logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade PC: H81M-K, i5-4460, DDR3 -> DDR4, nowa płyta, procesor do 800zł

kantaxo 17 Wrz 2019 13:44 765 31
REKLAMA
  • #1 18172279
    kantaxo
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, nie za bardzo orientuję się w składaniu komputera znam podstawowe rzeczy itp. dlatego prosiłbym o pomoc.Komputer bym chciał ulepszyć na parę lat do przodu żeby za rok znowu nie zmieniać całości.Posiadam:

płytę główną h81m-k
    procesor i5-4460
    ram ddr3 8gb
    kartę graficzną gtx 1050ti 4gb tego akurat nie chciałbym zmieniać
    zasilacz na zdjęciu
    dysków też nie chcę wymieniać

Generalnie potrzebowałbym więcej ramu planuję 16gb więc domyślam się że lepiej zainwestować w ddr4 czy się mylę?Moja płyta główna nie obsługuje ddr4 więc bym musiał wymienić, zastanawiam się też nad kartą dźwiękową nie wiem czy płyta główna ma coś do tego czy uciągnie tą kartę dźwiękową czy to nie ma wpływu.Jak zmiana płyty głównej by wchodziła w grę to procesor chyba też ale jeżeli nie trzeba to nie koniecznie, a jeżeli tak to procesor celuję tak w cenę do 800zł nowy obudowa jakaś stara ale nie przeszkadza mi mogła by zostać.Nie zamierzam podkręcać niczego.Monitor aktualnie 5:4 1280x1024 ale w przyszłości nie wykluczam jakiegoś full hd.Jeżeli ktoś orientuje się w kategorii dźwięku i mógłby coś powiedzieć czy warto kupić tak jak wspomniałem kartę dźwiękową do głośników komputerowych które posiadam tj. Edifiery r1600t czy warto a może w ogóle nie będzie różnicy.Czekam na sugestie jeżeli coś technicznie źle napisałem przepraszam.

Upgrade PC: H81M-K, i5-4460, DDR3 -> DDR4, nowa płyta, procesor do 800zł
  • REKLAMA
  • #2 18172301
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    kantaxo napisał:
    Generalnie potrzebowałbym więcej ramu planuję 16gb

Dlaczego potrzebujesz więcej RAMu?

W ogóle dlaczego chcesz cokolwiek zmieniać w tym komputerze? Nie wystarcza do jakichkolwiek zadań obecnie? Rozbudowa "na przyszłość" nie ma najmniejszego sensu. Warto zmieniać cokolwiek tylko wtedy gdy aktualne podzespoły nie wystarczają.
    Głośniki masz przyzwoite, więc kartę dźwiekową możesz jakąś lepszą niż zintegrowana dołożyć. Czy usłyszysz różnicę? Nie mam pojęcia, to już od Ciebie zależy.
  • #3 18172460
    kantaxo
    Poziom 5  
    do gier mi potrzebne więcej ramu, szkoda mi dokładać na 16gb ddr 3 a ddr4 nie obsługuje płyta główna i tu jest problem
  • REKLAMA
  • #4 18172495
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Zmiana na DDR4 to zmiana plaformy na przykładowo ryzen 1600/2600 - czyli 6 rdzenieniowego 12 wątkowego CPU.
    DO tego 2x8GB DDR4 - teraz promocja z morele na nie 299zł.
    https://www.morele.net/wiadomosc/ballistix-sport-lt-ddr4-w-promocji/15627/

PŁyta najtańsza obecnie to
    https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-pc-medion-msi-p2a4-em-amd-b350-ms-8129505376
    Oczywiście CPU trzeba używany kupić i nie zapomnieć o chłodzeniu lub dokupić osobno.
  • #5 18172551
    kantaxo
    Poziom 5  
    wolałbym procesor intela właśnie coś do 800zł i płyta jakiś średniak.Jeszcze jakąś propozycję zasilacza jest mi potrzebna z obecnym coś się dzieje więc za jakiś czas pewnie padnie.
  • #6 18172565
    enhanced
    Poziom 43  
    To cię nie stać bo sam CPU który ma sens bo 6 rdzeni to ponad 600 zł i5-9400f
    https://allegro.pl/kategoria/podzespoly-kompu...atch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-ele-1-4-0903
  • REKLAMA
  • #7 18172620
    kantaxo
    Poziom 5  
    właśnie potrzebny procesor do 800zł
  • #9 18172629
    kantaxo
    Poziom 5  
    to ten co podałeś procek najlepszy do 800zł?[/s]
  • #11 18172645
    kantaxo
    Poziom 5  
    A jesteś w stanie polecić jakąś kartę dźwiękową do tych głośników i czy warto w ogóle kupować taką kartę? i mam pytanie czy jak wymienię monitor na lepszy to zasilacz da radę czy to nie ma znaczenia?

Edit: a pod ten procek podałbyś jakąś płytę główną?
  • #12 18172646
    enhanced
    Poziom 43  
    Zasilacz nie ma nic do monitora.

Jak kupisz dobrą płyte główną z dobrą dzwiękówką to nie będzie sensu kupować karty dzwiękowej. Nie mam pojęcia jak np teraz odczuwasz jakość dzwięku?

Nie jestem pewny ale raczej to co prezentuje realtek w tych niskich niby produktach daje spokojnie radę a nie mowiąc o topowych sprzętach.

W laptopie mam ALC892 i jestem zadowolony.

Dodano po 7 [minuty]:

Podlinkuje
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3602858.html#18093275

Sam bym musiał wybadać bo ja jak wybierałem pod AMD am4 to szukałem z 4 slotami, jakimś chłodzeniem (bo OC masakruje VRM) i S/PDIF w wersji toslinkowej (oczywiście została mi tylko opcja SPDIFA na płycie bo dokupieniu śledzia), no i kontrole większej ilosći wentylatorów.
  • #13 18172727
    kantaxo
    Poziom 5  
    Z jakością dźwięku to nawet nawet, nie jest źle tylko musiałem zmienić korektor na silny bo bardzo przytłumiony był dźwięk, w sumie prawda z tą płytą główną że nie ma sensu wtedy kupować dźwiękowej.Ja nie chce nic podkręcać więc chyba fabryczne chłodzenie powinno dać radę.

Edit:i 4 sloty na pamięć chyba na przyszłość by się przydało niż później mieć problem z tym co zrobić bo są tylko 2 sloty
  • #14 18172743
    enhanced
    Poziom 43  
    Jak tylko do gier to niekoniecznie warto szukać 4 slotów - oczywiście lepiej mieć ale 16GB póki co starczy z dużym zapasem.
    Napewno grafika musi iść na odstrzał bo to porażka - 6/8GB VRAMu czyli taki 1660 za 1 tysiaka by się przydał.
  • #15 18173203
    kantaxo
    Poziom 5  
    nowsza płyta główna która obsługuje ddr4 da sobie rade z ddr3?Bo takto bym sobie przełożył jakby co te aktualne bo potem kupie 2x8 i jak będę miał tylko 2 sloty na kolejny upgrade też 2 kości będę musiał sprzedać a jak bym miał 4 sloty to na spokojnie drugi komplet a karta nie tak dawno kupiona nowa pewnie jeszcze na gwarancji to nie prędko zmienię.Bo aktualnie 2x4gb.

Edit:na bardzo długo mi starczy taka karta, a ten socket 1151 to jakiś popularny?Chodzi mi o to czy w przyszłości jest szansa żebym był w stanie kupić kolejny procesor bez wymiany płyty?
  • #16 18173380
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    I5-9400F nie obsługuje pamięci DDR3. Jeśli chcesz coś zmieniać to płyta, procesor, RAM muszą być wymienione za jednym zamachem.

Dość przyzwoite płyty pod ten procesor kosztują około 400 zł (Asrock B360 PRO4, Asrock B360M PRO4, MSI B360-A PRO, MSI B360M Bazooka). Mając trochę więcej do wydania warto kupić Gigabyte Z390 Gaming X lub w ostateczności Z390 UD. Płyty Z390 umożliwiają podkręcanie procesorów z literką K, ale również są trochę porzadniej zbudowane (lepsze sekcje zasilania CPU).

Swoją drogą zestaw ten nie będzie przyszłościowy pod tym względem, że nadchodząca - dziesiąta generacja Intela będzie miała już nową podstawkę. Czyli w zasadzie do swojej płyty będziesz mógł wpakować max I7-9700, ostatecznie może nawet I9-9900 (chociaż przy przeciętnej płycie za 400 złotych uniemożliwiającej przetaktowanie takiej jednostki, a być może nawet i jej stabilną pracę przy długotrwałym obciążeniu - pakowanie takiego procesora nie będzie miało sensu).

Jeśli chcesz sobie kupić sprzęt, do którego jeszcze wejdzie co najmniej jedna generacja procesorów to AM4 będzie lepszym wyborem, czwarta generacja Ryzenów prawdopodobnie będzie jeszcze współpracować z dzisiaj sprzedawanymi płytami.

Co do karty graficznej to aktualnie jest to już poziom średni, więc aktualnie do pogrania w wyższych detalach w niektóre gry już ona nie wystarczy. Ogólnie jeśli kupowałeś niedawno to prawdopodobnie to nie był opłacalny zakup, bo te karty ostatnio stały dosyć drogo, a możliwości miały mniejsze niż tańsze RX570 od AMD. Ale generalnie karta ta będzie Ci starczyć tyle, ile nie będzie Cię irytować granie w coraz niższych detalach w coraz nowsze gry.

E: poprawiłem literówkę w pierwszym zdaniu. Dziękuję @speedy9 za czujność :)
  • #17 18173434
    kantaxo
    Poziom 5  
    A procesor intela ktory jest w miare dobry i obsluguje ddr4?w najnowsze procesory itp nie będę się pchać ale jak wyjdzie kolejna generacja stopniowo na coraz lepsze czyli i7 potem i9 itd
  • #18 18173538
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    dt1 napisał:
    I5-9400F nie obsługuje pamięci DDR4

Że co?!? Ten procesor jak najbardziej obsługuje pamięci DDR4!

Ja nadal uważam, że zmienianie czegokolwiek w tym komputerze obecnie nie ma sensu jeśli karta graficzna zostaje. Wyżej FullHD i tak się nie wejdzie z grami. Do której gry nie wystarcza Ci 8GB RAM? Wymiana procesora na szybszy nic też w zasadzie nie da, bo wydajnosć w grach będzie ograniczana przez GTXa 1050Ti, a nie przez CPU.

Dodano po 1 [minuty]:

dt1 napisał:
    Jeśli chcesz sobie kupić sprzęt, do którego jeszcze wejdzie co najmniej jedna generacja procesorów to AM4 będzie lepszym wyborem, czwarta generacja Ryzenów prawdopodobnie będzie jeszcze współpracować z dzisiaj sprzedawanymi płytami.

Tylko wymiana Ryzena serii 3000 na nowszą serię nie będzie miała sensu, bo AMD skupia się na obniżeniu poboru prądu, a nie wzroście szybkości w nowej serii, więc na jedno w zasadzie wychodzi czy kupi się Intela czy AMD.

Dodano po 41 [sekundy]:

kantaxo napisał:
    ale jak wyjdzie kolejna generacja stopniowo na coraz lepsze czyli i7 potem i9 itd

Nie włożysz nowej generacji do zakupionej dzisiaj płyty,
  • #19 18173664
    kantaxo
    Poziom 5  
    Monster hunter world dla przykładu minimalne ma 8gb a zapotrzebowanie na ram będzie rosnąć
  • #20 18173735
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Zwróć uwagę, że w rekomendowanych wymaganiach też pojawia sie 8GB RAM. Lepiej nazbieraj pieniędzy i kup nowy sprzęt jak ten naprawdę przestanie wystarczać. A tak dzisiaj kupisz i5 + 16GB DDr4 i za 3 lata będzie ten sam problem, bo nowe procesory AMD na przyklad wejdą już w DDR5. Intel tez pewnie pójdzie tą drogą i wtedy stworzysz na forum dokładnie tak isam post ;) Moim zdaniem w obecnej konfiguracji w grach FullHD Twoim ograniczeniem nie będzie ani procesor ani RAM tylko karta graficzna. Monster Hunter ma w rekomendowanych GTXa 1060, a w minimalnych GTXa 760. Czyli Twój 1050Ti jest dokładnie w środku jeśli chodzi o wydajność. W średnich detalach sobie pograsz. Jak spojrzysz na wydajność procesorów w tej grze, to nawt i3-6100 by Ci wystarczył przy tej karcie graficznej, bo by jej nie ograniczał.
    https://pclab.pl/art78732.html
  • REKLAMA
  • #21 18173878
    dt1
    Admin grupy komputery
    speedy9 napisał:
    Że co?!? Ten procesor jak najbardziej obsługuje pamięci DDR4!

Oczywiście, masz rację - literówkę zrobiłem, już się poprawiłem, dzięki za czujność. Procesor obsługuje jedynie DDR4, nie obsługuje DDR3.
    speedy9 napisał:
    Tylko wymiana Ryzena serii 3000 na nowszą serię nie będzie miała sensu, bo AMD skupia się na obniżeniu poboru prądu, a nie wzroście szybkości w nowej serii, więc na jedno w zasadzie wychodzi czy kupi się Intela czy AMD.

Poniekąd racja, chociaż nie ma pewności, że generacja piąta będzie już wymagała innego gniazdka.

speedy9 napisał:
    kup nowy sprzęt jak ten naprawdę przestanie wystarczać.

To jest również i według mnie rozsądne wyjście aktualnie. Póki z aktualnego sprzętu da się korzystać to nie ma za specjalnie sensu wydawać pieniędzy na nowy, w szczególności przy GTX1050Ti zmiana właściwie będzie nieodczuwalna - I5-4gen jest wystarczająco wydajny, aby wykorzystać możliwości tej karty.
  • #22 18173921
    selectus
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Czy zwrócił ktoś jeszcze uwagę na zasilacz? Absolutnie modernizacja tego komputera nie ma sensu. Lepiej dozbieraj kasę i kup ode mnie ps4pro za 1000zł z gwarancją + 3 gry. A tak na poważnie to musiałbyś zacząć od zasilacza, co w konsekwencji doprowadziłoby Cie do bankructwa. Nic z tym na razie nie rób. Poczekaj.. za rok wychodzi ps5, odkładaj hajs. Jak przesiądziesz się na konsolę nowej generacji to doznasz szoku (dobrze radzę-serio).
  • #23 18174255
    kantaxo
    Poziom 5  
    konsola nie wchodzi w grę.Na ramie mi trochę zależy i karcie dźwiękowej tylko jak ktoś napisał po co jeżeli będę wymieniał i tak płytę główną, więc w takim wypadku też przesiadłbym się na nowszy ram, przeglądarka potrafi zjeść cały ram.Poza tym problem z zasilaczem jest zaczyna się rozkręcać w losowych momentach i utrzymywać przez jakiś czas tą prędkość potem zwalnia nie ma to znaczenia czy to internet czy w coś gram, jakiś czas temu też słyszałem jakby przeskakującą iskrę z tyłu też kilka razy więc o zasilaczu też bym musiał już zacząć myśleć.
  • #24 18174468
    dt1
    Admin grupy komputery
    selectus napisał:
    Czy zwrócił ktoś jeszcze uwagę na zasilacz?

Ja zwróciłem uwagę na zasilacz. Jeśli jest sprawny to nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nadal był użytkowany. Około 350W na liniach 12V wystarczy do zasilania takiego zestawu, nawet po modernizacji.
  • #25 18175895
    kantaxo
    Poziom 5  
    właśnie nie dokońca chyba sprawny tak jak napisałem powyżej coś się z nim dzieje,zasilacz bardzo stary
  • #26 18175922
    selectus
    Poziom 9  
    Ja nie widzę sensu aby dokonywać zmian w tym zestawie. Jedynie co możesz zrobić to wymieniać podzespoły które sprawiają Ci problem. Jeśli pod obciążeniem zasilacz buczy albo nie trzyma napięć, lub wyskakują blue screeny itp. Przetestuj komputer narzędziami diagnostycznymi, na początek nawet podst. Indeks wydajności w Windows itd. Jeśli zaś przeszkadza Ci jakość dźwięku możesz pokusić się o zakup karty dźwiękowej ale traktował bym to z dużym dystansem. Pamiętaj że ten zasilacz już przy obecnej konfiguracji posiada mały zapas mocy pod obciążeniem więc ja bym się nie rozkręcał z modernizacją.
  • #27 18175933
    dt1
    Admin grupy komputery
    kantaxo napisał:
    właśnie nie dokońca chyba sprawny tak jak napisałem powyżej coś się z nim dzieje,zasilacz bardzo stary

Zwykle po dziesięciu latach pracy jeden kondensator w nim się poddawał, możesz sprawdzić, czy są jakieś wypukłe i je wymienić, jeśli potrafisz lutować. Najczęściej jeden kondensator w nim się poddawał i wystarczyło go wymienić, żeby zasilacz dalej działał jak należy.
  • #28 18182266
    selectus
    Poziom 9  
    Ok, teraz jasno Ci napiszę co warto zrobić z tym sprzętem. Wcześniej nie wnikałem za bardzo w twój temat. Należy wymienić co najmniej dwa podzespoły. Po pierwsze zasilacz, 500-600W, markowy za ok 180-220 zł (nowy). Po drugie najważniejsze to karta graficzna, nie możesz jej zostawić, jeśli chcesz odczuć przyrost mocy w aplikacjach 3D. Najlepiej kupić używkę z gwarancją, tutaj jest szeroki wachlarz możliwości. Najlepiej wybrać którąś z tych: GTX 1070, GTX 1070ti lub GTX 1080 (tylko używane). Dopiero w takim zestawieniu poczujesz że masz w domu sprzęt do grania.
  • #30 18183154
    selectus
    Poziom 9  
    Oczywiście, nawet mając starszą i5-tkę, robiąc przesiadkę z GTX 1050ti na np: GTX 1070 odczuję skok wydajności o co najmniej 40%. To jest na prawdę sporo. Może zmodernizować sprzęt w budżecie 1000-1200 zł. Jeszcze przed świętami Wiesiek 3 huknie na 60 fps w FullHd na High/Ultra. Ta gra głównie korzysta z GPU. 8 Gb Ram mu wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację swojego komputera, który obecnie składa się z płyty głównej H81M-K, procesora i5-4460, 8GB RAM DDR3 oraz karty graficznej GTX 1050 Ti. Chce zwiększyć pamięć RAM do 16GB, jednak jego płyta główna nie obsługuje DDR4, co wymusza wymianę płyty oraz procesora. Użytkownik rozważa zakup procesora Intel do 800 zł oraz nowej płyty głównej, a także zasilacza, ponieważ obecny zasilacz wykazuje problemy. W dyskusji podano kilka propozycji procesorów, w tym i5-9400F, oraz płyty główne, takie jak Asrock B360 PRO4. Użytkownik zastanawia się również nad kartą dźwiękową, ale wielu uczestników dyskusji sugeruje, że lepsza płyta główna z wbudowanym dźwiękiem może być wystarczająca. Wskazano, że zmiana karty graficznej na mocniejszą, np. GTX 1070, przyniosłaby znaczący wzrost wydajności w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA