logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aristone T2 LLS problem z ciepłą wodą, ogrzewanie ok

borowqamarek 19 Sty 2019 17:56 924 9
REKLAMA
  • #1 17713456
    borowqamarek
    Poziom 10  
    Szukałem dość długo i nic podobnego nie znalazłem więc postanowiłem opisać może ktoś pomoże, jest sobota jutro niedziela a servis dopiero na srodę!!!!

Przypadek jest następujący:

Po odkręceniu kurka w kranie z ciepłą wodą (piec na ogrzewaniu działa ok) jest chwilkę ciśnienie wody normalne po jakieś sekundzie spada i woda leci ciurkiem, oczywiście gorąca. Stało się to jak odkręciłem zaworek do czyszczenia na wejsciu zimnej wody.
    Powiem że wcześniej z tą ciepłą wodą szału nie było ale można się było jakoś wykąpać teraz jest mały problem bo woda leci małym strumieniem.
    po zakręceniu kurka z ciepłą wodą słychać jakby coś się napełniało w kotle i wskazówka na zegarze ciśnienia podskakuje i wraca na swoje położenie. potem jest to samo czyli po odkreceniu wody ciśnienie ciepłej wody jest chwilkę ok i włącza się piec ale po 2 sekundach leci naprawdę słabo.
    Zimna woda leci ok.
    napiszę co zrobiłem:
    wyczyściłem filtr na wlocie wody,
    wyczyściłem filtr w układzie ogrzewania,
    wyczyściłem wymiennik z nagaru na zewnątrz,
    dobiłem powietrze do zbiornika z tyłu bo było tylko 1bar (do 1,5)

może jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 17713764
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Sprawdź czy zakręciłeś zawór dopuszczający wodę do kotła w prawą stronę do oporu.
  • REKLAMA
  • #3 17713827
    borowqamarek
    Poziom 10  
    Zawór zakręcony. Woda działa tak jakby się napelnial jakiś pojemnik i przy rozkrecaniu cieplej wody leci chwilkę normalnie. Potem mocno zwalnia
  • Pomocny post
    #4 17714067
    serwisszulborski.pl
    Jeżeli woda po odkręceniu zwalnia to musi być nie w pełni otwarta albo masz awarię nagrzewnicy. (odgłos przelewania wody).
  • REKLAMA
  • #5 17714130
    borowqamarek
    Poziom 10  
    awaria nagrzewnicy??? Jak to sprawdzić???
    Ale czy nagrzewnica to nie to samo co wymiennik? skoro ogrzewanie działa na tej samej co ciepła woda?

chyba że są inne węże w srodku?

wpadłem na taki pomysł:
    Jakby zamknąć wodę i otworzyć zawór z filtrem pod kotłem, odkręcić czujnik po lewej stronie chyba jest to czujnik ciepłej wody, i w te dwa otworki zrobić układ z płynem do czyszczenia (ocet???) kamienia, bo jak się domyślam to ta nagrzewnica czy wymiennik jest przytkany.
  • #6 17714553
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Sprawdź ten zawór który odkręciłeś do czyszczenia bo to wygląda tak jakby był skręcony i ledwo przepuszczał a później się wymiennik napełnia jak zakręcisz wodę. Dlaczego dopuściłeś ciśnienie w naczyniu wzbiorczym do 1.5 bara? Obliczałeś wymagane ciśnienie czy to widzimisie?
  • #7 17715531
    borowqamarek
    Poziom 10  
    zaworu nie ruszałem bo coś podcieka jak sie go rusza, wyłączałem wodę przy zegarze więc zawór jest w 100% otwarty na max, zreszta sprawdzałem jak czyściłem, może to jest wina zaworu bimetalicznego????
    Bo jak wyczytałem tutaj na forum gdzieś że nie ma trójdrożnego tylko ten bimetaliczny i może to on coś nie otwiera/zamyka.
    Domyślam się że jezeli miałbym nagrzewnice walniętą to i ogrzewanie by nie działało jak należy??

Dodano po 10 [godziny] 25 [minuty]:

No i tknęło mnie żeby ten zawór wyjąć i wyczyścić!!!!
    Kurrr...... w ogóle woda nie leci jaki ????

nie mam w ogóle ciepłej wody!!!!
  • #8 17717513
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    O czym Ty w ogóle piszesz. Jaki zawór trójdrogowy? Nie masz wody to znaczy, że nie masz wody. Zawór trójdrogowy jest odpowiedzialny za rozdział wody kotłowej między kaloryferami a wymiennikiem płytowym. Możesz mieć wymiennik płytowy zawalony ewentualnie od strony cwu ale raczej nie aż tak żeby nic nie leciało (poza tym raczej zabrudzona jest strona grzejna). Raz piszesz że sprawdziłeś zawór jak czyściłeś a raz, że go nie ruszałeś bo cieknie - absurd goni absurd.
  • REKLAMA
  • #9 17721756
    serwisszulborski.pl
    Ariston T2 to bitermik, bez zaworu 3D i bez wymiennika płytowego. Nagrzewnica w nagrzewnicy. W trakcie grzania cw gaz pali pompa c.o. stoi. Sygnał grzania c.w. idzie z czujnika przepływu, NTC nadzoruje i podaje dla elektroniki odczyt a ta otwiera -modeluje gazem i zamyka.
  • #10 17727968
    borowqamarek
    Poziom 10  
    Na chwilę obecną diagnoza jest taka, że zapchana wężownica!

plan następujący bo ogrzewanie działa a zimno jest więc chciałbym to załatwić bez demontażu wężownicy!
    zrobilem tak!
    kroki:
    1. Wykręciłem i wyczyściłem czujnik przepływu, który znajduję się przy zaworze wody na dole obok pompy,
    2. wkręciłem tam kolanko zakończone montowaniem na rurkę, i podłączyłem rurkę chyba 12
    3. wykręciłem na górze po lewej stronie nagrzewnicy czujnik i wkręciłem tam rurkę nagwintowaną (gwint 10) zakończoną rurką rozm 10 i podłączoną do pojemnijka ogrodowego podciśnieniowego (zraszacz do podlewania , taki co się pompuje od góry ręcznie i wytwarza tym sposobem ciśnienie wewnątrz)
    4. wlałem ocet, kamiks rozpuszczony w gorącej wodzie - 0,5 octu + 0,5 litra gorącej wody z kamiksem)
    5. 5 razy przeleciałem tak układ z włączonym na 2 minuty ogrzewaniem i tym roztworem w srodku, zawsze wylewając to co wyleci z obiegu!!! (za 3 razem podłączyłem czujnik przepływu coby wypłukać ten syf co spływał - zielony syf i kamień , piasek i h.... wie co jeszcze tam było!!!
    6. podłączyłem po wszystkim co było rozebrane i włączyłem piec!!!
    DZIAŁA, nie na 100% przepływu ciepłej wody ale jakieś 60, co i tak było sukcesem bo w ogóle nic nie leciało!!!!

wymontowanie nagrzewnicy i tak jest konieczne ponieważ trzebaby było ją wyczyścić innymi środkami, których nie mam a poza tym musze zmienic piec a to wszystko było tylko zrobione na chwilę, dokładnie do kwietnia może maja!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciepłą wodą w piecu Ariston T2 LLS, gdzie po odkręceniu kurka ciśnienie wody spada, a strumień wody jest słaby. Problem pojawił się po odkręceniu zaworu do czyszczenia zimnej wody. Użytkownik sprawdził zawory i filtry, ale nie udało się rozwiązać problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane awarią nagrzewnicy lub zanieczyszczeniem wężownicy. Użytkownik planuje użyć octu do czyszczenia układu, aby usunąć ewentualne zatory.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA