logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączniki, rozłącznik, stycznik, odłącznik, bezpiecznik, stan załączenia itp

respin1.2 25 Sty 2019 01:07 3846 3
  • #1 17728204
    respin1.2
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć,
    czy jest ktoś z was ładnie rozpisać na jakiej dokładnie zasadzie działają wyłączniki, rozłączniki, styczniki, odłączniki i bezpieczniki(pod katem wyłączenia)
    Oraz pokazać mi jak prawidłowo wskazać stan załączenia, załączony, wyłączenia i wyłączony oraz czas własny
    Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe artykuły na ten temat, to podeślijcie.
    Wyłączniki, rozłącznik, stycznik, odłącznik, bezpiecznik, stan załączenia itp
    Po lewej stronie stan załączony, pomiędzy stan wyłączania, po prawej stronie stan wyłaczony?
    Dobrze to rozumiem, czy w ogóle zaznaczyłem te punkty w odpowiednim miejscu?
  • #2 17751512
    Berend
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Wyłączniki - służą do wyłączenia prądów roboczych oraz zwarciowych.
    Rozłączniki - służą do wyłączania prądów roboczych oraz w niewielkim zakresie przeciążeniowych.
    Odłączniki - stanowią izolacyjną przerwe w obowidzie, taka wizualną na stacjach transformatorowych, rozłączają obwody beznapieciowe!.

Styczniki - element sterowania, służy do załączania i rozłączania prądów znamionowych.

Bezpiecznik - elemenet zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego i zwarciowego.
  • #3 18897136
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Drobna poprawka:

Berend napisał:

Odłączniki - stanowią izolacyjną przerwe w obowidzie, taka wizualną na stacjach transformatorowych, rozłączają obwody beznapieciowe!.

W stanie bezprądowym.

Jak najbardziej można używać odłącznika znajdującego się pod napięciem. Nie może być natomiast obciążony, gdyż nie posiada urządzeń do gaszenia łuku elektrycznego. Może być pod napięciem, ale nie może przez niego płynąć prąd roboczy, znamionowy czy zwarciowy.

Na Youtubie są filmy z otwierania odłączników pod obciążeniem. Jest co wtedy oglądać.
  • #4 18899828
    Berend
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Jak najbardziej chciałem napisać, że rozłączają obwody w stanie bezprądowym.
    Bardzo dobrze, że mnie zacytowałeś.
REKLAMA