logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synchronizacja partycji dwóch komputerów przez NAS

tomekflak 21 Sty 2019 18:31 768 3
REKLAMA
  • #1 17718941
    tomekflak
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Cześć,
    Obecnie w firmie wykorzystuje dwa komputery - jeden laptop i stacjonarny. Oba mają zsynchronizowane partycje oprogramowaniem - jeśli na którymś z komputerów zmienię zawartość lub edytuje plik, na drugim automatycznie zostanie to zaktualizowane po podłączeniu do WIFI.
    Jest to trochę męczące rozwiązanie, gdyż muszę być w pobliżu WIFI i mieć włączone oba komputery na raz, żeby się zsynchronizowały (Internet nie wchodzi w grę, bo mam limity transferu). Pytanie moje brzmi: Czy jeśli zakupię serwer NAS (np ten: D-Link Serwer NAS DNS-320L) to czy w gre będzie wchodzić synchronizacja dwóch partycji z NASem jako punkt wymiany?

Jeśli to ciężkie rozwiązanie to jestem w stanie korzystać po prostu z jednej partycji na serwerze NAS logując się z obu komputerów do niego, jednak czy takie rozwiązanie będzie działać z zadowalającą prędkością? Chodzi mi o łatwość i szybkość dostępu do plików na serwerze (edytuje duże pliki graficzne).

Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 17725284
    lufex
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Jaka sieć? jakie pliki Autocad? router? masa pytań?

Dodano po 8 [minuty]:

Archicad Teamwork? klucze fizyczne lub licencja wielostanowiskowa, ale bez serwera?, idzie to zrobić ale nie polecam. MAC OS ale... jak kto lubi.
  • REKLAMA
  • #3 17725580
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    tomekflak napisał:
    Pytanie moje brzmi: Czy jeśli zakupię serwer NAS (np ten: D-Link Serwer NAS DNS-320L) to czy w gre będzie wchodzić synchronizacja dwóch partycji z NASem jako punkt wymiany?

Tak, pod warunkiem, że owe oprogramowanie będzie zainstalowane na serwerze a komputery będą tylko stacjami klienckimi.
    tomekflak napisał:
    Jeśli to ciężkie rozwiązanie to jestem w stanie korzystać po prostu z jednej partycji na serwerze NAS logując się z obu komputerów do niego, jednak czy takie rozwiązanie będzie działać z zadowalającą prędkością? Chodzi mi o łatwość i szybkość dostępu do plików na serwerze (edytuje duże pliki graficzne).

Więc taką zabawkę jak ten DLink sobie daruj, na tym to filmy można sobie obejrzeć.
    Tu potrzeba serwera pokroju Synology DS718+ i w górę + do tego dyski SSD 2 sztuki na zrobienie RAID-a.
  • #4 17725660
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    Żaden znany mi domowy NAS nie obsługuje bezpośrednich operacji dyskowych na blokach poprzez SMB. Wszystkie obsługują tylko operacje na plikach, a to jest mało wydajne. Każdy plik musi być najpierw skopiowany na stację roboczą, obrobiony i znowu skopiowany na NAS (oczywiście w tle). Wydajne rozwiązanie startuje od 10k :-).
    Natomiast pomysł z synchronizacją partycji poprzez NAS jest jak najbardziej OK, ale ma parę ograniczeń:
    1. Tak max kilkadziesiąt plików do sybkiej sychronizacji. Odpada przy dużej ilości plików i dużych zmianach.
    2. Przy dużej ilości plików (setki, tysiące) trzeba tworzyć kilka zadań (synchronizacja "na już" i "niech leci w tle".
    3. Tego laptopa, czy PC i tak musisz na chwilę włączyć aby się zsynchronizować.
    4. Jak zapomnisz o synchronizacji na koniec pracy, to na drugim urządzeniu będziesz miał nieaktualne dane.
    5. Konieczność ręcznego zarządzania plikami, które zostały jednocześnie zmienione na PC i laptopie.

Zanim został zakupiony serwer plików , miałem na jednej firmie podobne rozwiązanie i działało OK. Jako oprogramowanie było używane Good Sync.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA