logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opisu pinów złącza radionawigacji 96560-1W520 w Kia Rio 3 2016

diabelik 25 Sty 2025 20:32 1065 2
  • #1 21409788
    diabelik
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

poszukuję opisu pinów złącza radia/nawigacji Kia Rio 3 2016
    Model radia/nawigacji 96560-1W520 (Lan5201ekub)

Radio/nawigacja Kia Rio 3 w samochodzie, model 96560-1W520.
    Tył radia/nawigacji Kia Rio 3 2016 z zaznaczonymi złączami pinów.

Pozdrawiam serdecznie.
    Szymon
    AI: Czy mógłby Pan wyjaśnić, w jakim celu potrzebuje Pan opisu pinów złącza radia/nawigacji? Czy chodzi o instalację, naprawę, czy może rozwiązywanie problemów?
    Chcę wymienić sobie fabryczne radio/nawigację na jakiś system multimedialny z Androidem, ale potrzebuję opis pinów, żeby dobrać odpowiednie złącza.
    AI: Czy próbował Pan już jakichś rozwiązań lub sprawdzał dostępne zasoby dotyczące tego złącza? Jeśli tak, proszę o szczegóły.
    Tak, szukałem w wielu serwisach, w tym w instrukcjach serwisowych, a także na wielu forach, ale nie ma tam dostępnego akurat tego modelu radia/nawigacji.
  • #2 21470015
    diabelik
    Poziom 10  
    Witam po długiej przerwie, pomyślałem, że zostawię tutaj schemat dla "potomnych", może komuś się kiedyś przyda.

Schemat połączeń dla modułów w samochodzie Kia Venga.

Ogólnie schemat jest od Kia Venga, ale pokrywa się prawie w 100%. Dziękuję bardzo justka80, który pokazał mi stronę, na której można szukać takich schematów: https://connector.pinoutguide.com/

Przy pomocy tego schematu (musiałem oczywiście przerabiać gniazda kupione w Chinach, które miały na 100% pasować, ale to już inna historia) udało mi się uruchomić chińskie radio i działa:
    - fabryczna kamera cofania
    - sterowanie z kierownicy
    - podświetlenie radia/przycisków w zależności od tego, czy światła są włączone, czy nie
    - USB z fabrycznego modułu AUX/USB
    - fabryczna antena GPS
    - fabryczna antena FM/AM

W planach mam jeszcze podłączenie fabrycznego mikrofonu, ale to dopiero jak znajdę czas :)

Jedyne, co mi się nie udało, to uruchomienie fabrycznego złącza AUX. Podłączenie wszystkiego zgodnie ze schematem połączeń nie daje rezultatu. Złącze w sumie prawie nigdy nie było przeze mnie używane, ale nie daje mi spokoju, dlaczego to nie działa. Traktuję to już bardziej jako zagadkę do rozwiązania i może ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc ją rozwiązać? :) Bo elektronika, która wychodzi poza ramy podłączenia ze sobą dwóch kabelków i zmierzenia czegoś miernikiem, jest już poza moim zasięgiem ;)

Podejrzewam, że to przez "AUX detect" (pin B20), który teoretycznie odpowiada tylko za informację, czy do modułu jest podłączony kabelek jack 3,5 mm, czy nie, ale na zagranicznych stronach znalazłem informację, "że wisi on na 5 V" z USB (Link - w Chrome można sobie włączyć tłumaczenie na polski), jednakże dotyczyło to trochę innego radia, do którego bezpośrednio w gniazdo B były podpęte 4 piny USB. Próbowałem zrobić u siebie coś podobnego, w sensie dać napięcie na "AUX detect" 5 V z USB z chińskiego radia, ale nic to nie dało. Było też info, żeby "AUX detect" spiąć z "AUX GDN", ale to też nic nie dało.

Poniżej załączam najważniejsze schematy, jakie udało mi się znaleźć na temat połączenia tego modułu USB/AUX z radiem/samochodem.

https://www.drive2.ru/l/478210318464451058/?page=0#comments

Schemat połączeń z opisem gniazda AUX i USB.
    Schemat połączeń modułu USB/AUX do radia i kamery w samochodzie.
  • #3 21483514
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1404
    Rozwiązano = zamykamy
REKLAMA