rawejn napisał: Zawsze mnie zastanawiało - za ile mógłbym sprzedać te kartę?
Najlepiej poszukać cen na Allegro. Wersję 4GB można próbować za 400 nawet opchnąć. Na Allegro widziałem licytację Asusa 4GB za 375 (z chłodzeniem turbinowym, które mnie nie zachwyciło), kup teraz 4GB zaczynają się od około 400, więc stąd coś w okolicach 400zł bym oszacował jej wartość. Biorąc pod uwagę, że 1050Ti są nadal za drogie - to ta sytuacja sprzyja sprzedaży takiej karty za rozsądne jeszcze pieniądze.
rawejn napisał: Użytkuje już ją parę lat, dokładniej to jakoś kupiłem ją krótko przed wejściem serii 10 na rynek i była czasem mocniej czasem lżej katowana w grach.
To jak większość sprzedających, w opisie jedynie - nigdy nie podkręcana, nigdy nie było problemów. Kupujący ponosi ryzyko zakupu używanej karty. Wiadomo, że karty takie nowe nie są, więc może ona podziałać kolejne 5 lat, albo dwa tygodnie, nie masz na to wpływu niestety (i kupujący powinien też coś takiego zakładać).
rawejn napisał: A jaki RAM można by zamontować? Głównie chodzi mi o taktowanie, gdyż czasami jak pogrywam to nie wczytuje mi się teren, a jako że się nie znam na komputerach chciałbym DDR4, a w menedżerze zadań pokazuje 50% zużycia dysku, 90+ pamięci oraz 50 procesora.
Na Twojej obecnej płycie DDR3. Ma tę zaletę, że jest tani, chociaż ceny DDR4 już też normalnieją (wciąż - za 16GB trzeba wyskoczyć z 450 złotych lub coś koło tego za najtańsze akceptowalne). Twój procesor obsługuje DDR3-1333 oraz DDR3-1600, więc taki RAM możesz kupić. Obecnie masz prawdopodobnie DDR3-1333 (co można wywnioskować po taktowaniu 667MHz - chociaż być może masz niepoprawnie ustawione prędkości w BIOS - warto sprawdzić profile w SPD obecnych pamięci). Jeśli masz faktycznie DDR3-1333 - to pamięć RAM DDR3-1600 dołożona do kompletu będzie działać, ale też jako DDR3-1333. Pamięć warto dobrać do istniejących już modułów, w programie CPU-z zakładki Memory oraz SPD zdradzą sporo informacji na jej temat.
Jeśli wykorzystujesz ponad 90% pamięci podczas grania to bardziej przeszkadza jej niedobór niż niższa od DDR4 prędkość.
DDR4 możesz zamontować po zmianie całej platformy - od szóstej generacji Intela (czyli generalnie Socket 1151) oraz na platformach AMD AM4. Ale jeśli chodzi o zmianę platformy to niestety warto wystartować z wyższym budżetem. Biorąc pod uwagę, że chcesz kupić RAM (liczmy 450), płytę (liczmy 300-400) - załóżmy uśredniając łącznie około 800 złotych, dopiero teraz doliczmy procesor. I3 intela Ci się nie opłaca, bo wydajnościowo nie odczujesz aż tak dużej różnicy, a i5 to 1000 złotych, tam coś odczujesz, bo to już 6 rdzeni (chyba że gra nie będzie umiała z nich skorzystać, wtedy znowu niewielki przyrost). Trochę lepiej wygląda AMD, gdzie za tysiaka można kupić nawet ośmiordzeniowy procesor (znowu - fajnie, jak gra może to wykorzystać, bo jeśli potrafi wykorzystać 4 rdzenie, przyrostu wydajności nie zobaczysz).
Dlatego też zasugerowałem dołożenie RAMu (co nie wyjdzie takie drogie) i zmianę karty (co przy obecnym procesorze będzie jakkolwiek zauważalne).
rawejn napisał: Oraz jakbym już się zdecydował na 1060 od jakiego producenta ją brać?
Ja generalnie biorę od tych producentów, którzy dają trzy lata gwarancji. Grafiki traktuję jako jeden z bardziej awaryjnych komponentów w PC (obok talerzowych dysków twardych), więc tu lubię mieć długie gwarancje. Asus, Gigabyte, MSI dają zawsze trzy lata. Niektóre modele Palit, Zotac też mają 3 lata (ale nie wszystkie, trzeba sprawdzać). W przypadku kart AMD również Sapphire robi fajne karty, jakieś modele widziałem z 36 mies. gwarancją.
Wydajności kart są między producentami dość zbliżone, ale jeśli bym nie miał zamiaru samodzielnie podkręcać karty, a byłoby kilka kart porównywalnych cenowo, to zawsze można wybrać ten wariant, który ma najwyżej ustawione fabryczne zegary. Ale ogólnie nie dopłacałbym do tego wiele (są wersje OC, które potrafią być 100 czy 200 złotych droższe oferując ładniejsze dekoracje i światełka led i kilkadziesiąt MHz więcej - za to już bym nie dopłacił).