logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy dysk HDD Seagate Barracuda nie działa i wydaje dziwne dźwięki

S4von 12 Sty 2019 07:58 1410 6
REKLAMA
  • #1 17694508
    S4von
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam,
    od wczoraj jestem nieszczęśliwym posiadaczem nowego dysku Seagate Barracuda 2TB ST2000DM006.
    Moje płyta główna to ASUS Z170 Pro Gaming, do tej pory miałem podłączone do niej dwa dyski: SSD (Samsung) i HDD 1TB (także Seagate) - oba działały bez zarzutów. Jednakże po podłączeniu nowego dysku, wydaje on dziwne, powtarzające się pikanie, które ustaje dopiero jak już załaduje się windows. Film jak to wygląda:

Co ciekawe, nie widać go nawet w BIOSIE. Trzy razy go przepinałem i niestety dalej to samo.
    Mój zasilacz to SilentiumPC Supremo L2 V2 550W. Czy jest to wada fabryczna? Nie dostałem, żadnej instrukcji z dyskiem więc nie mam jak sprawdzić co może oznaczać takie pikanie.

Z góry dzięki za pomoc,
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17694536
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Dysk jest uszkodzony, proszę zwrócić go w ramach gwarancji. Sprawny dysk powinien być widoczny w biosie jak też nie powinien wydawać niepokojących odgłosów. Proszę zostawić dysk z systemem i i tym nowym i sprawdzić czy też słychać takie odgłosy.
  • REKLAMA
  • #3 17694600
    S4von
    Poziom 6  
    Tak też zrobiłem, odłączyłem mojego HDD i zostawiłem tylko SSD z tym nowym - dalej to samo :/ W poniedzialek zwrócę go na gwarancję i wymienią mi na inny działający (Chyba, że proponujecie kupić zupełnie inny dysk to chętnie wysłucham opinii!). Jednak mimo wszystko interesuje mnie to pikanie, co one może oznaczać?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17694784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17694805
    S4von
    Poziom 6  
    Dzięki za info, a i dysk przyjechał pocztex'em na stację Orlen skąd ją po paru godzinach odebrałem.
  • Pomocny post
    #6 17694825
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Dźwięk wskazuje na uszkodzenie łożyska silnika talerzy.
    Tak, mogło się to stać w transporcie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 17697064
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym dyskiem HDD Seagate Barracuda 2TB ST2000DM006, który wydaje dziwne dźwięki i nie jest widoczny w BIOSie. Po odłączeniu innych dysków problem nadal występuje. Odpowiedzi sugerują, że dźwięki mogą wskazywać na uszkodzenie mechaniczne, takie jak uszkodzenie łożyska silnika talerzy lub "crash" głowicy, co mogło się zdarzyć podczas transportu. Użytkownik planuje zwrócić dysk w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA