logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór materiału na budowę domu 98m2: ceramiczny vs pianowy komórkowy

28 Sty 2019 02:14 5319 10
REKLAMA
  • #1 17736112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 17736213
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    To na etapie projektu się wybiera materiał, a nie w składzie budowlanym. Zmiana materiału wymaga odpowiedniej zmiany projektu (abstrahując od trybu zmiany).

mycek2012 napisał:
    Jestem zielony w tych sprawach i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

A projektant, kierownik budowy? Co mówią?
  • #3 17736319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17736329
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Czy to trudno pojąć, że skład budowlany chce sprzedać towar który posiada i na którym ma wypracowane korzyści? I nie mówię, że pustak z betonu komórkowego to coś niedobrego. Tylko po co zamówiłeś projekt techniczny gdzie masz pustak ceramiczny? Tam są zawarte także twoje oczekiwania od budynku i projektanta. Skoro chcesz poszerzyć swoje poglądy pójdź na zebranie gospodyń wiejskich lub miejskich. W sprawie budowy budynku mieszkalnego raczej dokonuj uzgodnień z projektantem i właśnie kierownikiem budowy jeśli takowego faktycznie zatrudniasz. My tutaj nawet nie wiemy jaki budynek zamierzasz budować więc jakich rad można udzielić.
  • #5 17736462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17739090
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Z reguły w domach jednorodzinnych nie ma znaczenia materiał na mury . Wystarczy że ma podobną wytrzymałość. Trochę w swoim życiu przerobiłem materiałów na różnych budowach zarówno domów jak i kościołów i powiem szczerze że jak masz wybierać to bierz ceramikę. Twarda nienasiakliwa. Ktoś zarzuci że problem z wieszaniem szafek itd. Nie ma problemu jest tyle systemów mocowania że to nie problem. A skład to cóż na czym więcej zarobi to sprzeda. Murarz wybierze pustak pianowy bo lecą metry aż miło. Za długi ? Nie ma problemu przytnie się piłka ręczna. Z ceramika już tak łatwo nie jest. Kiedyś rozbierałem ścianę z pianobetonu odzyskany materiał w 90 %. Ceramiki tak nie odzyskasz ulegnie zniszczeniu bo za dobrze się trzyma kleju.
  • REKLAMA
  • #7 17739340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17743213
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    mycek2012 napisał:
    Witam wszystkich, mam do was pytanko. Na wiosnę zaczynam budowę domu i gryzę się z tematem jakich materiałów użyć. W projekcie jest pustak ceramiczny a na składzie budowlanym polecano mi pustak pianowy komórkowy. Dodam że na składzie powiedziano mi że większość ludzi bierze pianowe. Jestem zielony w tych sprawach i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Dom 98 m2 i planowane ocieplenie 15 cm - 20 cm styropianem. Z góry dziękuje za odpowiedzi. ;)

Ja po obserwacjach z sezonu 2018 powiedziałbym, że w moich okolicach najczęściej wybierana jest obecnie ceramika układana na piankę. Koszt robocizny wzrósł tak mocno, że jest to obecnie najtańszy materiał na mury. Druga w kolejności jest ceramika na zaprawie, potem szkielet drewniany. Mieliśmy też jedną budowę na szkielecie stalowym. Rocznie wydaje się u mnie około setki PnB więc "próba reprezentatywna" jakaś jest. Z gazobetonu nie widziałem ani jednej nowej budowy. Masz w okolicy jakąś wytwórnię tych bloczków?
  • #9 17744461
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 747
    A koszty policzyłeś? Budulec plus kleje etc? Przenikalność ciepła? To chyba też ważne kryteria wyboru.
  • #10 17761954
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    palmus napisał:
    A koszty policzyłeś? Budulec plus kleje etc? Przenikalność ciepła? To chyba też ważne kryteria wyboru.

Koszty liczą deweloperzy i wychodzi im na to, że pustak szlifowany + pinka to najtańszy mur. Jeszcze ze 2-3 lata temu było to nie do pomyślenia. Dziś decyduje koszt robocizny. Jeśli ściany parteru "na piankę" 5 osobowa ekipa stawia w 2 dni a "na mokro" zabiera to co najmniej tydzień to cena materiału jest drugorzędna.
  • #11 17762607
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 747
    Tanio i szybko byłoby też z chamskich płyt betonowych prefabrykowanych z odzysku.Interes dewelopera rzadko kiedy idzie w parze z interesem nabywcy mieszkania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór materiału na budowę domu o powierzchni 98 m2, koncentrując się na pustakach ceramicznych i pianowych komórkowych. Użytkownik zasięgnął opinii na temat zmiany materiału budowlanego, wskazując, że projekt przewiduje pustak ceramiczny, ale w składzie budowlanym polecono mu pustak pianowy. Odpowiedzi sugerują, że wybór materiału powinien być zgodny z projektem, a zmiana wymaga konsultacji z projektantem i kierownikiem budowy. Użytkownicy podkreślają, że ceramika jest bardziej trwała i nienasiakliwa, a także łatwiejsza w montażu. Wskazano również na rosnące koszty robocizny, co wpływa na wybór materiałów. W regionie użytkownika ceramika na piankę jest najczęściej wybieranym materiałem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA