logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę legalnie sprzedać lampkę LED we własnoręcznie wykonanej obudowie?

TheBakerMan 15 Sty 2019 08:12 1386 3
  • #1 17701993
    TheBakerMan
    Poziom 2  
    Witam,
    przeszukuję internet w poszukiwaniu odpowiedzi - czy mogę sprzedawać bez badań EMC/certyfikatu CE zakupioną od chińczyka lampkę LED w mojej obudowie? Nie chcę ingerować w elektronikę, chcę tylko wykonać nową obudowę. Lampka składa się z kilku ledów zasilana 3 paluszkami 1,5v. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #2 17702092
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 297
    Możesz sprzedawać, ale to Ty musisz wystawić deklarację CE. Nie musisz robić badań, jeśli uważasz, że produkt spełnia wymogi obowiązujących norm. Problem byłby, kiedy ktoś Ci udowodni, że nie spełniasz norm, których spełnienie deklarujesz. Wtedy możesz dostać nakaz wycofania z rynku wszystkich produktów, co może być kosztowne i uciążliwe.
    W przypadku lampki LED zasilanej bateryjkami mało prawdopodobne by były problemy z EMC (chyba, że w środku jest bardzo nieudolnie poskładana przetwornica).
  • #3 17702125
    TheBakerMan
    Poziom 2  
    chudybyk napisał:
    Możesz sprzedawać, ale to Ty musisz wystawić deklarację CE. Nie musisz robić badań, jeśli uważasz, że produkt spełnia wymogi obowiązujących norm. Problem byłby, kiedy ktoś Ci udowodni, że nie spełniasz norm, których spełnienie deklarujesz. Wtedy możesz dostać nakaz wycofania z rynku wszystkich produktów, co może być kosztowne i uciążliwe.
    W przypadku lampki LED zasilanej bateryjkami mało prawdopodobne by były problemy z EMC (chyba, że w środku jest bardzo nieudolnie poskładana przetwornica).

Dzięki za odpowiedź. Może mógłbym sprzedawać produkt jako dwa osobne elementy - obudowa wykonana przeze mnie i lampka led nie mojej produkcji. Nie wiem czy ludzie stosują takie praktyki jako dodatkowe zabezpieczenie na ewentualne problemy?
  • #4 17702142
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 297
    Nie ma sensu sprzedawać dwóch elementów, bo jako importer, tak czy inaczej, musisz wystawić deklarację. I to Ty odpowiadasz za jej "prawdomówność".
    Nawet gdybyś nakłonił Chińczyka, czy inną firmę spoza UE by wystawiła taką deklarację, to importer ciągle jest zobowiązany ją wystawić ponownie i wziąć na siebie ewentualne konsekwencje.
REKLAMA