logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zabezpieczyć W10 przed awarią boot sektora? Szukam narzędzi.

MM2X 02 Kwi 2024 11:15 1014 14
REKLAMA
  • #1 21028876
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Komputer odmówił posłuszeństwa:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4045756.html
    Zaznaczam na początku, że ten temat nie dotyczy sprawy jw., natomiast przyszłości w kwestii odzyskania systemu.
    Posiadałem dysk odzyskiwania systemu W10/pendrive zrobiony na komputerze stacjonarnym, dysk ratunkowy popełniony Acronisem/pendrive i płyta DVD, zestaw narzędziowy pod Linuxem a mimo to nic nie zadziałało :( .

Gorąca prośba:
    Proszę o wskazanie jak się zabezpieczyć na przyszłość w przypadku, kiedy padnie boot sektor systemu W10. Nie chodzi mi o kopię/klon dysku/partycji a narzędzie do uruchomienia komputera tak na cito...
    Nie chcę ryby ;) a jedynie wędkę, może podlinkowanie praktycznego artykułu, tematu w tym zakresie przez biegłych w materii odzyskiwania utraconych plików/danych. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21029170
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Np. możesz używać do tego -> AOMEI Backupper
  • #3 21029390
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    Np. możesz używać do tego -> AOMEI Backupper

Dzięki, jeśli dobrze interpretuję to on tworzy kopię bezpieczeństwa systemu operacyjnego, dysku twardego lub dowolnej, utworzonej partycji a to wiąże się z tworzeniem dużych plików ratunkowych/pomocowych chyba, że się mylę. Na chwilę obecną mam Acronisa ale jak się okazuje dysk ratunkowy/pendrive działa w ten sposób, że przekierowuje do utworzonej kopii bezpieczeństwa na dysku, której jak się okazuje nie miałem.

Czyli AOMEI niejako koreluje z tym co stosuję do tej pory tj. klonowanie dysku systemowego 1:1. Myślałem, że są narzędzia, które działają w ten sposób, że załadowanie do pendrive tylko z jego pomocą potrafią uruchomić start systemu, nie potrzebując "niczego z zewnątrz".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21029662
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Windows to go na pendrive. Mam taki zrobiony z Windows 10. Poza tym, że na USB 2.0 to masakra, poniżej 4GB RAM podwójna masakra, to działa jak pełnoprawny Windows, nie jakaś wydmuszka live cd. O dziwo odpala się bez blue screen na orzerizbym sprzęcie choć zwykle wymaga restartu przy pierwszym uruchomieniu na innym komputerze.
    A jeszcze prościej i za free -Linux, jakaś ogólnoużytkowa dystrybucja. Tu live cd w większości przypadków to w pełni działający system.
  • REKLAMA
  • #5 21029926
    MM2X
    Poziom 26  
    helmud7543 napisał:
    Windows to go na pendrive.

Czy ja to dobrze rozumiem, to jest jakby przenośny kieszonkowy windows, który mogę używać na różnym sprzęcie?, tutaj nie ma żadnych funkcji naprawczych/rozruchowych do uszkodzonego systemu chyba, że się mylę.
    helmud7543 napisał:
    A jeszcze prościej i za free -Linux, jakaś ogólnoużytkowa dystrybucja

Uruchomiłem na tej uszkodzonej partycji Ubutu ale tam są podstawowe narzędzia, które nie pomagają na chory boot sector.
  • Pomocny post
    #6 21030178
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    MM2X napisał:

Czy ja to dobrze rozumiem, to jest jakby przenośny kieszonkowy windows, który mogę używać na różnym sprzęcie?, tutaj nie ma żadnych funkcji naprawczych/rozruchowych do uszkodzonego systemu chyba, że się mylę.

Tak, kieszonkowy Windows. 10 ogólnie dobrze sobie radzi z przekładkami. Idzie na Athlonie X2 z 2008 r., przekładasz do kompa z Core i5 szóstej generacji i tak samo idzie - jeden restart pomiędzy.
    Nie, nie ma ekstra narzędzi - są takie jakie sobie zainstalujesz.
  • Pomocny post
    #7 21030359
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Nie ma uniwersalnego rozwiązania, bo nie możesz z góry przewidzieć, jaka usterka i jaki problem Cię dotknie, ani co zostanie uszkodzone. Wychodzisz z założenia, że uszkodzeniu ulegnie sektor rozruchowy, ale równie dobrze może Ci się uszkodzić cokolwiek innego. Dlatego widzę tu dwa wyjścia:
    1/ - kopia zapasowa, z jakiej sobie w razie czego wszystko przywrócisz - przetestuj jej sprawność i dbaj o aktualność,
    2/ - naucz się struktur logicznych, by w razie czego umieć je zdiagnozować, znaleźć i naprawić uszkodzenie - wtedy do tego wystarczy Ci hex-edytor, ale nie uchroni Cię to w przypadku fizycznej awarii nośnika.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21030380
    MM2X
    Poziom 26  
    kaleron napisał:
    1/ - kopia zapasowa, z jakiej sobie w razie czego wszystko przywrócisz - przetestuj jej sprawność i dbaj o aktualność,

Do tej pory robię klon dysku, co jakiś czas go odnawiając. Kopia zapasowa ( zapewne przyrostowa ) raczej nie pomoże w naprawie startu systemu ale na pewno uchroni dane i pozwoli je przywrócić. Ostatnio robiłem tak kilkanaście lat temu chyba za pomocą Norton/Ghost ale nigdy nie skorzystałem z backupu.
    kaleron napisał:
    2/ - naucz się struktur logicznych, by w razie czego umieć je zdiagnozować, znaleźć i naprawić uszkodzenie

Masz na myśli edycję/odczyt zapisów cmd?
    kaleron napisał:
    wtedy do tego wystarczy Ci hex-edytor, ale nie uchroni Cię to w przypadku fizycznej awarii nośnika.

To wiadomo, w takim przypadku nawet różaniec nie pomoże ;)

A co sądzicie o programie Aseus Partition Master (ew. pokrewne ) właśnie z jego pomocą spec przywrócił mi do życia komputer o którym piszę w # 1.
  • Pomocny post
    #9 21030419
    kaleron

MM2X napisał:
    Masz na myśli edycję/odczyt zapisów cmd?
    - bardziej myślałem o hex-edytorze, ale cmd też się przydaje.
    MM2X napisał:
    w takim przypadku nawet różaniec nie pomoże
    - kadzidło też nie, ale wiedza techniczna już często tak.
    MM2X napisał:
    co sądzicie o programie
    - dobór narzędzi powinien być wynikiem wcześniejszej diagnostyki. Tak, można próbować różnych narzędzi "na pałę" licząc, że któreś pomoże, ale działając na oślep bez diagnostyki można też sobie zaszkodzić.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • Pomocny post
    #10 21030469
    pidar
    Poziom 43  
    kaleron napisał:
    dobór narzędzi powinien być wynikiem wcześniejszej diagnostyki. Tak, można próbować różnych narzędzi "na pałę" licząc, że któreś pomoże, ale działając na oślep bez diagnostyki można też sobie zaszkodzić.

Tak zgadzam się z powyższą wypowiedzią.
    Każdy ma jakieś doświadczenie z awarią systemu i stosuje różne "triki".
    Jeden ze znajomych z uporem wmawia mi, aby to używać-> Boot-Repair-Disk
    Więc każdy powinien stosować takie narzędzia, które zna i wie dokładnie, co one potrafią wykonać za nas.
  • #11 21030539
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    jeden ze znajomych z uporem wmawia mi, aby to używać-> Boot-Repair-Disk

Zaczynam przygodę z BRD ;)
    https://sourceforge.net/p/boot-repair/home/pl/
    pidar napisał:
    Więc każdy powinien stosować takie narzędzia, które zna

Muszę odszukać, bo gdzieś zapodział mi się Elemantarz ;)

Na Ubutu zainstalowałem Boot_Rapair_Disk poleceniem:
    Sudo add-apt- (...)boot -repair, potem sudo apt install (...) boot-repair i efekt tego jest następujący:

Default repair of the boot repair would not act MBR.
    Addtional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s win-legacy-basic-fix
    Naprawa rozruchu nie będzie działać na MBR, wskazana dodatkowa naprawa, czy jakoś tak ;) .

Jeśli dobrze pamiętam jak nie startował komputer to wśród różnych sugestii było info "cmd" -> aby przekonwertować MBR na GPT, biłem się z myślami, czy to ruszać ale na innym forum przestrzegali, jak ktoś do końca nie czai bazy to dysk pójdzie na złom.
    Jeśli teraz normalnie startuje powinienem coś robić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21030620
    pidar
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    Zaczynam przygodę z BRD
    https://sourceforge.net/p/boot-repair/home/pl/
    pidar napisał:
    Więc każdy powinien stosować takie narzędzia, które zna

Muszę odszukać, bo gdzieś zapodział mi się Elemantarz

To jest tak "durne" narzędzie typu "uda się lub nie uda!".

• #13 21030669
    MM2X
    Poziom 26  
    pidar napisał:
    MM2X napisał:

To jest tak "durne" narzędzie typu "uda się lub nie uda!".

Oki :), zatem spróbuję rozebrać ten zapodany filmik, trochę to potrwa --> translate ;)

Czy z tym trzeba coś robić? :
    Default repair of the boot repair would not act MBR.
    Addtional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s win-legacy-basic-fix
  • Pomocny post
    #14 21030683
    kaleron

Pamiętaj, że każde zautomatyzowane narzędzie wykonujące niekontrolowane operacje wiąże się z ryzykiem nie tylko nienaprawienia uszkodzenia, ale też z ryzykiem spowodowania uszkodzeń wtórnych.
    Przed takimi próbami naprawy zawsze wyłączaj obsługę funkcji TRIM, bo czasem okazuje się, że jedyne, co po takiej operacji działa bez zarzutu, to własnie TRIM i dane znikają nie tylko z SSD, ale też z SMR. A w przypadku nowych dysków masz znacznie większe szanse na to, że ma SMR, niż ze go nie ma.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 21066783
    MM2X
    Poziom 26  
    Odstawiłem myśl, że program ( zautomatyzowane narzędzie wykonujące niekontrolowane operacje, - za @kaleron ) to antidotum na uszkodzenia boot sektora.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczenia systemu Windows 10 przed awarią boot sektora. Użytkownicy sugerują różne narzędzia, takie jak AOMEI Backupper, które umożliwiają tworzenie kopii zapasowych, oraz Boot-Repair-Disk, które mogą pomóc w naprawie rozruchu. Wspomniano również o możliwości stworzenia przenośnego systemu Windows 10 na pendrive, co pozwala na uruchomienie systemu na różnych komputerach. Użytkownicy podkreślają, że nie ma uniwersalnego rozwiązania na problemy z boot sektorem, a kluczowe jest posiadanie aktualnych kopii zapasowych oraz znajomość narzędzi diagnostycznych. Wskazano na ryzyko związane z automatycznymi narzędziami naprawczymi, które mogą prowadzić do dodatkowych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA