logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 2.3 2013 - nadmierny pobór prądu i problem z odpaleniem

Matik1809 27 Sty 2019 16:27 4434 5
REKLAMA
  • #1 17734586
    Matik1809
    Poziom 2  
    Witam drodzy koledzy mam problem z Fiatem Ducato mianowicie gdy auto postoi 3 dni to już nie mogę go odpalić jak jest rozładowany akumulator kupiłem ten samochód w listopadzie i sprzedający powiedział mi że Aku jest już do wymiany jak postoi kilka dni to nie pali więc udałem się do serwisu zakupiłem akumulator i nadal to samo jeżeli jeżdżę codziennie auto pali normalnie jeżeli postoi kilka dni jest problem z odpaleniem ratuje się kablami.
    Do rzeczy zmierzyłem pobór prądu na postoju i wynosi 0,21 ampera z tego co wiem to powinien maksymalny wynosić 0,07 doszedłem nawet już który to bezpiecznik jeżeli go wyciągnę i zostawię auta na kilka dni nie ma problemu z późniejszym odpaleniem lecz denerwujące jest za każdym razem pamiętanie o wożeniu lub wyciągnięciu bezpiecznika ponieważ bez tego bezpiecznika nie działa mi panel klimatyzacji autoalarm oraz radio. Błagam o pomoc co mogę jeszcze zrobić
  • REKLAMA
  • #2 17734682
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Matik1809 napisał:
    oraz radio

Poszukaj zmieniarki niefabrycznej lub zmieniarki cyfrowej (taki adapter na np. USB, kartę SD...). Ja miałem takie cudo - wielkości paczki papierosów - podpięte w skrytce, w momencie odpięcia (na wyłączonym zapłonie) usłyszałem cyknięcie przekaźnika ze środka tej zmieniarki (to znaczy, że przekaźnik cały czas był zasilany - stąd szybkie rozładowywanie akumulatora).

Jeśli radio jest fabryczne i nie ma żadnych modyfikacji, to drugim tropem może być syrenka alarmowa - a dokładniej, wylane akumulatorki w takiej syrence.

Oczywiście, każda inna modyfikacja jest do przejrzenia (może np. ktoś dodał ładowarkę USB za radiem i wyprowadził ją gdzieś).
  • REKLAMA
  • #3 17735064
    Matik1809
    Poziom 2  
    z tego co mi wiadomo to radio jest fabryczne od nowości raczej to nie będzie radio bo odpisałem je i wtedy też mierzyłem pobór prądu na włożonym bezpieczniku był nadal 0, 21A. Wiem że w środkowym schowku w tym największym jest wejście na USB ale nic tam nie jest podłączone. a czy wiesz może gdzie są te akumulatorki od syreny alarmu? A i jeszcze jedno po wyciągnięciu bezpiecznika na którym jest pobór prądu na panelu wyświetlacza liczników wyskakuje mi komunikat brak alarmu czy coś takiego podobnego i wyświetla się kłódka ale to chyba dlatego że ten bezpiecznik jest też odpowiedzialny za alarm.

Dodano po 25 [minuty]:

Ture11 napisał:
    Matik1809 napisał:
    oraz radio

Poszukaj zmieniarki niefabrycznej lub zmieniarki cyfrowej (taki adapter na np. USB, kartę SD...). Ja miałem takie cudo - wielkości paczki papierosów - podpięte w skrytce, w momencie odpięcia (na wyłączonym zapłonie) usłyszałem cyknięcie przekaźnika ze środka tej zmieniarki (to znaczy, że przekaźnik cały czas był zasilany - stąd szybkie rozładowywanie akumulatora).

Jeśli radio jest fabryczne i nie ma żadnych modyfikacji, to drugim tropem może być syrenka alarmowa - a dokładniej, wylane akumulatorki w takiej syrence.

Oczywiście, każda inna modyfikacja jest do przejrzenia (może np. ktoś dodał ładowarkę USB za radiem i wyprowadził ją gdzieś).
    z tego co mi wiadomo to radio jest fabryczne od nowości raczej to nie będzie radio bo odpisałem je i wtedy też mierzyłem pobór prądu na włożonym bezpieczniku był nadal 0, 21A. Wiem że w środkowym schowku w tym największym jest wejście na USB ale nic tam nie jest podłączone. a czy wiesz może gdzie są te akumulatorki od syreny alarmu? A i jeszcze jedno po wyciągnięciu bezpiecznika na którym jest pobór prądu na panelu wyświetlacza liczników wyskakuje mi komunikat brak alarmu czy coś takiego podobnego i wyświetla się kłódka ale to chyba dlatego że ten bezpiecznik jest też odpowiedzialny za alarm.
  • REKLAMA
  • #4 18341664
    skrut355
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam serdecznie.
    Czy kolega znalazł rozwiązanie poboru prądu w Ducato?

Mam dokładnie to samo.
    Prąd ok 0.25A w stanie spoczynku i nie spada po wyjęciu bezpiecznika 10A ( od radia centr. Itd) spada do 0.07A.
  • REKLAMA
  • #5 18345542
    skrut355
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Dla potomnych.
    Nadmierny pobór prądu namierzony.

Winny okazał się moduł blue&me znajdujący się pod radiem po jego odpieciu pobór spada do 0.05A
  • #6 21721163
    kwieti1984
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wielkie dzięki. U mnie dokładnie to samo. Winny okazał się moduł blue&nie. Pozdrawiam.
REKLAMA