Tomequ123 napisał: może się opłacać wziąć gotowca (jednak z nimi nigdy nic nie wiadomo, stare, najtańsze części)
Stare części? Części są dokładnie z tego okresu, w którym były produkowane. Ich data produkcji jest dosyć przewidywalna, bo firmy składające takie komputery (typu Dell, Lenovo, HP) nie bawią się w kombinacje. Składają dany model z bieżących części i tyle. Więc wszystkie części są dokładnie tak stare, jak cały komputer. Płyty H61, które polecasz są równie stare, do tego - co gorsze - z niskiej półki.
Poleciłeś dwie płyty główne na chipsecie H61 (tutaj dopiero można się przyczepić do opłacalności, bo w tej cenie można już szukać czegoś na B75) - pierwsza Asusa ma chociaż dołożone dodatkowe USB 3.0, ale ogólnie to niski segment, druga to w ogóle tragedia - okrojona do bólu płyta wyciągnięta właśnie z gotowca (przecież krytykowałeś gotowce...) - ta druga jest może z 70-100 złotych warta, ale nie więcej. Ogólnie te płyty nawet SATA III nie mają, druga też USB 3.0 nie ma.
Tomequ123 napisał: 1050 jest zupełnie nieopłacalna, a już na pewno nie za 500 zł.
Za tyle można mieć używaną 970 lub rx470 i je bym polecał do tego gotowca.
Co do karty graficznej GTX1050 nie jest faktycznie ogólnie opłacalny, ale w przypadku takiego komputera (a konkretnie Lenovo M81/M91) wybór nie jest przypadkowy. Zakładasz, że masz pełną dowolność wyboru w przypadku takiego komputera, ale tak nie jest.
Po pierwsze - RX470 nie będzie działać w tym Lenovo. Ogólnie nowsze karty AMD R7/R9/RX nie działają w Lenovo M81/M91, M82/M92. Nie wiem, czy wszystkie, testowałem R7-2xx oraz RX460. Czarny ekran przy starcie, nie będę polecał karty, która z dużym prawdopodobieństwem w takiej jednostce nie zadziała. Natomiast wiem, że działają bez problemu w tych komputerach karty Nvidia, bo testowałem GTX750/750Ti/950/960/1050/1050Ti/1060.
W przypadku GTX970/RX470 w Lenovo M81/M91 obligatoryjnie trzeba też wymienić zasilacz, czego zupełnie nie liczysz. To dodatkowe 150-200zł, chyba że poszukasz używki. Pewnie dodatkowa stówa minimum.
Finalnie - to złe niedobre GTX1050 będzie prawdopodobnie jeszcze na gwarancji producenta, co w przypadku kart graficznych dla mnie ma znaczenie (karty graficzne są dość awaryjne, więc staram się, aby karta miała gwarancję).
Wiedząc, że komputer nie współpracuje z kartami AMD oraz że zasilacz nie ma dodatkowego zasilania karty graficznej (i ma na tyle mało zbędnych wtyczek, że przelotki na 6pin stają się problemem - chociaż GTX'a 950 zasilałem z pojedynczego wtyku SATA, mimo że teoretycznie nie powinienem w taki sposób tego zrobić) - dobierz bardziej opłacalne i działające karty, które się do czegokolwiek nadają. Jesteś ograniczony w tym przypadku do kart Nvidia zasilanych w całości z płyty. Jak znajdziesz coś wydajniejszego taniej - to pewnie będzie rzeczywiście bardziej opłacalne od GTX 1050.