Hej.
Udało się komuś zdobyć schemat? Moje radio wyświetla mi informacje, żeby nie korzystać z niego bez włączonego zapłonu - zakładam, że trzeba na któryś pin podać 12v ale nie wiem gdzie. Resztę pinów ropracowałem i mogę się podzielić
Z pomocą @maox udało się rozpracować pinout do LAN600x.
Modele radia mają 3 warianty i określa je cyfra x na końcu (LAN600x lub LAN500x dla starszego modelu). Przykładowo LAN6003EKJD
to wersja dla kombi.
1 - coupe
2 - hatchback
3 - kombi
Mam radio LAN20X0 i chce je wymienić na LAN600X. Z tego co widzę wtyczki w moim aucie są identyczne jak w LAN500X, czy ktoś mógłby potwierdzić tą informację?
PS. @def152 wysłałem Ci wiadomość prywatną, odpisz proszę
Podmieniłem LAN 5003ekjd naLAN6003EKJD. Mam wyzwanie z kamerą nie działa. W jaki sposób mogę sprawdzić czy pin są dobrze podpięte?
Drugie pytanie na moim adapterze przy końcówce z kamerą jest jakiś dodatkowy układ stolony czy on tam powinien być?
Załączniki:
received_275597385029987.jpeg(110.9 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Problem rozwiązaliśmy już na PW, gdyby ktoś miał podobny problem:
To wtyczka z konwerterem do chińskiego radia. Jeśli chcesz użyć do oryginalnego powinieneś pozbyć się tego elementu ze zdjęcia i po prostu użyć samej wtyczki z 4 przewodami.
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
Poszukuję informacji, ponieważ chyba siedzicie w tym dłużej... posiadam radio LAN2060EKJD i chcę je wymienić na LAN6003EKJD (ze względu na AndroidAuto),
niestety nie potrafię znaleźć schematów do nowszego radia i Cee'd po lifcie i nie ogarniam jak rozwiązali połączenia.
W starej wtyczce B Pin 19 opisujecie jako alternator, ale ten przewód idzie do licznika (jest opisywany jako ALT_L, ale idzie do Instrument Cluster - i tu się zaczynają się moje pytania, bo w nowych wtyczkach tego nie ma, za to występują piny MM Can Low i High - które nie wiem co sterują, oraz co to za sygnał IGN1?
Ja dzisiaj w miejsce LAN2060EKJD zamontowałem LAN6003EKJD. IGN1 wpiąłem w moduł BCM: https://www.kceed.com/components_and_components_location-1555.html We wtyczce A w pinie numer 2 znajdziesz potrzebny sygnał. Ja niestety mam problem z wyłączaniem radia podczas wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki. Natomiast sygnału MM CAN nie znalazłem. Być może to ten co znajduje się w BCM.
@mikart143 w moim przypadku jak zgaszę silnik to radio wyłącza się tylko jak otworzę drzwi kierowcy, nie działa przycisk wyłączenia.
Może to to jakiś zamierzony zabieg i tak to po prostu działa w nowym radiu?
Czy jest ktoś z oryginalnie wysadzonym radiem LAN6003EKJD i może potwierdzić?
Przepraszam, nie doprecyzowałem. Nawet jak otworzę drzwi, lub zamknę auto z kluczyka to radio nie reaguje. Nie mam wpiętych pinów MM CAN, ale dzisiaj doczytałem, że powinny istnieć: https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Hyundai-Kia/Kia_Ceed_2013-2017_Sat_Na_pinout.shtml . Być może umknął mi jakiś pin, który należało by zmapować. Niestety w schemacie dla LAN600XEKJD nie widzę niczego co jest opisane Door unlock status, jak to ma miejsce w LAN20x0EKJD.
Jutro postaram się przeglądnąć wiązkę od radia LAN600XEKJD. Przypadkiem udało mi się zakupić razem z radiem całą wiązkę elektryczną odpowiedzialną za radio i inne rzeczy.
Nie wiem, czy to cos pomoże, ale wg schematu dla Ceeda przed liftem, pin z sygnałem drzwi to, B3 (Door Unlock)
Piny B3 i B15 idą do BCM, także nie wiem czy to w nowym radiu były odpowiednik - chociaż wątpię bo każdy idzie do innego konektora:
przeszukałem wszystkie schematy i nie znajduję nic, co byłoby opisane jako M-CAN, zupełnie, jakby to dopiero dodali po Lifcie, a jedyne co znajduję w google nt. M-CAN w Kii, to że M-CAN łączy licznik i wzmacniacz z jednostką... Przez cały czas próbuję się także dowiedzieć, czy robią coś w rodzaju aktualizacji zegarów, bo jest różnica w tym co wyświetla mój Supervision, a tym co wyświetlały końcowe wersje.
"stary" Supervision
"nowy" Supervision
>>20619721 Możesz też spojrzeć sobie tutaj: https://www.drive2.ru/l/649134623682470405 Mi niestety ten trik z mapowaniem B3-B27 nie zadziałał. Może ty będziesz mieć więcej szczęścia.
Ogólnie też znaleźli sposób na mm can. Niestety nie ma tam żadnych gotowych schematów aby samemu taką płytkę wytworzyć.
Może ktoś i mi pomoże bo przyznam, że jednej rzeczy nie przewidziałem, a mnie drażni. Chodzi mi o automatyczne ściemnianie się wyświetlacza. Podłączyłem pin B30 w LAN600xEKJD do BCM do B7 (najprawdopodobniej bo nie pamiętam już dokładnie) (po ściemnieniu się pojawia się na pinie B7 masa).
Pytania są trzy ponieważ zwarcie B30 do masy powoduje przejście radia w tryb ciemny, ale jadąc przez las potrafi migotać ekran - czujnik widzi zbyt małe natężenie światła i na B7 na BCM pojawia się masa. W zwykłym radiu nie było pinu AutoLight, ale jestem przekonany, że da się to ograć przez połączenie do BCM tylko gdzie?
- Jakie wartości napięcia pojawiają się u Was na pinie AutoLight? - zakładam, że kiedy zegary przechodzą w tryb nocny to wartość się zmienia zgodnie z tym opisem: https://www.kceed.com/specifications-1682.html (1,42 dla ściemnionych zegarów i 3,84 dla jasnych)?
- Który pin na BCM odpowiada za Auto Light na BCM?
- Tym samym czy za ściemnianie się LAN6003xKJD odpowiadają stany wysoki 3,84V i niski 1,42V napięcia, czy musi pojawić się na tym pinie B30 masa?
Pozdrawiam wszystkich nie poddających się w dochodzeniu do tego, co wymyślili inżynierowie KIA
Czyli zmiana jest możliwa?
Mam LAN2060EKJD i samochód przedliftowy i sie zastanawiam czy wszystko będzie działać łącznie z kamerą cofania, sterowaniem z kierownicy itd.
Co z wtyczkami? Są gdzieś dostępne do kupienia czy pozostaje wyjąć z innego auta razem z radiem?
ok, udało się zrobić swap z lan2070 na lan6003
Wszystko działa oprócz kamery cofania, kamera w moim aucie jest oryginalna podłączona według schematu i nic, nie rusza.
Dodam że po podłączeniu starego radia kamera działa.
Jakieś wskazówki ?
Jeśli kupiłeś taki adapter to musisz uciąć ten element bo przez niego Ci nie działał. Jeżeli dakej nie będzie działać to musisz kupić na Allegro mini przetwornicę ponieważ zasilanie kamery ma inne natężenie V niż to które daje radio. Nie pamietam już wartości
raczej to co mówisz, bo na lan2070 normalnie kamera działa a na tym nie, nie kupowałem adaptera, bo wiedziałem że nie mam zamontowanej Chińskiej kamery
ten adapter wygląda totalnie bez sensu, równie dobrze można tą wtyczkę odciąć i zalutować przewody do nowej wtyczki 38 pinowej tak jak pozostałe przewody.
Jak chce Ci się odcinać wtyczki z fabryczne wiązki to pewnie, że można. Gorzej jak odetniesz a i tak kamera Ci nie ruszy, to wtedy będziesz miał problem
dla mnie nie jest problemem odciąć i zlutować 4 przewody, i jeśli nie będzie działać to co mi da przywrócenie wtyczki?
Ja szukam rozwiązania, podłączone jest zgodnie z schematem a kamera nie wstaje.
Potrzebna przetwornica stepup czy stepdown?
Między które piny wpinamy? Camera power + i camera ground? Jakie napięcie na niej ustawić?
To nowe radio daje chyba zasilanie 12V, a kamera jest na 6V. Więc jeśli chcesz ją zasilić inaczej niż seryjne radio, to musisz kupić sobie taką małą miniprzetwornicę. Nie pamiętam szczegółów sprzed roku. Mówiłem, że nie będzie łatwo. Kombinuj.
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu pinów radia KIA CEED LAN6003EKJD z 2017 roku oraz problemów związanych z jego podłączeniem i kompatybilnością z innymi modelami. Użytkownicy wymieniają się informacjami o numerach części (P/N) dla modeli LAN6003EKJD (96560-A2710WK), LAN6002EKJD (96560-A2700WK) oraz starszych LAN5003EKJD (96560-A2511WK). Omówiono różnice w pinoucie między modelami, zwłaszcza w kontekście podłączenia zasilania 12V, sygnałów MM CAN Low/High, IGN1 oraz sygnału door unlock status, który w nowszych modelach może być przesyłany przez magistralę CAN. Wskazano na problemy z działaniem kamery cofania po zamianie radia LAN5003EKJD na LAN6003EKJD, gdzie konieczne jest zastosowanie adaptera bez konwertera lub dodatkowej przetwornicy napięcia (step-up/step-down), gdyż nowe radio zasila kamerę napięciem 12V, a oryginalna kamera może wymagać 6V. Podano linki do schematów i pinoutów, w tym do dokumentów Google Sheets oraz stron pinoutguide.com i kceed.com. Poruszono także temat automatycznego ściemniania wyświetlacza (pin AutoLight B30) i jego integracji z modułem BCM. Wskazano, że adaptery do kamer chińskich mogą zawierać niepotrzebne elementy, które należy usunąć, aby kamera działała z oryginalnym radiem. Wymiana radia jest możliwa, ale wymaga dokładnego rozpracowania pinów i sygnałów, zwłaszcza w nowszych modelach po lifcie, gdzie pojawiły się nowe sygnały i magistrale CAN. Wygenerowane przez model językowy.