logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cross Loncin 125cc - wysokie obroty i brak reakcji na gaz po remoncie

Nanka13 14 Sty 2019 09:39 6300 16
REKLAMA
  • #1 17699605
    Nanka13
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam problem z crossem Loncin 125cc, a mianowicie motor kiedy odpali wchodzi od razu na wysokie obroty i nie reaguje w żaden sposób na gaz , gaźnik wyczyszczony, wszystkie dysze itd. silnik po generalnym remoncie, jeździłem nim kiedy nagle brakło mi mocy, zszedł z obrotów i zgasł, więcej nie odpalił i musiałem pchać go do domu. Wieczorem kiedy gaźnik dostał paliwo odpalił od kopa i wszedł właśnie na wysokie obroty, nie reagował na regulację ani nic, dodam że dzień wcześniej wrócił od mechanika i już więcej nie zamierzam go tam oddac...
    Proszę o pomoc bo nie wiem co robić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17699830
    mariuz2
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    sprawdź iglice w gaźniku,może się zawiesiła.
  • REKLAMA
  • #3 17700974
    *Impala*
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    oddaj do mechanika na poprawkę i juz

Moderowany przez T5:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #4 17701466
    Nanka13
    Poziom 6  
    Kupiłem nowy gaźnik do tego filtr powietrza stożkowy. Chwilę pojeździłem i nagle dodaje gazu a on znowu gaśnie... Już więcej nie odpalił, swieca zalana na popych też nic

Dodano po 17 [godziny] 56 [minuty]:

Proszę o szybką pomoc, po odstaniu dalej nie chce odpalić, a wcześniej nawet na zimnym od kopa
  • Pomocny post
    #5 17705143
    mariuz2
    Poziom 19  
    Po takim zachowaniu wnioskuje ze padł moduł zapłonowy,miałem już kiedyś do czynienia z podobnym zachowaniem i to był moduł.Zaczynało się niepozornie czasami nie chciał wchodzić na obroty później z nich nie schodził,aż w końcu zdechł całkowicie.
    Spróbuj podmienić na chwilkę od jakiegoś znajomego,a wszystkiego się dowiesz.
    Te moduły chyba nie są zresztą jakieś drogie z tego co się oriętuje.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdziłem cenę i to około 20zł.
  • #6 17707855
    Nanka13
    Poziom 6  
    Proszę o szybką pomoc, po odstaniu dalej nie chce odpalić, a wcześniej nawet na zimnym od kopa

Dodano po 3 [minuty]:

mariuz2 napisał:
    Po takim zachowaniu wnioskuje ze padł moduł zapłonowy,miałem już kiedyś do czynienia z podobnym zachowaniem i to był moduł.Zaczynało się niepozornie czasami nie chciał wchodzić na obroty później z nich nie schodził,aż w końcu zdechł całkowicie.
    Spróbuj podmienić na chwilkę od jakiegoś znajomego,a wszystkiego się dowiesz.
    Te moduły chyba nie są zresztą jakieś drogie z tego co się oriętuje.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdziłem cenę i to około 20zł.

Dałbyś rady podlinkowac ten moduł? Już raz chciałem wymienić to po podpięciu wybuchł mi w ręce...
  • #7 17708031
    mariuz2
    Poziom 19  
    To powinno pasować,https://allegro.pl/oferta/modul-zaplonowy-4t-atv-125-150-200-loncin-quad-7482318766
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17708101
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    Zdejmij stozek i spróbuj.
    Rozumiem ze to 4t?
    Jeśli tak to sprawdź szczelność dolotu i luz zaworowy.
    I podstawowa sprawa czy przy próbie odpalenia jest iskra.
  • #9 17710111
    Nanka13
    Poziom 6  
    Na 5 kopnięć iskra pojawiła ile dwa razy, a następnego dnia za każdym razem odpalał, tak jest to 4T, filtr powietrza zalewa benzyna kiedy się kopię to gaźnik wypluwa paliwo do filtra

Dodano po 23 [minuty]:

mariuz2 napisał:
    To powinno pasować,https://allegro.pl/oferta/modul-zaplonowy-4t-atv-125-150-200-loncin-quad-7482318766

Właśnie to nie to, ja mam wtyczki w instalacji elektrycznej nie z dziurami po bokach tylko właśnie z tymi wystającymi haczykami i nie ma go jak podpiąć wtedy

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam że gaźnik wypluwa paliwo to filtra powietrza tylko kiedy jest ssanie, na półssaniu i bez ssania już się tak nie dzieje...
    Może wymienić całą tą instalację? Gaźnik to PZ26.

Jak sprawdzić luz zaworowy i ten dolot? To moje pierwsze moto więc jestem trochę zielony...
  • Pomocny post
    #10 17710257
    mariuz2
    Poziom 19  
    luz zaworowy sprawdzasz odkrecając śruby na głowicy,najprościej będzie jak wrzucisz fotkę z przodu cylindra do ci wszystko zaznacze,podam luzy i gdie który zawór.
    Prośba zrób fotke modułu i złącz w nim.

Dodano po 2 [minuty]:

dopiero na to wpadłem!
    Sprawdź czy nie zerwało klina na magnecie, a tak pewnie będzie.
  • #11 17710538
    Nanka13
    Poziom 6  
    Zaraz pójdę i porobie te zdjęcia, Magneto jest całe, w sensie wszystko z nim ok z tego co sprawdzałem, ale na wszelki też podeślę zdjęcia.

Dodano po 40 [minuty]:

Cross Loncin 125cc - wysokie obroty i brak reakcji na gaz po remoncie Cross Loncin 125cc - wysokie obroty i brak reakcji na gaz po remoncie Cross Loncin 125cc - wysokie obroty i brak reakcji na gaz po remoncie Cross Loncin 125cc - wysokie obroty i brak reakcji na gaz po remoncie
  • Pomocny post
    #12 17710651
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    Zawory masz widoczne po odkręceniu gornego i dolnego dekielka na zdjęciu 1.Klucz chyba 17.
    Ustaw ssacy na 0,05 (ten u góry) a wydechowy na 0,07 (ten na dole).
    Sprawdź przy okazji kręcenia wałem ustawienie rozrządu.
  • #13 17710981
    Nanka13
    Poziom 6  
    Ok, zrobię to jutro i będę pisał wtedy co i jak, dzięki wielkie
  • #14 17712602
    mariuz2
    Poziom 19  
    zdjęcie magneta nic nie pokaże bo klin jest na wale,więc nic nie widać.Jeżeli jest zerwany klin i przesunęło sie magneto choć o milimetr na wale to zapomnij o zapłonie,iskra będzie kiedy i w którym momencie bedzię miała ochotę.Widzę że nie do końca masz o tym pojęcie więc poproś kogoś o sprawdzenie klina bo z wierzchu nic nie zobaczysz.
  • #15 17715099
    Nanka13
    Poziom 6  
    Temat będzie nieaktywny w tym tygodniu ponieważ wyjeżdżam i nie będzie mnie wogóle w domu więc napiszę co i jak w weekend
  • #16 18503587
    Nowy0212
    Poziom 2  
    I jak ustaliła co mu było bo mam podobne objawy i też potrzebuje porady
  • #17 18515827
    Nanka13
    Poziom 6  
    Oddałem do mechanika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Loncin 125cc, który po remoncie wchodzi na wysokie obroty i nie reaguje na gaz. Po czyszczeniu gaźnika i wymianie na nowy, motocykle nadal gaśnie i nie odpala. Użytkownicy sugerują sprawdzenie iglicy w gaźniku, modułu zapłonowego oraz luzu zaworowego. Wskazano również na możliwość zerwania klina na magnecie, co może wpływać na zapłon. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenia i konsultacje z mechanikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA