logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjaśnienie pojęć: odłącznik, rozłącznik, wyłącznik - zastosowanie, różnice i definicje

TechEkspert 03 Kwi 2022 01:02 12642 16
REKLAMA
  • #1 19960109
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5707
    Mam propozycję aby wykorzystać ten wątek do uporządkowania pojęć odłącznik, rozłącznik i wyłącznik.
    Spotykałem się z tym zestawem określeń w wielu sytuacjach.
    O ile podczas pracy z urządzeniami te określenia czasami są stosowane niewłaściwie to na egzaminach na świadectwo kwalifikacji "tzw. SEP" lub uczelniach jest to jeden z flagowych tematów "trudnych" pytań.

Proszę zweryfikujcie i jeżeli chcecie rozwińcie poniższą próbę podsumowania.

Odłączniki
    To określenie wydaje mi się najprostsze, często widoczne są na słupach SN lub rozdzielniach WN,
    gdy są otwarte stanowią widoczną przerwę izolacyjną w obwodzie,
    w stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe,
    otwieranie i zamykanie obwodu tylko gdy w obwodzie nie płynie prąd (lub w praktyce nie płynie prąd znamionowy).

Dajcie znać czy to są odłączniki:

Wyłączniki
    Wyłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych i zwarciowych.
    Wyłączniki zabezpieczające (np. nadprądowe, różnicowo-prądowe) samoczynnie rozłączają obwód w sytuacji awaryjnej.
    Wyłączniki manewrowe (np. łącznik oświetleniowy lub wyłącznik mocy)pozwalają na sterowanie załączaniem i rozłączaniem obwodu.
    Wyłączniki wyposażone są w komory gaszeniowe (gaszące łuk elektryczny) mogą być wypełnione gazem (np. SF6), wyłączniki olejowe, wydmuchowe, aby ograniczyć zapalanie łuku elektrycznego podczas rozłączania.

Znalazłem wyłącznik "większego kalibru"

Rozłączniki
    Rozłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych.
    Czyli rozłącznik nie nadaje się do załączania i rozłączania prądów zwarciowych.
    W stanie zamkniętym przewodzą prądy robocze i zwarciowe.
    Rozłączniki bezpiecznikowe wyposażone są w bezpieczniki topikowe chroniące przed skutkami zwarcia.

Znalazłem materiał prezentujący rozłącznik bezpiecznikowy:

Moderowany przez Topolski Mirosław:

Wydzielono z:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3883632.html

• REKLAMA
  • #2 19960159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19960184
    TechEkspert
    Redaktor
    Dzięki, poprawiłem, link do wyłącznika olejowego się uszkodził.

Określenia "rozłącznik z bezpiecznikami" nie znam,
    czy chodzi o mniejsze rozłączniki na szynę, do których wchodzą cylindryczne wkładki bezpiecznikowe?
  • #4 19960209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19960333
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Kolego @szukamroutera zapoznaj się z nazewnictwem i zasadą działania następujących urządzeń:
    1. Odłącznik
    2. Rozłącznik
    3. Wyłącznik
    Ten co akurat przedstawiasz to rozłącznik, a nie wyłącznik.
    Wyjaśnienie pojęć: odłącznik, rozłącznik, wyłącznik - zastosowanie, różnice i definicje
  • #6 19960341
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19960552
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    SzukamRoutera napisał:
    Wyłączniki WN są bardziej zwarte i wyłączają się dosyć głośno
    Dosyć głośno to pojęcie względne, prawdziwe armaty to wyłączniki pneumatyczne DLF 420:
    Do napędu i gaszenia łuku służy sprężone powietrze o ciśnieniu 2,6 MPa.
    Huk jest słyszalny w promieniu wielu kilometrów. Hałas wyłączników 110kV to przy nich pierdnięcie komara.
    Niestety nie mam filmiku z tym wyłącznikiem w akcji.

Ale to jeszcze nic. Ponoć znacznie głośniejsze były radzieckie wyłączniki 220kV WWB.
    Ale ostała się tylko tabliczka:
    i dwa izolatory robiące obecnie za kwietniki:

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Niestety nie mam filmiku z tym wyłącznikiem w akcji.
    Edycja. Jednak znalazłem. Włączyć dźwięk i Volume Up.
    Załączniki:
    • DLF.mp4 (35.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19960704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19960759
    zbich70
    Poziom 43  
    SzukamRoutera napisał:
    Ja szukałem i nie znalazłem
    Bo ten filmik dopiero zamieściłem, a znalazłem go w swoim prywatnym archiwum. ;)
    SzukamRoutera napisał:
    izolatorem jest sprężone powietrze, które ma dużo wyższą przebijalność dielektryczną niż powietrze o normalnym ciśnieniu.
    Ale gdy przemieszcza się bardzo szybko pod dużym ciśnieniem, to łuk zabierze ze sobą i go przerwie.
  • REKLAMA
  • #10 19960762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 19960800
    zbich70
    Poziom 43  
    SzukamRoutera napisał:
    Tak tak, ale nie o to pytałem.
    Dobrze. Ale lepiej będzie gdy te zapytania zamieścisz w swoim temacie i we właściwym dziale.
    A już na pewno nie w wątku, krtóry właściciel forum oznaczył jako sponsorowany. Mówi to coś?
  • #12 19960809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19960836
    zbich70
    Poziom 43  
    SzukamRoutera napisał:

Pozwól mi więc podnieść jakość tego tematu, i odpowiedz merytorycznie na postawione przeze mnie pytanie.
    Dziękuję :)
    Pozwól też aby o poziomie forum decydował jego właściciel.
  • #14 19962688
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    TechEkspert napisał:
    Znalazłem wyłącznik "większego kalibru"

Celem uzupełnienia, to są wyłączniki mocy. Zwykłe wyłączniki instalacyjne (montowane na szynach DIN) kończą się na 125A. Największe wyłączniki niskonapięciowe z jakimi się spotkałem były na prąd znamionowy 6300A (znamionowy prąd wyłączalny 100kA). Są to najczęściej wyłączniki z wbudowaną automatyką zabezpieczeniową, gdzie za pomocą przełączników DIP-switch można kształtować charakterystykę czasowo-prądową.

W przypadku wyłączników średniego i wysokiego napięcia, są to aparaty wykonawcze, bez automatyki zabezpieczeniowej. Są sterowane za pomocą przekaźnika zabezpieczeniowego (napięcia średnie) lub nawet kilku przekaźników w przypadku pól wysokiego napięcia (np. zabezpieczenie nadprądowe + odległościowe, różnicowe), współpracować z synchronizatorem sieciowym.
    W takim przypadku przekaźnik zabezpieczeniowy bierze pomiar z linii za pomocą przekładników prądowych zabezpieczeniowych (+ ewentualnie pomiar napięcia linii lub z pola pomiaru napięcia) i steruje wyłącznikiem oraz innymi aparatami w polu (odłączniki, uziemniki).
  • #15 19965562
    TechEkspert
    Redaktor
    Jak w języku angielskim poprawnie nazywają się odłączniki, rozłączniki i wyłączniki?

Zauważyłem stosowanie określenia "circuit breaker" zarówno do bezpieczników jak i wyłączników a nawet rozłączników...
  • #16 19965807
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Generalnie dużo aparatów może być określonych jako switch z dopiskiem funkcji jaką pełnią np.
    Odłącznik - disconnector (switch)
    Uziemnik - earthing switch
    Wyłącznik - circuit breaker
    Bezpiecznik - fuse
    Rozłącznik bezpiecznikowy - fuse switch disconnector
    Stycznik - contactor
    Przekaźnik - relay
  • #17 19967072
    TechEkspert
    Redaktor
    Trafiałem często na circuit breaker poprzedzone dodatkowym określeniem:
    air circuit breaker
    air blast circuit breaker
    automatic circuit breaker
    main circuit breaker

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono różnice i zastosowanie pojęć odłącznik, rozłącznik i wyłącznik. Odłączniki są używane do tworzenia widocznej przerwy izolacyjnej w obwodzie, działając tylko przy braku prądu. Wyłączniki służą do załączania i rozłączania prądów roboczych oraz zwarciowych, a ich różne typy, takie jak wyłączniki olejowe i pneumatyczne, mają różne mechanizmy działania. Rozłączniki bezpiecznikowe pełnią funkcję styków roboczych, a ich przykładem są rozłączniki typu RBK od Apatora. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie poprawnego nazewnictwa oraz różnice w zastosowaniach tych urządzeń w kontekście egzaminów SEP i praktyki inżynieryjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA