logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F550j/F550jk-dm151H - brak podświetlenia matrycy

kwiczek 21 Sty 2019 22:42 864 4
REKLAMA
  • #1 17719748
    kwiczek
    Poziom 10  
    Witam
    W laptopie Asus F550j przestała podświetlać matryca. Rozebrałem laptopa okazało się że taśma prowadząca od matrycy do płyty głównej się upaliła w razem z wtykiem na płycie głównej. Panowie i tutaj pytanie. Czy jest szansa jeszcze wymienić ten wtyk? Jeżeli tak czy ktoś pomógł by nakierować gdzie kupić taki konektor/wtyk. wtyk 30 pinowy, oznaczenie przy nim na płycie głównej to j4501. Oznaczenia płyty głownej x550jd rev. 2.0 Załączam zdj do oceny
    Asus F550j/F550jk-dm151H - brak podświetlenia matrycy Asus F550j/F550jk-dm151H - brak podświetlenia matrycy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17719864
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Generalnie z wymianą, jeśli masz czym i trochę umiejętności, to nie powinno być problemu. Ze zdobyciem części też nie powinno być trudno. Taki konektor był wykorzystywany w wielu płytach. Trzeba poszukać uszkodzonej i kupić. Koszt nie powinien być większy jak 30 zł.
    Większym problemem będą natomiast ścieżki. Dodatkowo przyjrzyj się prawej stronie tego gniazda patrząc na zdjęcie. Jest wielce prawdopodobne, że to są ślady po zalaniu. Ciekawe czy tylko tu.

Na początek weź HA, wylutuj stary konektor, i obejrzyj dokładnie ścieżki. Będziesz wiedział, czy są do naprawienia i czy warto w ogóle szukać części zamiennych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17719875
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Ścieżki da się odtworzyć. Jest boardview do tej płyty.
    To dość częsta usterka.
  • #5 17719888
    kwiczek
    Poziom 10  
    Zgadza się, podejrzewam właśnie że mógł być delikatnie zalany. Ale raczej tylko w tym miejscu woda się dostała, przejrzałem płytke i nigdzie indziej dopatrzyć się śladów zalania nie mogę. A laptop działa bez zarzutu jak dam go pod monitor przez hdmi. Jeśli chodzi o zabieranie się za to to raczej będę szukał fachowca do tego na forum, bo raczej temat mnie przerasta.
REKLAMA