logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu SMD YM 2 D3 na płytce myjki Karchera

AndrzejR 13 Sty 2019 22:03 1806 3
REKLAMA
  • #1 17699037
    AndrzejR
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z odszyfrowaniem elementu SMD w obudowie SOT-23 jest on na płytce od myjki do okien Karchera, która przed świętami odmówiła posłuszeństwa.
    Urządzenie działa, ale wygląda na to że nie ładuje akumulatora i wyłącza się ze względu na zbyt niskie napięcie, jak podłącze inny naładowany akumulatorek to działa. Po rozebraniu urządzenia okazało się że była jakaś nieszczelność i pod wpływem wody zniknęła jedna nóżka obok jest identyczny element. Szukałem w różnych katalogach w sieci ale jako że jestem tylko domowym naprawiaczem własnych sprzętów nie doszedłem co to za element. Na elemencie są trzy kropki pod nimi napis YM pod nim 2 i pod nim D3, w sieci natknąłem się na zdjęcie takiej samej płytki ale tam elementy te mają oznaczenie WG 4 G1 (opisane zdjęcie płytki z tymi właśnie elementami załączam poniżej. Pomiary miernikiem wykazują przejście tylko między dwoma nóżkami, narysowałem kierunek na zdjęciu. Proszę znawców tematu o podanie jaki element powinienem kupić ewentualnie jakiś zamiennik.
  • REKLAMA
  • #2 17700286
    hv222
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Po opisie sądzę, że jest to MOSFET P, dokładnego symbolu nie udało mi się znaleźć, ale coś podobnego do https://www.mouser.sg/datasheet/2/115/DMP3056L-526286.pdf powinno zadziałać. Nie wiem jaki akumulator tam jest i jaki jest prąd ładowania/rozładowania więc może trzeba poszukać czegoś z większym prądem. Przy ustalaniu prądu maksymalnego pomocny może być symbol diody po lewej, drugiej od dołu.
  • REKLAMA
  • #3 17701087
    AndrzejR
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Akumulator jest 3,6 V / 1,1Ah /3,96 Wh, ładowarka do tego ma 5,5 V /600mA, prądu ładowania nie mogę pomierzyć bo nie działa , ale obstawiał bym na max. ok 400-500mA (naładowanie trwało ok 2-3 godzin), prąd rozładowania po włączeniu urządzenia to ok 2,0A (ale wydaje mi się że ten układ jest odpowiedzialny tylko za ładowanie), dioda o której piszesz to SS34. Zamieszczam jeszcze zdjęcie mojej płytki z wlutowanym elementem.
REKLAMA