaczai i poczeka cierpliwie, to za bardzo rozsądne pieniądze.
    A po Gręboszu to i "Strup" nie będzie straszny.
    Niestety żadna z tych książek nie wspomina nawet o mikrokontrolerach, ale języki C i C++ też mają być niezależne
    od platformy.

Z ukłonami
    Andrzej Korycki
  • #5 17695899
    figa_miga
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Niby nie zależne od platformy ale kilka kruczków jest i szkoda odkrywać amerykę osobiście. AndrzejKor, ty już coś znałeś C, czy od razu zabrałeś się za C++?
  • #6 17697515
    AndrzejKor
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dziędobry

Mój przypadek raczej nie powinien służyć Wam Młodym za wzór ponieważ ja już raczej schodzę ze sceny
    programistycznej niż na nią wchodzę. Ale podam kolejność, w jakiej się uczyłem języków programowania :
    1. Fortran
    2. Algol
    3. Cobol
    4. Pascal (Turbo)
    5. Asembler 8080 i Z80
    6. Asembler 8086
    7. C
    8. Occam 2
    9. C++

Tak przynajmniej mi się wydaje, że kolejność była taka właśnie.

Z ukłonami
    Andrzej Korycki
  • REKLAMA
  • #7 17697800
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat książek do nauki C++ dla osób znających C, z uwzględnieniem zastosowań w mikrokontrolerach ARM i systemach RTOS. Uczestnicy polecili kilka tytułów, w tym "Język C++. Szkoła programowania" Stephena Praty oraz "Język C++. Kompendium wiedzy" Bjarne'a Stroustrupa, choć zauważono, że są one trudne. Jerzy Grębosz z książką "Opus Magnum C++11" został wskazany jako bardziej przystępna opcja. Podkreślono, że literatura dotycząca C++ w kontekście embedded jest ograniczona, a praktyka i doświadczenie są kluczowe. Wspomniano również o "Modern C++ Programming Cookbook" Bancila oraz zasobach online, takich jak GeeksforGeeks. Zwrócono uwagę na różnice w programowaniu desktopowym i embedded, a także na znaczenie użycia `extern "C"` przy przerwaniach w kontekście STM32.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA