logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdo zasilania do baterii roweru elektrycznego? Uszkodzone, wymiana

965750 31 Sty 2019 20:31 2106 12
  • #1 17745763
    965750
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio zakupiłem rower elektryczny, a nie znam się na temacie elektryki. Po kilku miesiącach jazdy trafiłem na bardzo słabą nawierzchnię przez którą moje gniazdo w baterii uległo wyłamaniu i nie nadaje się do użytku. Bateria waży aż 10kg. Rozkręciłem gniazdo, bardzo łatwo je wymienić, ale niestety nie jestem w stanie ogarnąć jakie to gniazdo ma być, a już trochę internetu przeszukałem. poniżej dodaje zdjęcie, jakby ktoś mógł je rozpoznać, a także czy na coś uważać podczas montażu to bym był bardzo wdzięczny :)

Bolce po bokach są pionowo, a górny poziomo.
    Załączniki:
    • Jakie gniazdo zasilania do baterii roweru elektrycznego? Uszkodzone, wymiana 19737802902136538093.png (60.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17745873
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 196
    A skąd to kupiłeś? Mam dwa pomysły, ale do takich urządzeń mogą być jeszcze inne. Moje typy to "K" i "B".
  • #4 17745961
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Jeśli tym gniazdem podłączasz kabel z sieci 230V to tutaj jest podobne kształtem bo nie wiem czy ma taką sama wielkość. Tylko, że wszystkie piny mają jednakową orientację.
    Jeśli wymiary pasują to ja bym wymienił na to łatwiej dostępne tyle ,że trzeba wymienić kabel zasilający ale i gniazdo i kabel są bardzo łatwo dostępne.

https://www.tme.eu/pl/details/6100.3100/zlacza-iec-60320/schurter/
  • #5 17745987
    965750
    Poziom 6  
    To gniazdo służy do podpięcia silnika roweru, a nie ładowarki. Co do wielkości wejścia to tak, ma dosłownie ten sam kształt co C14 tylko różnica jest w tym górnym pinie bo jest poziomo. Nie jestem pewny do czego ten górny pin jest potrzebny bo po uszkodzeniu ten pin do niczego nie był podpięty, bardziej jako atrapa (nie znam się na tym). Poniżej dodaje zdjęcie jak to teraz u mnie wygląda Jakie gniazdo zasilania do baterii roweru elektrycznego? Uszkodzone, wymiana
  • #6 17746181
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Najprościej będzie jak kupisz gniazdo takie jakie jest w zasilaczu do kompa stacjonarnego. Wtedy z przewodem zasilającym nie będziesz mieć problemów. A tamten pin mógł być dla picu.
  • #7 17746208
    965750
    Poziom 6  
    Przewód zasilający nie został uszkodzony i dalej sobie leci od silnika, nie chce zbytnio przy tym kablu grzebać. Czyli jeśli wepne tylko te dwa pomysły to powinno być ok?
  • #8 17746228
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Co masz na myśli?:
    965750 napisał:
    Czyli jeśli wepne tylko te dwa pomysły to powinno być ok?
  • #9 17746509
    wiertacz
    Poziom 35  
    Pewnie oryginalne gniazdo to tez jakaś wersja gniazda sieciowego i trzeci pin służył do podłączenia przewodu uziemiającego.
    Skoro tu są wykorzystane tylko dwa piny a gniazdo które ci podałem ma takie same wymiary to po prostu wyłam ten trzeci pin. Wtyczki i tak nie da się odwrotnie włożyć ze względu na kształt.
    Jeśli ma komputer to możesz najpierw przymierzyć czy wielkość i kształt będą pasowały.

Jak będziesz wymieniał na jakieś gniazdo to musisz pamiętać o biegunowości przewodów czyli kolorach.
    Musisz je podłączyć tak jak w oryginale.
  • #10 17746586
    965750
    Poziom 6  
    Czyli ten 3 pin uziemiający jest zbędny? Nawet w tym gnieździe c14? Zgodnie ze zdjęciem które podesłałem to nawet mogę sprawdzić czy te same 2 piny wejdą w ten kabel i powinno działać, a później dokupie to gniazdo, czy to jest dobry pomysł?
  • #11 17746658
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ten trzeci pin byłby potrzebny gdyby kabel służył do zasilania sieciowego to żyła uziemiająca byłaby potrzebna.
    Jeśli tu wisi w powietrzu to nie jest potrzebny.Zrób tak jak napisałem poprzednio.
  • #12 17746797
    965750
    Poziom 6  
    Ok, rozumiem. Zamówię to co wcześniej podesłałeś i tak zrobię, ale jeszcze mam pytanie czym spiąć to gniazdo, oraz te moje piny. Wyżej na zdjęciu masz jak to u mnie wygląda oraz pod twoim linkiem też wystają jakieś piny z tyłu, jest coś specjalnego czym mogę to spiąć ze sobą?
  • #13 17747186
    wiertacz
    Poziom 35  
    Nie musisz go kupować akurat tam gdzie podałem linka. To był tylko przykład. Koszty przesyłki będą większe niż wartość tego gniazda. Może znajdziesz gdzieś mniejsze koszty przesyłki. W takim mieście jak Wrocław na pewno są sklepy które handlują częściami do elektroniki.
    A może gdzieś znajdzie się stary zasilacz komputerowy z którego można wymontować takie gniazdo.
    Podałem ci wersję do lutowania ale są wersje na wtyki konektorowe jak również z zaciskami śrubowymi do przykręcania przewodów ale te wielokrotnie droższe.
    Najlepiej je dobrze polutować. Jak wystarczy przewodów to możesz obciąć te końcówki które zostały z oryginalnego gniazda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonym gniazdem zasilania w baterii roweru elektrycznego, które uległo wyłamaniu po przejechaniu przez nierówną nawierzchnię. W dyskusji zaproponowano kilka typów gniazd, w tym gniazdo C14, które może być łatwo dostępne i wymienne. Ustalono, że gniazdo powinno mieć dwa piny, a trzeci pin, służący do uziemienia, nie jest konieczny w tym przypadku. Użytkownik został również poinformowany o możliwości zakupu gniazda w lokalnych sklepach elektronicznych lub z demontażu starych zasilaczy komputerowych. Podkreślono znaczenie poprawnego podłączenia przewodów zgodnie z oryginalnym schematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA