logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootowalny backup widnowsow 10 i innych dyskow podlaczonych do tego systemu

mcmaklin 14 Sty 2019 14:41 1629 13
REKLAMA
  • #1 17700231
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Sluchajcie jestem Macowcem, ale akurat posaidam komputer ktory sluzy mi rowniez do pracy, ma Windows 10 professional. Poinieważ w Windows nie ma TimeMachine, szukam PEWNEGO rozwiązania ktore pozwoli mi zrobić backup komputera calego.
    Szczęśliwie mogę robić te backupy co jakis czas nawet samemu, bo komputer sluzy glownie jako serwer do plikow muzycznych.

Wytyczne:
    Jest to SuperMicroPC który ma w środku systemowy dysk SSD M.3 wielkosci 512G
    Do tego komputera są podłączone dwa dyski SSD każdy o wielkości 2T, które też muszą mieć robione backupy czasami, gdy coś zmieniam w systemie.

Dysk systemowy MUSI być bootowalny, jak cos sie spieprzy zebym mógł natychmiast przywrócić system tak samo, bez reinstalacji czegokolwiek. Nie szukam jakiegos drogiego rozwiązania ale skutecznego.

Obawiam się że ten windowsowy wbudowany backup moze nie zadzialac albo ze nie robi on nic bootowalnego.

Co ma do wyboru?
    Myślałem o płatnym https://www.fssdev.com. CASPER SECURE http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2601901/make-bootable-iso-main-hard-drive.html który podobno robi to co ja chcę z dyskiem systemowym. Problem w tym że muszę chyba jeden dysk na to poświęcić, no ale trudno, to ważna sprawa.

Myślalem że Synology, ale jest drogie i nie wiem czy to zrobi. Chyba że Synology jakiś najtanszy postawic do backupow takich inkrementalnych zeby te dyski duze zbakupowal.

Dodam ze mam również wolnoi stojący caly dysk na USB3 o pojemności 6T Ktory chcialbym uzyc do tych backupów.
    Proszę o poradzenie mi czegoś poważnego, dziękuję. Sprawa dosc pilna. Serdeczności
  • REKLAMA
  • #2 17700331
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Zainteresuj się tym:
    https://clonezilla.org/
    Darmowy, robi wszystko co chcesz (oprócz parzenia kawy). Z 17 GB na partycji systemowej robi backup 7 GB. Stosuję ją od dawna, zero problemów, 100% niezawodności.
  • #3 17700955
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Juz czytam, dziękuję, ale, bo wlasnie sie zastanawiam, ja potrzebuje miec pewny backup dysku systemowego ze jak cos padnie to moge natychmiast przywrocic system dokladnie tak samo. To do tego trzeba jakis osobny dysk? Jak to rozwązać w takiej systuacji? Pisales tez ze robi backup 7G z siedemastu G to jak tego mam uzyc zeby te wszystkie dyski backupowac, jak to logicznie przeprowadzic? A najwazniejsze dla mnie ten backu glonwego dysku bootowalny. Poza tym troche odpada bo jak byk jest napisane ze incremental backup jest niemozliwy na czas obecny...
  • REKLAMA
  • #4 17701193
    adamjk
    Poziom 28  
    mcmaklin napisał:
    Poza tym troche odpada bo jak byk jest napisane ze incremental backup jest niemozliwy na czas obecny...

Przepraszam, a w którym miejscu wspomniałeś poprzednio o incremental backup?
    Jeśli taka jest twoja potrzeba, to kolejny darmowy produkt z możliwością tworzenia bootowalnej płyty jest tu:
    https://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
    Następny, niestety płatny to np.:
    https://www.acronis.com/en-us/personal/computer-backup/
  • #5 17701555
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Doceniam pomoc, przepraszam jeśli wyszło że mam jakieś pretensje pisząc "jak byk" ale jestem zielony w tym i baardzo doceniam pomoc.
    To znaczy tak:
    1. ten glowny dysk M.2 moze byc niekoniecznie inkrementalnym backupem, jak cos zmienię na nim to moge najwyzej zrobic backup znowu. Tak to widze, bo nie wierze ze mozna robic inkrementalnie taki z którego system mozna pozniej dokladnie przywrocic. Zeby idealnie wszystko wstalo.
    2. Nie wiem jak to POWINNO wyglądać, muszę chyba jednak jakis osobny dysk zarezerwowac tylko na dysk systemowy M.2?
    3.Inkrementalny tych podstawowych dysków tak, chyba było dobrze, bo skoro kazdy z nich ma 2T to jak cos dodam to raczej będzie slabo od nowa robic backup. Jesli się da.
    4.Rozwazalem czy nie kupic drugiego dysku M.2 Ale to są koszta. Wole jakies stare 500G talerzowe na ten backup przystosowac, ale nie mam tu doswiadczenia. Domyslam sie ze nie moze to byc zrobione za pomocą obrazu dysku
    5.Z tych programow jesli musi byc platny to trudno. szukam rozwiązania skutecznego

Za każdą pomoc i ideę bardzo dziękuje.
    Na ten czas lezy mi wolny dysk 6T na pólce. No a domyslam sie ze na dysk systemowy cos kolejnego musze znalezc? Z Synology raczej zrezygnowalem.
    Poza tym ten komputer nie ma zadnej płyty żadnego CD. To jest supermicro serwerowy. Tylko dyski.
  • #6 17701747
    adamjk
    Poziom 28  
    Następny darmowy produkt to:
    https://www.backup-utility.com/free-backup-software.html?from=en_nav_for-home
    Ze strony http://www.aomeisoftware.com/download/adb/amlnx.iso możesz ściągnąć obraz bootowalnego dysku, który z pomocą programu https://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/ przeniesiesz na pendrive (mam nadzieję, że masz dostępny jeden port USB) i możesz potestować funkcjonalność programu.
    Wszystkie backupy mogą być na jednym dysku. Dla bezpieczeństwa można go zdublować. Inkrementalne backupy robi się szybciej, ale przywraca się wolniej, bo musisz zacząć od podstawowego i potem przywrócić po kolei inkrementalne. Niektóre programy pozwalają na scalenie grupy backupów inkrementalnych.
  • #7 17701781
    mcmaklin
    Poziom 7  
    A co jest na tym pendrivie? Jaka jest procedura jak padnie główny dysk? Ten właśnie dokładnie z tego obrazu startuję system i co?
  • #8 17701796
    adamjk
    Poziom 28  
    Przykro mi, ten pendrive to jakieś nieporozumienie. Sprawdziłem po napisaniu posta i kicha. Tym niemniej AOMEI pozwala na utworzenie (po zainstalowaniu programu) bootowalnego pendrive'a.
    Miłej zabawy!
  • REKLAMA
  • #9 17702901
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Mam wersje trial pro tego Aoemi Backupera, to co teraz najważniejsze - mieć backup głównego dysku taki co można zbootować jak by co i przywrócić wszystko.
    czy ktoś moze to przerabiał jaką metodą to zrobić? Rozumiem ze musze OBRAZ DYSKU i do tego BOOTOWALNY USB? Nie wiem
  • REKLAMA
  • #10 17703015
    adamjk
    Poziom 28  
    mcmaklin napisał:
    Rozumiem ze musze OBRAZ DYSKU i do tego BOOTOWALNY USB?

Tak.
  • #11 17703393
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Czy musze - mogę jakoś testować opcje przywracania? Nie mam drugiego dysku M2 SSD - jak mam to zrobić ?
    Doprecyzuję pytanie, jak mam sprawdzic czy to co przygotowalem na pewno jest bootowalne nie dotykając mojego jedynego systemowego dysku M2. I czy z tego ruszy system. Jest to płyta SuperMicro X10SDV-4C-TLN4F

Chciałbym jeszcze coś takiego sprawdzić na systemie Surface3, tez zrobic backup bootowalny. Jak wtedy mam to przeprowadzic, przecież nie wydłubię dysku z niego.
    Czy w obu przypadkach muszę zdobyc jakis trzeci dysk i na niego przegrac system, bootując wczesniej z USB?

2. I najwazniejsze - jak zrobic zeby docelowo tenze wlasnie nowy dysk był bootowalny, żebym już więcej nie musial wkladac pendriva USB
  • #12 17703915
    adamjk
    Poziom 28  
    Ręce mi opadły. Mimo spróbuję ostatni raz.
    1. Bootowalny pendrive z AOMEI Backupper,
    2. Z niego uruchamiasz komputer,
    3. Wybierasz Backup, a następnie co chcesz zbackupować (system, dysk, partycje, pliki itd.
    4. Wybierasz docelowe miejsce backupu, np. dysk USB i ewntualnie rodzaj backupu,
    5. Jeśli masz program zainstalowany na dysku systemowym, to możesz dokonać tego bez pendrive'a,
    6. Jeśli chcesz przywrócić z backupu system lub dysk systemowy, to chyba logiczne, że nie przywrócisz tego z poziomu uruchomionego systemu i wtedy musisz wykorzystać bootowalny pendrive,
    7, Masz HDD 6 TB, wystarczy z zapasem na wszystkie backupy,
    8. Nie ma backupów bootowalnych, na bootowalnym pendrivie możesz tylko zapisać backup (choć to nienajlepsze rozwiązanie),
    9. Jeśli zrobisz bootowalny HDD (nie próbowałem), to czemu nie. Wygodniej chyba jednak schować do kieszeni pendrive niż HDD 6 TB.
  • #13 17704297
    mcmaklin
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję - wszystko zrozumialem prócz jednego. Musialbym jakoś przetestowac a nie mam jak na ten czas

Jjesli dysk systemowy padnie, odpalam komp z czegos co nazywa się bootable media (niestety nie wiem który, bo program daje do wyboru stworzenie: Linux-create a bootable disk based on a Linux kernel, albo Windows PE bootable system. Domyslam się ze to drugie. I ze po odpaleniu z tego pendriva program się spyta który backup przywrocic. Zalozmy ze wybieram mu nowiusienki dysk, i tylko teraz czy on zrobi że ten dysk będzie bootowalny?

Niestety nie udalo mi sie zrobic bootowalnego pendriva.

Bootowalny backup widnowsow 10 i innych dyskow podlaczonych do tego systemu

Mały update, nie udało się zrobić Legacy ale udało się EFi Bootable Disk. Czy EFI będzie wystarczjące do systemu 64 bitowego Windows 10 Professional? Bo mam wątpliwości
  • #14 17704426
    adamjk
    Poziom 28  
    Legacy czy EFI to zależy od BIOSu, a nie od systemu operacyjnego. Masz UEFI BIOS, więc wszystko jest w porządku.
    Wszystkie twoje wątpliwości są wyjaśnione na stronach supportu AOMEI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje niezawodnego rozwiązania do tworzenia bootowalnych kopii zapasowych systemu Windows 10 na komputerze SuperMicroPC z dyskiem SSD M.2 512 GB oraz dwoma dyskami SSD 2 TB. Wskazano kilka programów do backupu, w tym Clonezilla, EaseUS Todo Backup oraz AOMEI Backupper, które oferują możliwość tworzenia bootowalnych nośników. Użytkownik zadaje pytania dotyczące procedury przywracania systemu oraz testowania bootowalności kopii zapasowej bez uszkodzenia głównego dysku. Wskazano, że dla systemu UEFI odpowiedni jest bootowalny dysk EFI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA