logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własna działalność prowadzona w Polsce oraz za granicą

Hosiek3210xD 23 Sty 2019 23:25 663 1
  • #1 17725337
    Hosiek3210xD
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Być może kilka osób mnie już kojarzy. Odkąd mam 14 lat mieszkam w Austrii gdzie skończyłem zawód "Elektro Technik". W zawodzie pracuje odkąd ukończyłem Technikum czyli jakies 4 lata. Pracuje, (a własciwie pracowałem gdyż zwalniam sie z końcem miesiąca) w firmie budowlanej gdzie robie instalacje budynków jednorodzinnych, bloków od przyłącza do całkowitej instalacji, w skład wchodziły systemy KNX, alarmowe, domofony i wideodomofony, satelita satelitarna, sieci LAN, antypozarowe, oddymiajace oraz jakies tam remonty oraz serwisy dla stalych klientow firmy.

Moje swiadectwo w Austrii całkowicie pozwala mi na wykonywanie takich prac bez koniecznosci odnawiania co 5 lat Świadectwa Kwalifikacyjnego.
    Moge wykonywać również pomiary po zakończonej instalacji. Jednak aby wykonywac już zatwierdzenia tych pomiarów, coś typu SK G1 "D" potrzebne jest wyższe wykształcenie, choćby takie które uprawnia do założenia takiej firmy.

Ale do rzeczy... Postanowiłem wźiąć interes w swoje ręce i założyć własną działaność wykonującą usługi elektryczne gdyż mam już sporo doświadczenia, jak i nowe systemy nie sprawiają mi żadnych trudności, być moze też przez spore hobbistyczne zaintresowanie Programowaniem.

Dlaczego pisze tutaj o tym? Gdyż jednak tą Działalność chciałbym otworzyć własnie w Polsce, lecz wykonywać usługi jednocześnie w dwóch Państwach. Jako iż zwalniam się z mojej obecnej firmy, mogę przejąć dotychczas wykonywane prace jako zlecenie dla mojej nowej firmy. Dodatkowo posiadam dużo znajomości które umożliwią mi tutaj kilka dobrych zleceń. Lecz końcowym efektem chciałbym przejmować więcej zleceń w Polsce i może po czasie już tam zostać na stałe.

W związku z tymi planami chciałbym zadać kilka pytań, a może otrzymać kilka rad, w jaki najlepszy sposób do tego dążyć.

1. Z tego co wiem, założenie Działalności Gospodarczej usług elektrycznych to nic innego jak "Złożenie wniosku o opodatkowanie" oraz póżniej "Uzyskanie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej". Czy nie myle sie w tej kwestii?

2. Jakie opodatkowanie najlepiej wybrać wykonując tego typu usługi? Wyczytałem gdzieś że dobrym rozwiązaniem jest Karta Podatkowa, lecz chyba nie moge wykonywać zleceń za granicą w takim przypadku. Co więc wybrać?

3. Czy konieczne jest zdobycie ŚK G1 "E" “2. Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV.” oraz
    “10. Aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji: sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w pkt. 1-9.” ? Poniżej zamieszczam zdjęcie z kreatora zakładania firmy

Własna działalność prowadzona w Polsce oraz za granicą

4. Rozumiem że Świadectwo G1 "D" uprawnia mnie do zatwierdzenia poprawnosci instalacji, tak? W jaki sposób to wygląda, Pomiary mają być podbite pieczątką firmy, podpisem osoby uprawnionej? Gdzieś dalej przekazane?

5. W jaki sposób wygląda przyłącz i ogólnie zaświadczenia o ubieganie sie o to? Podpis lub numer Świadectwa osoby z "D" wystarcza przy małych domkach jednorodzinnych? Kiedy potrzebny jest ktoś z UB? W razie czego mam osobe która posiada uprawnienia budowlane lecz wolalbym dokladnie dowiedzieć się jak to przebiega i czy w każdym przypadku jest ktoś taki potrzebny.

Chyba narazie to najważniejsze pytania na które chciałbym znać odpowiedź i dziękuje za każde wyrażone zdanie.
  • #2 18293643
    Piterkas11
    Poziom 2  
    Mam nadzieję, że któraś z odpowiedzi się jeszcze przyda.

Ad. 1 Nie mylisz się, po wpisie do ewidencji działalności gospodarczych możesz przyjmować i realizować zlecenia. Jeśli posiadasz aktualne uprawnienia, rzecz jasna.

Ad. 2 Jeśli szacujesz, że będziesz miał duże koszty prowadzenia działalności (zwłaszcza na początku takie jak. zakup sprzętu i materiałów, samochodu itp.) to książka przychodów i rozchodów, natomiast jeśli np. większość już posiadasz i chcesz tylko się zarejestrować, aby móc przyjmować zlecenia to ryczałt może być dobrym rozwiązaniem.

Ad. 3 Wszystko zależy od tego, kto będzie Twoim klientem. Jeśli będą to zlecenia od Placówek Użyteczności Publicznej, Gmin, Miast itp. to zapomnij o wygranym przetargu czy zleceniu bez stosownego Świadectwa Kwalifikacji. Nawet jeśli prawnie nie ma wymogu, każdy zleceniodawca chce mieć wykonawcę z uprawnieniami. Pomyśl też o Dozorze, bo bez niego nie podpiszesz protokołu zdawczo-odbiorczego czy dokumentu gwarancyjnego.

Ad. 4 Tak. Prawnie nie ma wymogu, aby elektryk wykonujący zlecenie posiadał własną pieczątkę. Choć na pewno lepiej to wygląda dla klienta jak ją masz. Podpis natomiast jest niezbędny oraz nr ważnych uprawnień.

Ad. 5 Uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych bez ograniczeń uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi związanymi z obiektem budowlanym, takim jak: sieci, instalacje i urządzenia elektryczne i elektroenergetyczne, w tym kolejowe, trolejbusowe i tramwajowe sieci trakcyjne, sieci trakcyjne metra, wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi zasilania, w tym kolejowej, trolejbusowej i tramwajowej sieci trakcyjnej, sieci trakcyjne metra oraz elektrycznego ogrzewania rozjazdów.

Uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych, w ograniczonym zakresie uprawniają do projektowania obiektu budowlanego lub kierowania robotami budowlanymi przy wykonywaniu instalacji wraz z przyłączami o napięciu do 1 kV w obiektach budowlanych o kubaturze do 1000 m3.

Więc jak widzisz nie w każdym przypadku potrzebne są UB.
REKLAMA