logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FA741 - Dym z końcówek mocy przy zwiększaniu głośności

TOMEEK85 19 Sty 2019 06:48 738 5
REKLAMA
  • #1 17712163
    TOMEEK85
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam. Mam problem z tym wzmacniaczem. Był po zalaniu. Wszystko wyczyszczone izoptopanolem i osuszone. Trafił do mnie z przepalonym bezpiecznikiem i uszkodzonymi tranzystorami końcowymi w jednym kanale oraz dwa tranzystory sterujące. Przy próbie uruchomienia 2 kanału dym z końcówek były sprawne. Zamówiłem nowe i kilka tranzystorów sterujących i rezystory. Po wymianie wszystkiego prąd spoczynkowym na 6mA wszystkie napięcia zgodne ze schematem. Wzmacniacz grał czysto do pewnej mocy. Przy podkręceniu delikatnie głośniej dym z końcówek. Tak damo prawy i lewy kanał. Może jakieś podpowiedz gdzie szukać winowajcy. Może przedwzmacniacz wzbudza końcówki ?? [/table]
    Załączniki:
    • philips_fa741_fa761_00_sm.pdf (13.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17712208
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Wzmacniacz uruchamiaj przez żarówkę po pierwotnej stronie trafa. Tranzystory jakie kupiłeś? Z jakiego źródła? To mogły być podróbki niestety.
  • REKLAMA
  • #3 17712232
    TOMEEK85
    Poziom 11  
    Tez o tym myślałem kupowałem na Allegro dwa razy od tego samego sprzedawcy.

Dodano po 12 [godziny] 6 [minuty]:

Zobaczę jak będzie na tranzystorach z innego źródła. Mam jeszcze pytanie odnośnie prądu spoczynkowego. Ustawiam prąd z dołączonymi głośnikami i zwartym do masy wejściem na 6mV. Po podłączeniu głośników napiecie wzrasta do 7mV. Po podaniu sygnału powyżej 300mV dym. Jaki jest maksymalny prąd dla tych końcówek??
  • REKLAMA
  • #4 17716083
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    Rozbij sobie te spalone tranzystory młotkiem i sprawdź jakiej wielkości jest struktura wewnątrz. Jeśli tranzystor jest dobrej jakości powinna mieć rozmiar minimum 3x3mm.
    Od tego trzeba zacząć ponieważ jeśli tranzystory są marnej jakości to zawsze się będą palić a Ty będziesz szukał nie wiadomo czego.

Dodano po 1 [minuty]:

TOMEEK85 napisał:
    Po podłączeniu głośników napiecie wzrasta do 7mV.

Wzrasta ponieważ napięcie stałe na wyjściu jest niezerowe.
  • REKLAMA
  • #5 17717571
    TOMEEK85
    Poziom 11  
    Philips FA741 - Dym z końcówek mocy przy zwiększaniu głośności Philips FA741 - Dym z końcówek mocy przy zwiększaniu głośności Philips FA741 - Dym z końcówek mocy przy zwiększaniu głośności
    Tak wyglądają tranzystory.
  • #6 17717674
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    Struktury w tych tranzystorach nie są jakieś beznadziejnie małe ale nie są to z pewnością dokładne kopie tranzystorów Philipsa. Jeśli masz jeszcze te oryginalne spalone to będziesz mógł je porównać.
    Wielkość tych struktur nie pozwala na odrzucenie tych tranzystorów jako beznadziejne ale nie można też z całą pewnością stwierdzić że to nie wina tych tranzystorów.
    Jeśli w sąsiednim kanale są oryginalne tranzystory, to przekładając je do kanału uszkodzonego byłoby możliwe sprawdzenie czy kanał ten uszkadza się z winy tranzystorów czy z innego powodu.
REKLAMA