logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Procesor Ryzen 5- jaka prawidłowa temperatura

Trygonus 15 Sie 2020 11:59 1833 6
REKLAMA
  • #1 18871334
    Trygonus
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie odnośnie zalecanych progów temperatur ...

Złożony komputer przez morele, z części jakie zadeklarowałem. Ustawili wentylator w trybie full. Po ostatnich aktualizacjach windowsa zaczął się wyłączac. Problemem było ustawienie temperatur w biosie. Po zmianie chodzi prawidłowo. Skoro już znacie cała historię przejdźmy do sedna sprawy ... Jakie temperatury są optymalne, mianowicie progi temperatur.

Procesor ryzen 5 2600

Chłodzenie Fera 3

Obecnie ustawiłem

Próg 1 - 20 stopni 20 % mocy

Próg 2 - 40 stopni 40 % mocy

Próg 3 - 50 stopni 60 % mocy

Próg 4 - 60 stopni 80 % mocy

Próg 5 - 70 stopni 100 % mocy

Dodam tylko że obecnie w stanie spoczynku przy otwartej obudowie gdy siedzę w biosie temperatura procesora wynosi 31 stopni natomiast obroty oscylują około 700 RPM.
  • REKLAMA
  • #2 18871373
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15496
    Trygonus napisał:
    Dodam tylko że obecnie w stanie spoczynku przy otwartej obudowie gdy siedzę w biosie temperatura procesora wynosi 31 stopni natomiast obroty oscylują około 700 RPM.

Zamknij obudowę by nie dostawało się ciepło z zewnątrz i zapewnić właściwą cyrkulację powietrza wewnątrz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18871388
    Trygonus
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Trygonus napisał:

Zamknij obudowę by nie dostawało się ciepło z zewnątrz i zapewnić właściwą cyrkulację powietrza wewnątrz.

Oczywiście to zrobiłem, moje pytanie dotyczyło progów nominalnych temperatur na procesor - ustawiłem powyższe temperatura/moc. Chciałbym poznać opinie czy wartości dałem poprawne, za niskie bądź za wysokie

Procesor Ryzen 5- jaka prawidłowa temperatura

Tak w tym ustawieniu temperatur wygląda komputer pod obciążeniem gry (słabo zoptymalizowana więc dość wymagająca)
    Dodam że chłodzenie Fera 3 posiada moc obrotową 500-1600 RPM
  • REKLAMA
  • #4 18871628
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Trygonus napisał:

O 6-8 stopni C bym podniósł. Na głośności zyskasz (choć Fera bardzo głośna nie jest nawet na 100%).
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #5 18872369
    Trygonus
    Poziom 2  
    ITSpec. napisał:
    Trygonus napisał:

O 6-8 stopni C bym podniósł. Na głośności zyskasz (choć Fera bardzo głośna nie jest nawet na 100%).

Racja, nie jest głośna :) uznam tą odpowiedź za potwierdzenie że temperatury są ustawione prawidłowo jeżeli jedynym wyznacznikiem jest głośność
  • REKLAMA
  • #7 18872696
    Trygonus
    Poziom 2  
    ITSpec. napisał:
    Są ok jeśli podczas długiej gry i pracy nie przekraczają 85 stopni (mniej więcej).

W takim razie jest świetnie bo nie przekracza 55 stopni Celcjusza podczas długiej gry / pracy.

Temat do zamknięcia, wyjaśnione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące optymalnych progów temperatur dla procesora Ryzen 5 2600, który jest chłodzony przez Fera 3. Po problemach z wyłączaniem się komputera, spowodowanych niewłaściwymi ustawieniami temperatur w BIOSie, użytkownik ustawił progi temperatur na 20°C, 40°C, 50°C, 60°C i 70°C, odpowiadające odpowiednio 20%, 40%, 60%, 80% i 100% mocy wentylatora. Użytkownicy forum zasugerowali, aby podnieść progi o 6-8°C, a także potwierdzili, że temperatury są akceptowalne, o ile nie przekraczają 85°C podczas intensywnego użytkowania. Użytkownik zauważył, że temperatura nie przekracza 55°C podczas długiej gry, co zostało uznane za pozytywny wynik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA