logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TIP122 przepuszcza 6mA bez prądu bazy - problem z robotem Arduino

mi55d 30 Sty 2019 12:59 1293 10
REKLAMA
  • #1 17742069
    mi55d
    Poziom 6  
    Cześć,
    dopiero się uczę podstaw elektroniki z Arduino i przygotowuję sobie hobbystycznie takiego jeżdżącego robota sterowanego zdalnie. Oczywiście jak każdy początkujący w danej dziedzinie mam problem, który wydaje mi się nierozwiązywalny, nie mogę też doszukać się podobnego problemu w googlu ani tutaj, więc zadaję moje pierwsze pytanie:

Mam przygotowany układ
    TIP122 przepuszcza 6mA bez prądu bazy - problem z robotem Arduino

i ogólnie on działa, chociaż nie mam pewności co do jego poprawności, jedna rzecz nie działa zupełnie zgodnie z oczekiwaniami - tranzystor TIP122

Przy wyłączonym Arduino, nie płynie żaden prąd na bazę tranzystora, a mimo to dioda na motor shieldzie się pali, po zmierzeniu okazuje się, że do kolektora wpływa prąd ok 6mA.

Mam notę katalogową, z której wynika, że ICEO (Collector Cut-off
    Current (I B = 0)) dla tego tranzystora przy V CE = 50 V wynosić powinno 0,5mA.

Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów może mi wytłumaczyć, co mnie tu omija?
  • REKLAMA
  • #2 17742117
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17742118
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    moze kilka dodatkowych pytan:
    1) "Przy wyłączonym Arduino, nie płynie żaden prąd na bazę tranzystora" - tzn fizycznie odlaczona baza TIP122 od reszty ukladu ? czy arduino w stanie L ? Jak wiesz stan L nie jest jednoznaczny z U=0V czyli brakiem plynacego pradu. Z jakiego wyjscia sterujesz baza tranzystora ? czy tam napewno masz 0V w stanie wylaczonym?
    2) jakiekolwiek rezystancje pasozytnicze? "sciezki zalane kalafonia itd ?
    3) czy ten TIP122 pochodzi z pewnego zrodla? czy uklad zachowuje sie tak samo na innym tranzystorze ?
    Pozdrawiam
  • #4 17742306
    mi55d
    Poziom 6  
    Hej, dzięki za odpowiedzi.

1) Arduino uważam za wyłączone, kiedy przełącznik między zasilaniem a arduino jest w stanie OFF. W takim wypadku faktycznie na pinie 5V, z którego steruję sranzystorem jest 1V (zmierzone) - to było moim pierwszym podejrzeniem. Jednak to nie ma znaczenia, bo po odpięciu tego pinu z płytki stykowej, nadal dioda się pali. Coś bez względu na prąd bazy wymusza ten przepływ.
    2) pracuję na płytce stykowej, nie powinno tyu chyba być żadnych przypdkowych zwarć
    3) Sprawdzone na innym tranzystorze (BD139) - dioda też się pali! Sytuacja stała się jeszcze ciekawsza :crazyeyes:
  • REKLAMA
  • #5 17743042
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Podłącz motor shield (8,4V) i resztę(5V) przez dwa osobne tranzystory.
    Prąd podąża przez motor shield i resztę do potencjału 5V przy braku masy.

Quiescent Current 7805@25°C = 6mA
  • REKLAMA
  • #6 17743053
    Piotr Piechota
    Poziom 22  
    Ocena: 85
    Anie zamyka Ci się prąd przez rf i sr04 z 8.4V do 5V

edit: byłem wolniejszy :)
  • #7 17744232
    mi55d
    Poziom 6  
    Piotr Piechota napisał:
    Anie zamyka Ci się prąd przez rf i sr04 z 8.4V do 5V

Dzięki za podpowiedź - prawdopodobnie tak się też dzieje :/

Na razie widzę kolejny problem: prąd ucieka przez sam motor shield - wystarczy, że podłączę + motor shielda i w ten sposób zaczyna tam płynąć ok 3 mA i dioda się świeci.

I zakładając, że występuje ta sytuacja zauważona przez kolegów powyżej, to bez udziału tranzystora z układu ucieka mi niepostrzeżenie kilka mA.
  • #8 17744264
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    mi55d napisał:
    Na razie widzę kolejny problem: prąd ucieka przez sam motor shield - wystarczy, że podłączę + motor shielda i w ten sposób zaczyna tam płynąć ok 3 mA i dioda się świeci.

Że co?????
    W powietrze Ci elektrony uciekają?

Masz rozwiązanie - dwa tranzystory. Z tym, że stabilizator też powinien być odcięty od masy, ewentualnie odcinaj całkowicie 8,4V
  • #9 17744607
    mi55d
    Poziom 6  
    michalko12 napisał:
    mi55d napisał:

Że co?????
    W powietrze Ci elektrony uciekają?

Masz rozwiązanie - dwa tranzystory. Z tym, że stabilizator też powinien być odcięty od masy, ewentualnie odcinaj całkowicie 8,4V

Niestety jedna rzecz została pominięta na moim schemacie - motor shield ma wielokrotne połączenia do pinów cyfrowych arduino. Tam "uciekają" elektrony :/ (potwierdzone empirycznie, po odpięciu pinów, prąd przestaje płynąć) I tu się pewnie kończy moja inwestygacja tego tajemniczego problemu. Żeby wyeliminować to zjawisko, pewnie muszę otwierać każde z tych połączeń, na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy :/
  • #10 17744743
    Piottr242
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    A może od innej strony - jaki jest CEL odłączania zasilania od Arduino i _nie odłączania_ zasilania od tej drugiej części układu?
    Czy nie boisz się, że upalisz mikrokontroler napięciami podłączonymi do nóżek podczas braku napięcia zasilania?

Może to wszystko uda się ogarnąć jednym przekaźnikiem, zamiast takiej dziwnej kombinacji.
  • #11 17745469
    mi55d
    Poziom 6  
    Piottr242 napisał:
    A może od innej strony - jaki jest CEL odłączania zasilania od Arduino i _nie odłączania_ zasilania od tej drugiej części układu?
    Czy nie boisz się, że upalisz mikrokontroler napięciami podłączonymi do nóżek podczas braku napięcia zasilania?

Może to wszystko uda się ogarnąć jednym przekaźnikiem, zamiast takiej dziwnej kombinacji.

Hej, moim celem było, aby jednym przyciskiem odłączyć zasilanie arduino oraz pozostałych układów (w dokumentacji motor shielda było, że zaleca się, żeby arduino było zasilane z osobnego źródła), akurat tranzystor mam :)
    Dzięki za wszelką waszą pomoc, wiele błędów i niedopatrzeń odnalazło się w tym układzie. Gdy zasilam wszystkie urządzenia z jednego źródła 8,4V, to nie ma tych problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z tranzystorem TIP122 w swoim projekcie robota zdalnie sterowanego na Arduino. Mimo że Arduino jest wyłączone, dioda na motor shieldzie świeci, a pomiar wskazuje na przepływ prądu 6mA do kolektora tranzystora. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być nieprawidłowe połączenie lub rezystancje pasożytnicze. Inni uczestnicy dyskusji sugerują odłączenie bazy tranzystora oraz użycie dwóch oddzielnych tranzystorów do zasilania motor shielda i Arduino. Użytkownik odkrywa, że prąd ucieka przez motor shield, co potwierdza, że problem leży w połączeniach między układami. Ostatecznie, zasilanie wszystkich komponentów z jednego źródła 8,4V rozwiązuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA