Mam propozycję aby wykorzystać ten wątek do uporządkowania pojęć odłącznik, rozłącznik i wyłącznik.
Spotykałem się z tym zestawem określeń w wielu sytuacjach.
O ile podczas pracy z urządzeniami te określenia czasami są stosowane niewłaściwie to na egzaminach na świadectwo kwalifikacji "tzw. SEP" lub uczelniach jest to jeden z flagowych tematów "trudnych" pytań.
Proszę zweryfikujcie i jeżeli chcecie rozwińcie poniższą próbę podsumowania.
Odłączniki
To określenie wydaje mi się najprostsze, często widoczne są na słupach SN lub rozdzielniach WN,
gdy są otwarte stanowią widoczną przerwę izolacyjną w obwodzie,
w stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe,
otwieranie i zamykanie obwodu tylko gdy w obwodzie nie płynie prąd (lub w praktyce nie płynie prąd znamionowy).
Dajcie znać czy to są odłączniki:
Wyłączniki
Wyłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych i zwarciowych.
Wyłączniki zabezpieczające (np. nadprądowe, różnicowo-prądowe) samoczynnie rozłączają obwód w sytuacji awaryjnej.
Wyłączniki manewrowe (np. łącznik oświetleniowy lub wyłącznik mocy)pozwalają na sterowanie załączaniem i rozłączaniem obwodu.
Wyłączniki wyposażone są w komory gaszeniowe (gaszące łuk elektryczny) mogą być wypełnione gazem (np. SF6), wyłączniki olejowe, wydmuchowe, aby ograniczyć zapalanie łuku elektrycznego podczas rozłączania.
Znalazłem wyłącznik "większego kalibru"
Rozłączniki
Rozłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych.
Czyli rozłącznik nie nadaje się do załączania i rozłączania prądów zwarciowych.
W stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe.
Rozłączniki bezpiecznikowe wyposażone są w bezpieczniki topikowe chroniące przed skutkami zwarcia.
Znalazłem materiał prezentujący rozłącznik bezpiecznikowy:
Spotykałem się z tym zestawem określeń w wielu sytuacjach.
O ile podczas pracy z urządzeniami te określenia czasami są stosowane niewłaściwie to na egzaminach na świadectwo kwalifikacji "tzw. SEP" lub uczelniach jest to jeden z flagowych tematów "trudnych" pytań.
Proszę zweryfikujcie i jeżeli chcecie rozwińcie poniższą próbę podsumowania.
Odłączniki
To określenie wydaje mi się najprostsze, często widoczne są na słupach SN lub rozdzielniach WN,
gdy są otwarte stanowią widoczną przerwę izolacyjną w obwodzie,
w stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe,
otwieranie i zamykanie obwodu tylko gdy w obwodzie nie płynie prąd (lub w praktyce nie płynie prąd znamionowy).
Dajcie znać czy to są odłączniki:
Wyłączniki
Wyłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych i zwarciowych.
Wyłączniki zabezpieczające (np. nadprądowe, różnicowo-prądowe) samoczynnie rozłączają obwód w sytuacji awaryjnej.
Wyłączniki manewrowe (np. łącznik oświetleniowy lub wyłącznik mocy)pozwalają na sterowanie załączaniem i rozłączaniem obwodu.
Wyłączniki wyposażone są w komory gaszeniowe (gaszące łuk elektryczny) mogą być wypełnione gazem (np. SF6), wyłączniki olejowe, wydmuchowe, aby ograniczyć zapalanie łuku elektrycznego podczas rozłączania.
Znalazłem wyłącznik "większego kalibru"
Rozłączniki
Rozłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych.
Czyli rozłącznik nie nadaje się do załączania i rozłączania prądów zwarciowych.
W stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe.
Rozłączniki bezpiecznikowe wyposażone są w bezpieczniki topikowe chroniące przed skutkami zwarcia.
Znalazłem materiał prezentujący rozłącznik bezpiecznikowy:
Moderowany przez Topolski Mirosław:Wydzielono z:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3883632.html