logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są bezpieczne temperatury dla procesora pod obciążeniem?

h4n2o 24 Sty 2019 14:09 2742 11
REKLAMA
  • #1 17726287
    h4n2o
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam, miesiąc temu kupiłem nowy komputer Link . Chciałbym się dowiedzieć jak powinna wyglądać temperatura procesora w tym komputerze. W mniej wymagających grach typu Fifa dochodzi ona do 75 stopni. Gdy jest on w spoczynku temperatura waha się od 42 do 58 stopni, ale podczas renderowania wizualizacji łazienki przy opcjach renderingu ustawionych na Very High procesor pracował w temperaturze 95 stopni. Czy to nie jest dla niego szkodliwe? Rendering trwa około 35 minut a procesor cały czas utrzymuje tą wysoką temperaturę. Czy praca obciążonego procesora w takiej temperaturze to coś normalnego czy mam się czymś martwic?
  • REKLAMA
  • #2 17726329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17726342
    kolimas
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeśli umiesz to kup dobrą pastę termoprzewodzącą i nałóż cieniutką warstwę. W internecie jest sporo opisów jak to zrobić. Dobra i właściwie nałożona pasta może zdziałać cuda jeśli chodzi o temperaturę pracy procka. Lepsze chłodzenie podniesie też wydajność.
  • REKLAMA
  • #4 17726799
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Pewnie nawet dobrze chłodzenia nie docisnęli jak to w gotowcach (albo przy transporcie się poluzowało)
  • #5 17728359
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    "zasilacz BANDIT 650W 12cm lub certyfikowany SilentiumPC Elementum 450W" który model zasilacza dostałeś? nazwa zasilacza BANDIT jest adekwatna do do jego możliwości.
  • REKLAMA
  • #6 17729024
    krecik_77
    Poziom 9  
    Na zdjęciach zestawu widać badziewny stockowy wentylator, który jest prostą drogą do ugotowania procka - on jest adekwatny tylko wtedy, gdy komputer służy do wyświetlania tapety na pulpicie, a nie gdy gramy w gry obciążające procek. Pasta nałożona na niego też pozostawia wiele do życzenia, gdy chcemy z komputera mocniej skorzystać.
    Czyli -> Wentylator do procka taki, by współdziałał z wymianą powietrza w obudowie zrobioną przez wentylatorki obudowy, dobra pasta i powinno być duużo lepiej.
  • #7 17739872
    h4n2o
    Poziom 7  
    Witam po raz kolejny, dzisiaj wymieniłem pastę na procesorze. Podczas normalnego użytkowania temperatura oscyluje w granicach 33-43 stopnie. Właśnie renderuje wizualizacje i tutaj temperatura na początku wynosiła 71stopni i urosła do 84. Rendering trwał 15 minut , temperatura po 3 min dobiła do wspomnianych 84 stopni i do końca już taka się utrzymała. Czy te temperatury są już akceptowalne, a jeżeli nie to jakie temperatury powinien mieć ten procesor ? Podczas nakładania pasty miałem problem z dokręceniem wentylatora i trzy razy go dociskałem i ściągałem więc nwm czy mogło to mieć wpływ na efekt końcowy. Zastanawiam się jeszcze nad kupnem nowego wentylatora i do tego ściągnąłem na stałe boczna obudowę żeby była lepsza cyrkulacja powietrza.

Ps. komputer dostałem z zasilaczem 450W
  • Pomocny post
    #8 17739887
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    To duża temperatura jak na procesor który ma 65W TDP, jakie chłodzenie posiadasz na procesorze?
  • #9 17739896
    h4n2o
    Poziom 7  
    Odnośnie chłodzenia szczerze mówiąc to wiem tyle co napisał kolega wyżej czyli że najtańsze jakie może być. Dlatego zastanawiam się nad czymś innym. Mam jeszcze pytanie czy w takim razie podczas takiego renderingu trwającego max 20min mogę jakoś zaszkodzić procesorowi gdy ten dochodzi do 84stooni ?
  • Pomocny post
    #10 17739913
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Producent podaje że maksymalna temperatura to 95stC
    https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-2600
    Ale jak wiadomo elektronika nie lubi wysokich temperatur, teraz jest zima, jeżeli komputer nie stoi gdzieś obok grzejnika to latem ta sytuacja może się tylko pogorszyć.
  • Pomocny post
    #11 17739962
    krecik_77
    Poziom 9  
    Skoro w spoczynku 30-40, a w stresie 80, to radiator i wentylator nie dają rady odprowadzić ciepła przy większym zużyciu procka. Załóż coś z przynajmniej miedzianą podstawką i wydajnym wentylatorem.
  • #12 17740146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpiecznych temperatur procesora w nowym komputerze, który osiągał 95 stopni Celsjusza podczas renderowania wizualizacji. Odpowiedzi wskazują, że takie temperatury są szkodliwe dla procesora, zwłaszcza przy długotrwałym obciążeniu. Użytkownicy sugerują wymianę pasty termoprzewodzącej oraz poprawę chłodzenia, wskazując na problemy z wentylatorem i obudową. Wskazano, że maksymalna temperatura dla procesora AMD Ryzen 5 2600 wynosi 95 stopni, ale zaleca się utrzymywanie niższych temperatur dla długowieczności sprzętu. Użytkownik rozważa zakup lepszego wentylatora oraz poprawę cyrkulacji powietrza w obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA